Poreklo prezimena, selo Leštane (Grocka, Beograd)

16. novembar 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva naselja Leštane (po knjizi Leštani), Gradska opština Grocka – Grad Beograd. Iz knjige „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Položaj naselja.

Glavni deo ovog sela je pod brdom Zabranom sa leve strane reke Bolečice. Veći deo kuća je na strani, a jedna je grupa pri dnu doline. Pri svom povodnju selo plavi reka Bolečica,koja je pri nadolasku veoma bujna, iz razloga pošto protiče kroz klisurasti deo doline, koji je odmah više sela. Dotle Bolečica prima veliku količinu vode od svojih pritoka i izvorišta, sa istočne Avale i brda Torlaka. Uz to teren ne propušta vodu, te zbog toga Bolečica ima dovoljnu količinu vode i pri nadolasku često plavi selo i imanja seoska.

Vode.

U selu se pije bunarska voda, a oko selo ima dosta jakih izvora u Nešinoj, Jovinoj i Baštinskoj Jaruzi, kao i u Krečanama.

Zemlja, paša i šuma.

Zemlja za obrađivanje je poglavito oko sela. Šume imaju stanovnici u Maloj Lipovici i u Krečanama. Tu imaju i paše za stoku.

Tip sela.

Selo je podeljeno u dve male; Gornju i Donju. Osim toga izdvaja se kao zasebna mala grupa kuća porodice Živkovića. Ona je sa desne strane Bolečice pri ušću potoka Krečane. U selu ima oko 60 kuća; u Gornjoj Mali oko 30, Donjoj Mali oko 20 i 10 kuća Živkovića.

Ime selu.

Selo je, vele, poznato po leskama, kojih je nekada bilo na mestu današnjeg sela. I sada oko sela ima dosta leskovine, a u ataru seoskom postoji mesto Leštar, mada na njemu nema nijedne leske.

Starine u selu.

Pored reke Bolečoce na kilometar daleko od današnjeg sela postoji Selište. Do pre 5-6 godina tu je bilo mnogo voća – dokaz o ranijem nasenju na tom mestu, koje potvrđuju i mnogi drugi ostaci, koje tu nalaze stanovnici prilikom oranja. Priča se da su se stanovnici odatle razišli i prešli u današnje mesto zbog Turaka, koji su ovuda prolazili Carigradskim Drumom i često im dosađivali.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Ovo sela spada u red sela, koja nisu starija od 18. veka. I Bogić V. A. pominje za Leštane, da „nije davnašnje, a ljudi su se u njega naselili iz više mesta“. Ovo selo je postalo tako što su stanovnici ranijeg sela, koje je bilo na sadašnjem Selištu, prešli na današnje mesto, gde je sada selo. Gornja Mala je starija od Donje.

Najstarije su porodice:

Pejčići su iz Pirota***.

Rvatovići su iz Like***.

Rakići su iz starog Jagodinsko okruga***.

Neke su porodice poreklom iz Leskovca.

Novijih doseljenika ima iz Bosne – 6 kuća; nekoliko iz Banata a ima dosta doseljenika iz okolnih sela; iz Slanaca 6 kuća, iz Velikog Mokrog Luga oko 7 i dr.

 

Napomena:

*** ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nenad

    Mnogo loš članak, uglavnom nagađanja i neistiniti podaci. Selo postoji mnogo duže i prezimena nisu tačna.

    • Zorica Mladenovic

      Potpuno se slazem sa vama.Napisala sam vec prilicno u svom komentarui i mogu reci da bi uz pomoc jos nekoliko starosedelaca sigurno zavrsila detaljan opis i prezimena starosedelaca a i doseljenih kao i geografski polozaj i ostalo.Cak i izvor lekovite vode treba navesti jer je tu oko nekadasnje Geosonde u blizini trafostanice trebala da bude banja lekovite suporne vode, imamo i jako dobar izvor hajducku cesmu, jako dobra voda u blizini kruznog puta ka Bolecu .Masa stvari treba da se napise.Ali gledamo pozitivno i doprinosimo koliko mozemo sa svojim podacima.

