Poreklo prezimena, selo Mirijevo (Zvezdara, Beograd)

16. novembar 2013.

komentara: 5

Poreklo stanovništva naselja Mirijevo, Gradska opština Zvezdara – Grad Beograd. Iz knjige „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj naselja.

Naselje je u zaleđu Mirijevskog Potoka, a po blagim stranama njegove doline. Gornja Mala je na levoj a Donja Mala je na desnoj strani ovog Potoka.

Vode i klima.

U selu se pije bunarska voda. Skoro svaka kuća ima bunar u dvoru. Bunari su plitki, ali im je voda dobra. Postoje i dve česme, koje nikada ne presušuju. Sa njih stanovnici piju vodu mada se tu obično pere rublje.

Oko sela ima izvora koji su udaljeni na pola sata hoda od sela a zovu se: Vodice, Troglav, Čubura i dr. Izvore Vodice smatraju meštani kao lekovito na koji dolaze i stanovnici okolnih sela.

Selo je zaklonjeno, te je u njemu toplije u odnosu na okolna sela. Kišu donosi Gornjak ili zapadni vetar. Madžarac duva „iz preka“ a Košava ili Ustoka nikada, pričaju, ne donosi kišu.

Zemlja i šume.

Zemlja za obrađivanje je oko sela. Njive su rodne i na njima najbolje uspeva kukuruz i pšenica. Šume nemaju stanovnici, te je u tome prava oskudica u selu. Drva nabavljaju kupovinom i to u Vrčinu i dalje. Crkva ima malo svoje šume na mestu Zagradama. Udaljena je od sela oko pola sata hoda.

Tip sela.

Selo je više zbijenog tipa, podeljeno na Gornju i Donju Malu, koje razdvaja Mirijevski Potok. Kuće su tako poređane, da postoje dve glavne ulice, koje se skoro pod pravim uglom u sredini sela seku. Najveće rastojanje između kuća je do 100 metara. U selu ima oko140 kuća.

Ime selu.

Za ime ovoga sela postoji priča, da je postalo po nekom miru, koji je zaključen u vreme kada su Turci vladali Srbijom.

Starine u selu.

U ataru ovoga sela postoje dva Selišta. Jeno je više sela na mestu, gde je danas seosko groblje i na njemu nema nikakvih tragova starog naselja. Drugo je udaljeno od sela na mestu Smrdanu, gde ima tragova starog naselja, za koje seljaci kažu, da je bilo madžarsko; tu ima razvalina crkve. Više sela sa zapadne strane preko brda Lešja vodio je stari Carigradski Drum.

 

Postanak ssela i poreklo stanovništva.

I ovo selo kao da spada u red onih novijeg postanka. Izgledda da nije starije od 18. veka, jer je poznato da je bilo naseljeno Nemcima. I Bogić V. A. pominje kako je to „selo postalo u novije vrijeme“.

Najstariji doseljenici u ovo selo su:

Jokići,

Vasilijevići i

Ristići.

Za njih se ne zna odakle su doseljeni. Svi slave Nikoljdan i u selu su bili u vreme Karađorđa.

Od ostalih porodica zna se da su:

Đuđići iz srpskih krajeva pod Turcima, Nikoljdan.

Markovići su iz Stare Srbije***.

Radosavljevići sa Kosova***.

Čolići su iz Boke, odakle su došli pre 30 godina***.

Aksentijevići su iz Vršca***.

Dimići su iz sela Katranice kod Bitolja, slave Sv. Tanasija.

Ima jedna porodica iz Gradiške (Bosna), jedna su Madžari iz Bečeja i dr.

Crkva i selo slave Svetog Iliju.

