Poreklo prezimena Dapčević

1. decembar 2013.

komentara: 14

[toggle title=”TESTIRANI DAPČEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Dapčević

Haplogrupa: I2a

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. ikonija dapcevic

    kako je nastalo prezime dapcevic

  2. goran saponjic

    Prezime dapcevic je nastalo od veoma starog srpskog imena dabiziv i njegovog skracenog oblika daba tj dabac to je varijanta cesto koriscena u crnoj gori isto kao napr vukac nikac milac isl ime dabiziv je inace staro slovensko a daba je nadimak za decake stim imenom dapcevici su potomci borojevica u cetinjskom donjem kraju

  3. Nebojša Babić

    A, Božo, recite mi, na osnovu čega tvrdite da poreklo Dapčevića i ostalih Borojevića nije srbsko / slovensko, kao i etimologiju imena Dabac (od kojeg je izvedeno prezime Dabčević / Dapčević), za koje tvrdite da nije slovensko, već vlaško.

  4. Stevan

    Da li su Dačevići iz Župe Nikšićke porijeklom od tih Dapčevića?

  5. Nisu Vlasi

    Dapčević :slava: Ivanjdan Boguti/Cetinje/Ljubotinj/CG ,haplogrupa I2 DS I2-PH908

    Dakle,nije vlaško

  6. Dapcevic A

    Ja sam iz bara i moje porijeklo je sa Brajica, a i znam da tamo jos zive nekoliko porodica prezimena Dapcevic.Prije oko 250 godina mozda i vise dva brata su se preselila zbog nekog ubistava sa Brajica u Baru u mijesto Mrkojevici. Ta dva brata zvali su se Nikola i Kolja, napravili su i svoju crkvu koja se zvala “crkva Nikolina”.

    • Dapčevićeva

      Braća koja su se preselila u Baru,u Mrkojevićima,navodi se da su došli sa Cetinja,Vlasi sigurno nisu,su se zvali Bogdan (Bego) i Ilija(nadimak je dobio Tafo), a nastavak njihove loze se dijelila na Bogišićeve i Tafiljovićeve,u međuvremenu je došlo do poturčenja u njihovoj lozi,među kojima su i moji preci.Crkva u Dapčevićima je i dan danas tu,nije Nikolina nego Ilijina. Svetac i slava im je bio sveti Ilija,i dan danas na Ilijin dan,2. avgusta,mještani sela idu kod crkve i udaraju zvono u čast predaka.

  7. M.D.

    Dapčevići, poreklom sa Brajića(Crna Gora), početkom 20.veka došli u Vojvodinu (srednjebanatski okrug), krsna slava Mitrovdan