Свети Киријак Отшелник – Михољдан

12. октобра 2013.

коментара: 0

Св. Киријак Отшелник - МихољданСрпска православна црква и верници 12. октобра (29. септембра по јулијанском календару) славе Светог Киријака Отшелника, а овај празник у народу је одомаћен под именом Михољдан. Уредништво портала Порекло честита свима који прослављају крсну славу.

 

Свети Киријак Отшелник, познат и као Свети Киријак Анахорет (грч. Κυριακός ο Αναχωρητής) је хришћански светитељ и мученик.

Рођен је 448. године у Коринту. Отац му се звао Јован и био је свештеник. У раној младости постављен за чтеца саборне цркве у Коринту. У својој 18-тој години одлази у Јерусалим у манастир светог Јевтимија, где се замонашио.

Свети Киријак је био крупан и снажан телом, и такав је остао до дубоке старости, и поред тешког поста и бдења. У пустињи се понекад годинама хранио само сировим зељем. Био је веома активан у борби за православље изобличавајући јереси, нарочито оригенизам. За себе је говорио, да га од како је монах сунце никад није видело да једе нити да се гневи на кога. По уставу Светог Харитона монаси су јели само једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Умро је у својој 109-тој година живота, 557. године у манастиру Светог Харитона у Јерусалиму где је и сахрањен.

 

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.