 

Napomena:

*** ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: „Okolina Beograda“ Rista T. Nikolić – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Mitrovic Zivko

    Podaci su nepotpuni, zato sto nisu pomenuta ostala prezimena starosedelaca kao sto su: Matici, Veljkovici, Milosevici, Dimici, Danilovici, Nikolici (Zivanovi), Nikolici (Cakonjini), Nikolici (Mojsilovi), Jovanovici, Simici, Trandafilovici, Lazici… Ovo su samo neka od prezimena starosedelaca koji obitavaju vise od 150 godina u Mirijevu, a od slava slave Sv. Arandjela, Vavedenje, Djurdjic, Sv. Jovana. Preslava Mirijeva koju slave svi starosedeoci je Spasovdan, a slava crkve je Sv. Ilija jedna od najstarijih crkava na teritoriji Beograda. Svake godine na dan Sv.Ilije dolazi patrijarh srpski i on drzi liturgiju posvecenu seoskoj slavi. Inace selo Mirijevo je dobilo jednu od tri najstarije osnovne skole u Srbiji jos u doba dinastije Obrenovic.

  2. niša petronijević

    nakon što je Beograd prvi put oslobođen od Turaka, Karađorđe je okolinu Beograda i neke današnje delove Beograda naselio Srbima iz Svrljiga i sa Torlaka ” kao oglašene ubojice … ” kako o njima piše na jednom mestu Branislav Nušić. a sve zato da bi osigurao budući Srpski Karakter Beograda. Među tim naseljima je i Mirijevo.

  3. Nebojša Danilović

    Pisati o naselju Mirijevo a ne pomenuti porodicu Danilović je zaista čudno.
    Ukoliko se malo istraži istorija samog naselja, dolazi se do podatka da je upravo ovo naselje osnovao Danilo Moskov (rodom iz carske Rusije), čije poreklo vodi do same carske loze, a čiji su direktni potomci Danilovići. Svi slave Sv. Andreju Prvozvanog, što jasno razdvaja “ruske” Daniloviće od hercegovačkih.
    Inače prvo naselje sa svojim glavnim trgom i pijacom se nalazilo na teritoriji današnjeg SC Olimp, a kasnije su se spustili niže da bi se zaštitili od čestih napada Turaka koji su redovno saobraćali carigradskim drumom (današnjim Bulevarom kralja Aleksandra).
    Sama crkva Sv. Ilije je podignuta na temeljima mnogo starije crkve (veruje se brvnare), i upravo je plac za podizanje crkve dao Danilović.

    Pored Danilovića, moraju se navesti i porodice Dimić i Nikolić.

    • Branko Todorović

      Nebojša, hvala vam na ovom prilogu i podatku. Kao što ste verovatno videli, tekst je preuzet iz Srpskog etnografskog zbornika, i to iz knjige koja je objavljena 1903. godine. Naravno, ovakvi propusti se dešavaju i najboljim etnolozima, kakve smo mi svakako imali u to vreme. Zato je dobro što danas svi imamo mogućnost da neke netačne ili nepotpune podatke ispravimo ili dopunimo. 🙂

    • Vladimir

      O da, svašta videh i čuh pa se i navikoh da smo svi potomci u najmanju ruku plemstva srednjevekovnoga što preteče posle Kosova i da nam neki predak ubi bar jednog Turčina pa se zato sklonio u onak kraj oklen su nam preci za koje poimence znamo ( a niko ne uteče od sirotinje, ili duga ili tako nekog prizemnijeg razloga) a eto dočekah da vidim da ima familija i carskoga porekla… Slatko bih se nasmejao da nije apravo žalosno i tužno.

      Spominjete neka istraživanja i neke podatke samo niste bili ljubazni da podelite sa nama ko je to i kada i gde to sve “istraživao” pa došao do tih “podataka” a ponajmanje da malo pojasnite Vaše “poreklo do same carske loze” i kako Vaši preci iz carskije dvora završiše kao seljaci u Srbiji obradjujući zemlju u Mirijevu?

      P.S. Usput, pošto je crkva Svetog Ilije podignuta na mestu starije, kako se onda govorilo, od “slabog materijala sagradjene” crkve (niko nigde ne spominje brvnaru), kako je onda “upravo plac za podizanje crkve dao Danilović”?