Poreklo prezimena Kalač

19. septembar 2013.

komentara: 21

Prezime Kalač istražili su Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić u rubrici Koreni (frankfurtske „Vesti“):

 

G. Esad Kalač iz Dortmunda, rođen (1972) kod Rožaja u današnjoj Republici Crnoj Gori, među prvima se javio interesujući se za svoje poreklo i prezime. Ali, kao da uopšte nije čitao “Vesti” ili nije shvatio da treba da nam da bar najosnovnije podatke. Samo je napisao da su mu i otac i deda imali isto prezime i da potiče iz naselja Kalače, u kojem svi imaju to prezime. Nije naveo veroispovest, kao ni nagoveštaj porekla, da li su starosedeoci ili doseljeni i iz kog kraja. Ali, on je očito “Srećko” (to u prevodu znači njegovo ime arapskog porekla), jer smo uspeli da nađemo podatke o korenima njegove porodice: Kalači/Kalače su poreklom pravoslavni Srbi od bratstva Milačića, iz najjače grane plemena Kuča – Drekalovića.

Prema studiji “Rožaje i Štavice” geografa i etnologa, akademika M. Lutovca, izvesni Milačić, neznanog imena, pripadnik etno-konglomerata Kuča, iselio se najpre u Rožaje i tu primio islam, a onda sa četiri sina, prešao u selo Zasmreče. “Po prostranstvu groblja (sve do novijeg vremena sačuvani su nadgrobni spomenici sa krstovima i urezanim natpisima, kao i krstače od sige) vidi se da je u Zasmreču bilo mnogobrojno srpsko stanovništvo” – piše Lutovac. Ubrzo je, međutim, “stari naziv sela zamenjen bratstveničkim imenom” – Kalače. U vreme glavnog ispitivanja ovog kraja pre Drugog svetskog rata i dopunskog, neposredno posle rata, Kalači/Kalače su živeli u 78 domaćinstava, potomaka pet generacija onog poislamljenog doseljenika i njegovih sinova. Istraživač je zapisao samo niz od oca Milačića, preko sina mu Musatfe, unuka imenom Jupo, pa praunuka Alja, do “šukununuka” koji se zvao Juso. G. Esad, ako je to njegova “loza”, morao da nam pomogne da dopunimo niz, sve do njega, a ako zna i za druge grane, da nam to napiše.

Još samo “reč o reči”. Otkud “Kalač”? Ni jedan od rečnika koje smo pregledali ne spominje to ime. Čini nam se da je ipak najbliži odgovoru A. Škaljić (“Turcizmi u srpskohrvatskom-hrvatskosrpskom jeziku”) koji je zabeležio termine kal, topljenje rude, i kalhana, topionica, ali i kazandžijska radnja. Kalač bi, prema tome, mogao da znači topioničar, kazandžija, pa i kalajdžija. A ako je ta reč prvobitno skovana kao kalhač, to h se vremenom iščezlo, kao i iz mnogih drugih reči.

 

IZVOR: Mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, „Koreni“, poreklo srpskih porodica i prezimena, rubrika iz frankfurtskih „Vesti“

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. sefkija kalac

    Potpuno netacne i izmisljene pretpostavke o poreklu Kalaca.
    Nikakvi Kuci i Milacici i Drekalovici.
    Za to nema nikakvih dokaza.
    Prezime Kalac je jedinstveno i jedno od najstarijih.
    Pleme Kalaca se pominje jos u vreme Aleksandra Makedonskog u pohodu na Istok. U povratku vojske deo plemena je ostao na severu Pakistana gde i sada zive, a delovi plemena ostali su rasuti po Rusiji /Kalac na Donu i dr./ u Turskoj, i dr zemljama.

    • Branko Todorović

      Neki podatak je možda i netačan, greške se u ovakvim istraživanjima događaju, ali da je nešto izmišljano to vam ne stoji. Što se tiče porekla prezimena od vremena Aleksandra Makedonskog, to je neozbiljno tvrditi, jer ko god se imalo dotakao genealogije, zna da je tako nešto pusta priča. Možda se taj pojam u nekom obliku i javlja, mogli biste npr. da navedete odakle vam to što ste naveli, ali praktično je nemoguće da “prezime” vuče korene još iz tog vremena. Kad su u pitanju Kalači, verovato je reč o kaliocima ili kalačima nekih ruda, što znači da je prezime nastalo po zanimanju nekog u porodici, a što je u ovom slučaju skoro pa sigurno. Naravno, ako vi mislite drugačije, uvek se možete testirati, i eventualno tim putem dokazati poreklo vezano za pohode Aleksandra Makedonskog na Istok.

    • Kalač

      Dosta toga je tacno mi Kalači jesmo porijeklom od Milačića. Prvi Kalač je bio Mušo XVII v.

