Sveti pravedni Joakim i Ana – Aćimovdan

22. septembar 2013.

komentara: 12

Srpska pravoslavna crkva i vernici 22. septembra (9. septembra po julijanskom kalendaru) slave svete pravedne Joakima i Anu. To je i slava pojedinih srpskih rodova, naročito u Hercegovini (npr. Miljanovića iz Ljubomira), koja se u našem narodu još zove i Aćimovdan. Uredništvo portala Poreklo čestita svima koji slave.

Sveti pravednici Joakim i Ana su bili roditelji deve Marije.

Sv. Joakim beše sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida. Ana beše ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron. Taj Matan imaše 3 kćeri: Mariju, Soviju i Anu. Marija se udade u Vitlejemu, i rodi Salomiju; Sovija se udade takođe u Vitlejemu, i rodi Jelisavetu, majku sv. Jovana Preteče; a Ana se udade u Nazaretu za Joakima, i u starim danima svojim rodi Presvetu Bogorodicu Mariju.

U braku Joakim i Ana življahu 50 godina, ali behu bezdetni. Živeli su bogougodno i tiho, i od svih prihoda svojih jednu trećinu samo upotrebljavahu na sebe, drugu razdavahu siromasima a treću žrtvovahu hramu. A bili su imućni.

Jednom kada pod starost odoše u Jerusalim da prinesu žrtvu Bogu, ukori ih prvosveštenik Isahar govoreći Joakimu: „Nisi dostojan, da se iz tvojih ruku primi dar, jer si bezdetan”. Tako i drugi, koji imahu dece, gurahu Joakima pozadi sebe kao nedostojna. To veoma ožalosti ove dve stare duše, te s velikom tugom vratiše se domu svome. Tada oboje pripadoše na molitvu Bogu, da i na njima učini čudo kao nekad na Avramu i Sari, i podari im jedno čedo za utehu u starosti. Bog im posla angela svoga, koji im objavi rođenje „kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu”. I odmah Ana zače i rodi sv. Djevu Mariju. Sv. Joakim požive na zemlji 80, a Ana 79 godina, i predstaviše se Gospodu.

Tropar, gl. 2.

Pravedni Joakim i Ana, koji su bili u blagodati Zakona, porodiše nam Bogomdanog Mladenca. Zato danas, Božanska Crkva svetlo proslavlja vašu uspomenu, i veselo praznuje, slaveći Boga, Koji nam je podigao rog (slavu) spasenja u domu Davidovom.

Kondak, gl. 2.

Sada se raduje Ana, jer se razrešava od sveza neplodstva, i hrani Prečistu Bogorodicu: Pozivajući sve da pesmama slave, Onu Koja je iz utrobe Svoje rodila Boga kao Čoveka, kao Jedinu Mater i Neudatu.

 

IZVOR: www.spc.rs, Vikipedija

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Miodrag

    Poreklo mi je iz Kaludjerice, opstina GROCKA. Pozivam sve koji slave ovu slavu da se jave.

  2. igor krunic

    Pozdra svima Koji Slave nasu slavi

  3. P.V.

    Crna Glava ,Kopaonik i svi koji poticu odatle (sem Đorđevića koji su 1804 dosli od Novog Pazara) slave Joakima i Anu i Arandjelov dan . Po tome se predpostavlja da smo svi iz Hercegovine ,jer ne postoji podatak kad smo se doselili i da li smo se doseljavali od nekud. Za Hercegovinu nas vezu i nadgrobni spomenici (stećci) . Piste odakle ste ,kojoj Haplogrupi pripadate (ako ste radili test) i sve sto znate o svom poreklu da vidimo da li smo potomci istih ratnika . Pozdrav

  4. Goran

    Goran Milovanovic iz Valjevske Mionice. Samo nekoliko porodica u ovom kraju slave Sv Joakima i Anu. To su Milovanovici i Milanovici. Jos je nazivaju i Aćimovdan. Veliki pozdrav

  5. Srđan Vukadin

    Moja porodica vodi porjeklo iz Straševine kod Nikšića, Potomci smo Vuka Lalovića, čiji je otac došao na obronke planine Jahorine, u okolini Sarajeva negdje oko 1750 godine. Promjenili smo prezime u Vukadin upravo po pretku Vuku kojem je to bio nadimak (poznato je inače da se u to vrijeme uzimalo prezime po ocu), Krsna slava nam je Joakim i Ana, koju smo slavili i kao Lalovići. Na području Straševine i Dukla u Nikšiću i danas žuve naši Lalovići (daleko manji broj u odnosu na nas) i slave Joakima i Anu. Mi pripadamo starom bratstvu Ugrenovića, čiji pripadnici isključivo slave našu slavu. Na području Sarajevsko Romanijske oblasti se nalaze i familije Mijatovići, Mumovići, Borovine, Tešanovići i mislim dvije porodice Lalovića koje slave našu slavu, koji su mogući naši srodnici, tj. potomci Vukove braće ( ova veza nas i ovih familija je neprovjerena informacija).

    • Biljana

      Moji rodjaci su se prezivali Spasojević. Koliko ja znam bila je samo jedna porodica sa tim prezimenom i sa tom slavom.Živeli su u okolini Sarajeva, opština Ilijaš.
      Oni su slavili Svetog Aćima i Anu i volela bih da saznam malo više o njihovom poreklu.

  6. Vesna

    Rodom sam iz Stitara selo kod Sapca i moja familija od Petrovica iz CG ali je ostao i nadimak koji koristimo a to je Papic.U selu ima jis Petrovica ali se samo za moje Petrovice kaze to su oni Papici Slavimo slavu koju mi zovemo Cimijana a to je Joakim i Ana.22 Septembra.Pokusavam naci iz kojeg smo mi brastva iz Crnr Gore .Ako neko zna nesto molim da mi javi .Unapred se zahvaljujem 🙏🏼😃

    • Milorad

      Pozdrav ja sam iz Macve selo Glusci moje poreklo je iz Niksica – CG. Ima nas nekih 30 kuca u selu i svi smo familija 😂 Slava Joakim i Ana 😀

  7. Ostojic Slavica

    Mi smo iz Donjeg Lokanja(Antići) Opstina Zvornik
    4 Familije: Ostojic,Ilic,Spasojevic i Djukanovic Koje Slave Sv. Joakim i Ana (Aćimovdan) 22.09
    Nekad davno mi je jedan poznanik iz Rume rekao da su bila 4 Brata Koje su Se iz C.G doselili ovde Tako da odatle potice nasa slava. Alp neko ima vise informacije bila bih vam zahvalna. Srdacan Pozdrav svima.

  8. IVAN

    SLAVIM SV. JOAKIMA I ANU. POREKLOM SAM SA KOSOVA IZ MESTA LIPLJAN. MOJI VUKU POREKLO SA PLANINE RUGOVE KOD PECI. NASAO SAM PISANI TRAG IZ 1835 GODINE GDE SE NAVODI DA SLAVIMO SV. JOAKIMA I ANU.
    PORODICE SA KOSOVA KOJE SLAVE JOAKIMA I ANU ZOVU JERINCIMA. DA LI IMA JOS NEKA PORODICA SA OVIM NAZIVOM