Poreklo prezimena, selo Kaluđerica (Grocka, Beograd)

16. novembar 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva naselja Kaluđerica, Gradska opština Grocka – Grad Beograd. Iz knjige „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Selo je u izvorištu potoka Bubnja, koji se u donjem toku zove Bara, leva pritočica Bolečice. Kuće su po blagim stranama doline.

Tip sela.

Selo je podeljeno u dve male; Gornju i Donju. Najzbijenije su kuće po sredini sela. Rastojanja nekih krajnjih kuća sa desne strane seoskog puta iznosi 40-60 i 70-100 metara. Ima nekolko kuća, koje su izdvojene iz sela i dosta rasturene.

Starine u selu.

Jedno mesto između Kumodraža i Velikog Mokrog Luga, gde je otprilike pre 100 godina bilo današnje selo Kaluđerica, stanovnici zovu Stara Kaluđerica.

 

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Priča se da je današnje selo Kaluđerica postalo onda kada su stanovnici zbog čume prešli iz Stare Kaluđerice na mesto gde je danas selo. I to prvo selo, a premo tome i današnje, nije tako staro. Osnovali su ga doseljenici iz Levča i istočne Srbije. Od tih prvih porodica i danas neke postoje u sadašnjem selu Kaluđerica. To su:

Musići***.

Veselinovići***.

Noviji doseljenici su:

Stojanovići su iz srpskih krajeva pod Turcima***.

Anđelkovići su od Prilepa***.

 

Napomena:

*** ne kaže se koju slavu slave.

 

IZVOR: „Okolina Beograda“ Riste T. Nikolića – NASELJA SRPSKIH ZEMALJA (knjiga 2) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga V), Beograd 1903. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Milan

    Dragi moji kaludjerčani,
    već neko vreme istražujem istoriju našeg naselja-Kaludjerica.Na 100-tinu sajtova sam posetio i nisam naišao ni na jednu korisnu informaciju o njenom nastanku,njenom prvom naseljavanju,razvoju i slično,sem neka vrlo štura,siromašna objašnjenja da je ime dobila ili zbog neke 3 kaludjerice koje su služile Bogu u manastiru na teritoriji današnjeg Bubanj potoka(a niko ne zna gde se taj Božiji hram tačno nalazi,tj temelji,jer bi oni opstali do dana današnjeg),a koje su ih turci žive zapalile u tom manastiru,ili zbog nekog monaha koji je počeo da pravimalu drvenu crkvu,a koju je vreme pojelo! Pošto sam ja kaludjerački starosedelac,čuo sam jednu meni neobičnu priču,da su tu bogomolju zapravo zapalili kmladi SKOJ-evci u osvit 2-sv.rata!To mi je ispričao,pre nekih 20-ak godina tadašnji SKOJ-evac i neposredni učesnik tog zločina(on je već odavno umro i to u velikim mukama ! Hm… Zato bih vas zamolio da svi moji sugradjani koji znate nešto o nastanku,naseljavanju,razvoju,razaranju ove vrlo važne strategške tačke grada Beograda, a mi te podatke dostavi putem E-mail :
    [email protected]

    Unapred zahvalan vaš kaluđerčanin
    MILAN 😉

  2. Marko

    Zna se gde je taj manastir ,na kruznom putu kada se ide ka bubanj potoku sa leve strane se vidi vikendica a manastir je pored u dvoristu tj.temelj manastira ima i izvor za koji kazu da je lekovita voda i da leci vid . Mora se cekati i po sat vremena da bi se napunila flasa