  2. Jedan Kalač

    Šefkija Kalač, vidim da negirate sve što znaju svi Kalači o svom porijeklu iz Kuča i od Kuča. Zašto ne uradite DNK praporijekla po muškoj liniji. Nije mi poznato, da li su se neki “pribili” uz veliko bratstvo Kalač, što nije isključeno. Oko pomena prezimena od vremena Aleksandra Makedonskog, Defendor je lijepo objasnio. Znam da ćeš se ljuto naljutiti na pomen znamenitog pisca Isa Kalača, našeg rođaka. Pozdravi ili poselami, kako hoćeš.

  3. Snežana stanišić

    Meni je baka od tih milačića iz kuča 🙂 od tri brata jedan je primio veru 🙂 tata mi je uvek govorio da su nam kalači rod 🙂

  4. Erdan

    Postovanje za sve vas. O kalacima mozete potrazit u arhivi grada Hisa gde se pojavljuje prezime kalac u popisima od 1500g. Pa sve do 1800g. I kalac prevedeno sa Turskog je sablja.

    • Branko Todorović

      Može biti Erdane, ali to isto ne znači da su Kalači poreklom iz grada Hisa, neki možda i jesu, a ali svi ovde svakako nisu. Bilo bi zanimljivo kada bi se neko od Kalača testirao. Kojoj haplogrupi bi pripadao? Ukoliko su Kuči poreklom, onda je haplogrupa takoreći već izvesna. 😉

  5. zelim nesto da vam javim o kalacima udzite u komputer i napisite (KALAC TÜRKLERI ) Pa cetevideti kakava je istorija kalaca

  6. Anja

    JEDNA ISPRAVKA: Prezime Milačić nije srpsko nego čisto crnogorsko!
    Citiram:
    ,,Milačić (romanizirano: Milazzi) je izvorno, crnogorsko prezime nastalo od srednjovjekovnog rodonačelnika bratstva, Mila sa nadimkom Milač, sina Ilika Laleva Drekalovića vojvode plemena Kuča, koji su dio današnje Crne Gore. Milo-Milač je rođen 1630. godine. Prezime Milačić je u ranijim stoljećima bilo vezano samo za Crnu Goru.”

  7. Goran

    Kalači potiču iz sela Kalače koje se u 15veku nalazilo u Fatničkom polju kod Bileće.Kalači su bili pravoslavni Srbi koji su iz tog sela otišli u 16 veku prema Durmitoru.Tu se bratstvo podelilo u dve grupe pa jedni odlaze prema Mojkovcu i odatle prema Rožaju,a druga grupa prema Sarajevu,opština Prača,selo Komren.I jedni i drugi Kalači i u Bosni i ovi kod Rožaja su prihvatili islam.Pravoslavni Kalače iz Korena su otišli u Dalmaciju,a iz Kalača kod Rožaja u Vojvodinu i Zapadnu Srbiju.S obzirom da Testirani Kalač iz Brskuta ima haplo grupu I1 Z63 u13946 moguće je da starije poreklo Kalači vode iz Dukađina,gde se nalazi veliki broj rodova sa ovom retkom haplogrupom.Na ovom prostoru živeli su od petog do sedmog veka Germanski vojnici stražari u Vizantijskim tvrđavama,u široj okolini Skadra.Dukađinci su bili njihovi posrbljeni potomci koji su u 14 i 15 veku iseljavali u Hercegovinu.Samo ime Kalača dolazi od arbanaške reči Kalaja što znači tvrđava,kula.Kalač može da znači i vojnik stražar u tvrđavi oružan velikom teškom sekirom.Odatle i naziv Kalača za velike teške sekire za sečenje drva.Ista reč Kalač se koristila i za zapadnjački mač,ne za sablju.Kalača ima i kod Goražda,došli od Bileće.

  8. Goran

    Kalači kod Rožaja svoje poreklo vezujju za Milačiće iz Kuča Drekalovića.Za nekog Vuša Milačića i njegove sinove.On se po selu prozvao Kalač,i sobzirom dasu Viši i njegovi sinovi bili veoma dominantni u selu logično svi su ostali Kalači svoje poreklo vezivali za Milačića.Ipak oni su tu u Zasmreče došli mnogo pre Milačića koji su tu došli u vreme prve pohare Kuča.

  9. Goran

    Ispravka selo se zove Kalac,u okolini Bileće.Bratsvo je po ovom selu dobilo ime Kalači u Rožaju i Kalača u selu Komren,opština Prača,Bosna.

  10. SelcaKlimentas

    Ne vjerujem da su Kuci, ta I1 me buni. Drekalovici definitivno su svi iz bratstava na Medunu, Kosoru, Orahovu itd. EV-13>Z16661 i mnogi muslimani jesu u tom kraju Kuci. Postoji li neki Milacic da se testira? Mozda se Milac pribratio sa nekim Drekalovicem i ostalo je da su Milacici sa Brskut Drekalovici? Pozdrav.