Порекло презимена Дапчевић

1. децембра 2013.

коментара: 13

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ДАПЧЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Дапчевић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: 

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

 1. ikonija dapcevic

  kako je nastalo prezime dapcevic

 2. goran saponjic

  Prezime dapcevic je nastalo od veoma starog srpskog imena dabiziv i njegovog skracenog oblika daba tj dabac to je varijanta cesto koriscena u crnoj gori isto kao napr vukac nikac milac isl ime dabiziv je inace staro slovensko a daba je nadimak za decake stim imenom dapcevici su potomci borojevica u cetinjskom donjem kraju

 3. Bozo Dapčević

  Kakvo srspko ime, kakvi bakrači.
  Dapčevići Ivana Borojevića:Dapčevići su potomci Ivana Borojevića odnosno Dabca(čto je vlaško a ne srpsko ime i sa Dabizivom veze nema) je Ivanov unuk a Borojev sin.Porijeklo nam je zajedničko sa Ivaniševićima, Vušurevićima, ,Šabanima. Ovo su Dapčevići donjokrajci(iz donjeg kraja cetinjskog u kojem ih danas nema)kasnije raseljeni u Mrkonjiće kod Bara(đe su primili islam i danas ga ispovijedaju)Crmnicu, đe ih nema, na Vranjinu đe ih je nekoliko domova, u Dobrotu kod Kotora đe su pojedini primili katoličanstvo ali ne i svi.Sa Cetinja ih je išćera Petar I, poznatiji kao Sveti Petar Cetinjski, stric Njegošev jer mu se nijesu htjeli podčiniti, kao jedno od najjačih bratstava(srpski akademik Erdeljanović u knjizi “Stara Crna Gora” u izdanju Srpske akademije nauka iz 1926 veli da ih je u jednoj kući bilo “sedamnaest mačeva”).Etničko porijeklo dakle ne da nije srpsko no nije ni slovensko s čime se i pomenuti srpski akademik u navedenom djelu složio.
  Te prema tome nas ne treba posrbljavati, posrbice a ni Srbi nismo, srpski narod i bratsku Srbiju volimo
  Pozdrav

  • Лепеничанин

   Види се да си Шабан. Твоја хаплогрупа I2 din S без икаквог двоумљења упућује на простор Чешке и Немачке одакле су словенска, игром случаја баш српска, племена дошла у Зету. Теби ако је криво што ти је ђед по генетици био Србин ти скочи са моста у Морачу нећеш нам недостајати!

   Буди ти брајко што год оћеш по националности, али немој нам солити памет него нешто прво прочитај па онда пиши.

  • Борислав Обрадовић

   ИШ! Изроде комуњаро – монтенегрински!!! Везе ти немаш са ЦГ наших предака! Твоја прича почиње од 1945-те! ЦРНУ ГОРУ не увлачи у то ваше сатанско коло!

 4. Небојша Бабић

  А, Божо, реците ми, на основу чега тврдите да порекло Дапчевића и осталих Боројевића није србско / словенско, као и етимологију имена Дабац (од којег је изведено презиме Дабчевић / Дапчевић), за које тврдите да није словенско, већ влашко.

 5. Bozo Dapčević

  Lepeničanin je nacista i njegova palamuđevina ne zaslužuje moj komentar.Ipak , moram reći sa ponosom da je moj đed zaista bio Srbin ali onaj po majci, iz Ripnja, te mi srpska krv u meni i mojoj đeci ni najmanje ne smeta, Po ocu je , pak, bio Crnogorac, što me , s druge strane ne čini prećerano ponosnim kao čto me ne bi činilo ni da je Rus ili Njemac, obzirom da pripadnost naciji ne smatram povodom za ponos.
  Šabani su veliko bratstvo,polupismenom malenom nacisti preporučujem da “progugla” kako su dobili to prezime i da nije uspio da me uvrijedi iako mu je to bila očigledna namjera. Na žalost ,po nacionalnosti mogu biti ono što jesam a ne ono što bih htio .

  Nebojša , očigledno je da se sa mnom ne slažete kao što je očigledno da ste vaspitana osoba.
  Umjesto da naširoko naglabam , uputiću Vas na knjigu “Stara Crna Gora” doktora Jovana Erdeljanovića(prvo izdanje Srpske Akademije nauka i umetnosti 1926 godine).U pripremi knige pomagao mu je Andrija Jovićević, crnogorski istoričar za koga bi malo bilo reći da je prosrpske provenijecije.Činjenica je da su preci Dapčevića stigli u Crnu Goru , prije osnivanja Cetinja iz Srbije kao što je činjenica da su Vlasi..Pogledajte , molim Vas knjigu “Vlasi u Crnoj Gori dr Đura Batrićevića i mr Cvetka Pavlovića sa predgovorom člana Balkanološkog instituta SANU dr Biljane Sikimić u kojoj možete steći predstavu o prisutvu Vlaha na teritoriji današnje Crne Gore(Cetinje, Kuči, Primorje)

  Da, umalo da zaboravim , sa Češkom i Njemačkom baš nikakve veze nemam, sa ovom potonjom možda ima veze otupjeli nacista , obzirom na svoju ideološku zagriženost

 6. Stevan

  Da li su Dačevići iz Župe Nikšićke porijeklom od tih Dapčevića?

  • Bozo Dapčević

   Da, Stevane jesu

   • Bjelos

    Bozo..ako ti to ime….lznosis neistine…kao prvo,Dapcevici su iz Ljubotinja…i nemaju veze sa Ivanom Boroevicem. A u Ljubotinj su dosli iz Bjelosa. Nemoj lagat ljude. U lazi su kratke noge. Oni imaju staru bjelosku slavu. Zadrzali su to. Sto se srpstva tice..ti si pametniji od kralja Nikole..a…hmmmm.

    • Slada

     Postovanje svima
     Interesuje me prezime Dačević selo Ponikve.Po priči i usmenom predanju su doselili iz Pive od Dapčevica.Moj otac zna da su oko1843-1845 doselili na Ponikve. Da li neko nesto zna jos o tome i da li smo i od kojih Dapčevica.Krsna slava nam je Sveti Luka.
     Hvala