Порекло презимена, село Калуђерица (Гроцка, Београд)

16. новембар 2013.

коментара: 3

Порекло становништва насеља Калуђерица, Градска општина Гроцка – Град Београд. Из књиге „Околина Београда“ Ристе Т. Николића – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Село је у изворишту потока Бубња, који се у доњем току зове Бара, лева приточица Болечице. Куће су по благим странама долине.

Тип села.

Село је подељено у две мале; Горњу и Доњу. Најзбијеније су куће по средини села. Растојања неких крајњих кућа са десне стране сеоског пута износи 40-60 и 70-100 метара. Има неколко кућа, које су издвојене из села и доста растурене.

Старине у селу.

Једно место између Кумодража и Великог Мокрог Луга, где је отприлике пре 100 година било данашње село Калуђерица, становници зову Стара Калуђерица.

 

Постанак села и порекло становништва.

Прича се да је данашње село Калуђерица постало онда када су становници због чуме прешли из Старе Калуђерице на место где је данас село. И то прво село, а премо томе и данашње, није тако старо. Основали су га досељеници из Левча и источне Србије. Од тих првих породица и данас неке постоје у садашњем селу Калуђерица. То су:

Мусићи***.

Веселиновићи***.

Новији досељеници су:

Стојановићи су из српских крајева под Турцима***.

Анђелковићи су од Прилепа***.

 

Напомена:

*** не каже се коју славу славе.

 

ИЗВОР: „Околина Београда“ Ристе Т. Николића – НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА (књига 2) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига V), Београд 1903. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Milan

    Dragi moji kaludjerčani,
    već neko vreme istražujem istoriju našeg naselja-Kaludjerica.Na 100-tinu sajtova sam posetio i nisam naišao ni na jednu korisnu informaciju o njenom nastanku,njenom prvom naseljavanju,razvoju i slično,sem neka vrlo štura,siromašna objašnjenja da je ime dobila ili zbog neke 3 kaludjerice koje su služile Bogu u manastiru na teritoriji današnjeg Bubanj potoka(a niko ne zna gde se taj Božiji hram tačno nalazi,tj temelji,jer bi oni opstali do dana današnjeg),a koje su ih turci žive zapalile u tom manastiru,ili zbog nekog monaha koji je počeo da pravimalu drvenu crkvu,a koju je vreme pojelo! Pošto sam ja kaludjerački starosedelac,čuo sam jednu meni neobičnu priču,da su tu bogomolju zapravo zapalili kmladi SKOJ-evci u osvit 2-sv.rata!To mi je ispričao,pre nekih 20-ak godina tadašnji SKOJ-evac i neposredni učesnik tog zločina(on je već odavno umro i to u velikim mukama ! Hm… Zato bih vas zamolio da svi moji sugradjani koji znate nešto o nastanku,naseljavanju,razvoju,razaranju ove vrlo važne strategške tačke grada Beograda, a mi te podatke dostavi putem E-mail :
    [email protected]

    Unapred zahvalan vaš kaluđerčanin
    MILAN 😉

  2. Marko

    Zna se gde je taj manastir ,na kruznom putu kada se ide ka bubanj potoku sa leve strane se vidi vikendica a manastir je pored u dvoristu tj.temelj manastira ima i izvor za koji kazu da je lekovita voda i da leci vid . Mora se cekati i po sat vremena da bi se napunila flasa