Свети праведни Јоаким и Ана – Аћимовдан Reviewed by Momizat on . Српска православна црква и верници 22. септембра (9. септембра по јулијанском календару) славе свете праведне Јоакима и Ану. То је и слава појединих српских род Српска православна црква и верници 22. септембра (9. септембра по јулијанском календару) славе свете праведне Јоакима и Ану. То је и слава појединих српских род Rating: 0
You Are Here: Home » Крсне Славе » Свети праведни Јоаким и Ана – Аћимовдан

Свети праведни Јоаким и Ана – Аћимовдан

Српска православна црква и верници 22. септембра (9. септембра по јулијанском календару) славе свете праведне Јоакима и Ану. То је и слава појединих српских родова, нарочито у Херцеговини (нпр. Миљановића из Љубомира), која се у нашем народу још зове и Аћимовдан. Уредништво портала Порекло честита свима који славе.

Свети праведници Јоаким и Ана су били родитељи деве Марије.

Св. Јоаким беше син Варпафира, из колена Јудина, и потомак цара Давида. Ана беше ћерка свештеника Матана, из колена Левијева, као и првосвештеник Арон. Тај Матан имаше 3 кћери: Марију, Совију и Ану. Марија се удаде у Витлејему, и роди Саломију; Совија се удаде такође у Витлејему, и роди Јелисавету, мајку св. Јована Претече; а Ана се удаде у Назарету за Јоакима, и у старим данима својим роди Пресвету Богородицу Марију.

У браку Јоаким и Ана живљаху 50 година, али беху бездетни. Живели су богоугодно и тихо, и од свих прихода својих једну трећину само употребљаваху на себе, другу раздаваху сиромасима а трећу жртвоваху храму. А били су имућни.

Једном када под старост одоше у Јерусалим да принесу жртву Богу, укори их првосвештеник Исахар говорећи Јоакиму: „Ниси достојан, да се из твојих руку прими дар, јер си бездетан“. Тако и други, који имаху деце, гураху Јоакима позади себе као недостојна. То веома ожалости ове две старе душе, те с великом тугом вратише се дому своме. Тада обоје припадоше на молитву Богу, да и на њима учини чудо као некад на Авраму и Сари, и подари им једно чедо за утеху у старости. Бог им посла ангела свога, који им објави рођење „кћери преблагословене, којом ће се благословити сви народи на земљи, и кроз коју ће доћи спасење свету“. И одмах Ана заче и роди св. Дјеву Марију. Св. Јоаким поживе на земљи 80, а Ана 79 година, и представише се Господу.

Тропар, гл. 2.

Праведни Јоаким и Ана, који су били у благодати Закона, породише нам Богомданог Младенца. Зато данас, Божанска Црква светло прославља вашу успомену, и весело празнује, славећи Бога, Који нам је подигао рог (славу) спасења у дому Давидовом.

Кондак, гл. 2.

Сада се радује Ана, јер се разрешава од свеза неплодства, и храни Пречисту Богородицу: Позивајући све да песмама славе, Ону Која је из утробе Своје родила Бога као Човека, као Једину Матер и Неудату.

 

ИЗВОР: www.spc.rs, Википедија


Коментари (7)

 • Miodrag

  Poreklo mi je iz Kaludjerice, opstina GROCKA. Pozivam sve koji slave ovu slavu da se jave.

  Одговори
 • igor krunic

  Pozdra svima Koji Slave nasu slavi

  Одговори
 • P.V.

  Crna Glava ,Kopaonik i svi koji poticu odatle (sem Đorđevića koji su 1804 dosli od Novog Pazara) slave Joakima i Anu i Arandjelov dan . Po tome se predpostavlja da smo svi iz Hercegovine ,jer ne postoji podatak kad smo se doselili i da li smo se doseljavali od nekud. Za Hercegovinu nas vezu i nadgrobni spomenici (stećci) . Piste odakle ste ,kojoj Haplogrupi pripadate (ako ste radili test) i sve sto znate o svom poreklu da vidimo da li smo potomci istih ratnika . Pozdrav

  Одговори
 • Goran

  Goran Milovanovic iz Valjevske Mionice. Samo nekoliko porodica u ovom kraju slave Sv Joakima i Anu. To su Milovanovici i Milanovici. Jos je nazivaju i Aćimovdan. Veliki pozdrav

  Одговори
 • Срђан Вукадин

  Моја породица води порјекло из Страшевине код Никшића, Потомци смо Вука Лаловића, чији је отац дошао на обронке планине Јахорине, у околини Сарајева негдје око 1750 године. Промјенили смо презиме у Вукадин управо по претку Вуку којем је то био надимак (познато је иначе да се у то вријеме узимало презиме по оцу), Крсна слава нам је Јоаким и Ана, коју смо славили и као Лаловићи. На подручју Страшевине и Дукла у Никшићу и данас жуве наши Лаловићи (далеко мањи број у односу на нас) и славе Јоакима и Ану. Ми припадамо старом братству Угреновића, чији припадници искључиво славе нашу славу. На подручју Сарајевско Романијске области се налазе и фамилије Мијатовићи, Мумовићи, Боровине, Тешановићи и мислим двије породице Лаловића које славе нашу славу, који су могући наши сродници, тј. потомци Вукове браће ( ова веза нас и ових фамилија је непровјерена информација).

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top