  2. Zorica Mladenovic

    Napisali ste prezimena navodno najstarijih porodica u selu koja meni niti bilo kome ko se rodio i odrastao u Lestanu ne znace nista niti sam cula za njih niti se zna da su tu medju mestanima starog sela. Verovatno mislite na doseljenike u novom naselju u blizini Doma zdravlja Vinca. Samo navedeni Rakici pripadaju najstarijim prezimenima u selu.
    Najstarije porodice tj.starosedelaca u selu Lestanu su u centru sela oko crkve i to su Savici, Todorovici, Gajici, Stojiljkovici,Mladenovici, Stevanovici, Mladenovici, Rakici, Kazancici, Jovanovici, Pesici, u gornjoj mali Skodrici, u donjoj mali ka staroj skolii Zivkovica ima 2 familije ali nisu u srodstvu, potpuno razlicite familije.Moja baba je iz te vece familije Zivkovica a njena majka iz Pesica.Nama Mladenovicima su neki dalji rod i Todorovici jos nekoliko familija da ne nabrajam.Mladenovica ima u centru 2 kuce kao i na ulazu u staro selo odmah sa kruznog puta 3 kuce Mladenovica kao i jedna u Drenjackoj. Svi Mladenovici slave krsnu slavu Vavedenje presvete Bogorodice.Sa istom slavom ima Mladenovica i u Ritopeku a ima Mladenovica i u Vinci ali ne znam koju slavu slave, ne znam da li smo rod jer nemamo kontakt, mozda stariji seljaci znaju. Ima tu jos dosta starosedeackih porodica u starom delu Lestana ali ne mogu sad detaljnu studiju ovde da obrazlozim, jedino da krenem od kuce do kuce.
    Od doseljenih porodica doseljenih od 1970-ih pa do 1990-tih i kasnije ima dosta porodica iz Slavonije koji su nastanjeni u ulicama oko groblja ka kome se ide iz centra sela.Najstariji su Radojcici,Trbojevici, Markovici, i drugih koji su poznati i totalno uklopljeni sa mestanima.Selo je veoma gusto naseljeno i mnogih delova sela nisam ni dotakla kao Zabran, Krcevine, Cigansku malu, deo prema staroj PKB plantazi i deo Kruznog puta prema Bubanj potoku gde je i mesto starog manastira Petkovica.
    U Novom naselju Lestana koje ide i spaja sa Vincom i Kaludjericom i Bolecom zavisno odakle krecete ima dosta doseljenih porodica od kojih dosta i poznajem a bogami vecinu odavno i ne poznajem.1975 kad sam ja krenula u prvi razred u novom naselju je bilo mozda 30 tak naseljenih kuca a sad je to gusto naseljeno mesto.Za sada toliko a i nema vise mesta za pisanje.

  3. Božidar Stoiljković

    Evo da se i ja nadovežem na tekst moje komšinice Zorice. Sve je tačno što je napisala. Želeo bih ovim putem da dodam spisak starih familija u Leštanu koji sam sastavio kada sam bio tinejdžer, prema kazivanju moje pokojne babe Živke. Molim čitaoce da me isprave ukoliko primete neku grešku ili se osete izostavljenim.

    Stare familije u Leštanu i njihove krsne slave:
    Dragutinović, Sv. Stefan
    Bogdanović, Aranđelovdan
    Bogdanović, Sv. Stefan
    Lazić, Nikoljdan
    Marković, Đurđic
    Marinković, Đurđic
    Ljubisavljević, Aranđelovdan
    Nešić, Mitrovdan
    Gajić, Sv. Alimpije
    Živković, Mitrovdan
    Živković, Nikoljdan
    Todorović, Sv. Stefan
    Todorović, Aranđelovdan
    Pešić, Mitrovdan
    Savić, Đurđic
    Mladenović, Vavedenje
    Stoiljković, Aranđelovdan
    Rakić, Mitrovdan
    Milanović, Nikoljdan
    Davidović, Nikoljdan
    Gligorijević, Nikoljdan
    Jovanović, Sv. Alimpije
    Trenić, Nikoljdan
    Božić, Nikoljdan
    Krstić, Sv. Stefan
    Lukić, Nikoljdan
    Milovanović, Đurđic
    Đorđević, Nikoljdan
    Stevanović, Vračevi
    Škodrić, Sv. Luka
    Marković, Đurđevdan
    Kazandžić, ?