Poreklo prezimena, selo Cerova (Gornji Milanovac)

23. maj 2013.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Cerova, opština Gornji Milanovac. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ovo selo leži u dolini Davidovačke Reke, zvane ovde Cerovačkom. U gornjem kraju, oko potoka Dobrokovca, koji se smatra kao glava Cerovačke Reke, ova je dolina klisurasta, pa se posle raširi, čim se sastane sa bočnom dubodolinom Velikog Potoka. Cerovačka Reka protiče kroz sredinu sela u zapadnom pravcu, a čim iz sela izađe okreće se na severo-zapad, protiče kroz selo Davidovicu, gde se naziva Davidovačkom Rekom, i kad iz ovoga sela izađe utiče i Krivu Reku. Desnu stranu ove reke čine strane i kose od razvođa između Zagrađanske i Cerovačke reke i nekoliko omanjih brda, što stoje u vezi sa ovim razvođem, a poimence: od Rakovića Brda (koje je u vezi sa Mutanjskom Kosom), Vitlišta, Oštrelja i Lukovice. Na stranama i kosama ovih brda, po zaravanjcima, nalaze se rasturene seoske kuće. Levu stranu čini široka kosa, koja se spušta na severnu stranu od razvođa između Grnčarice (Šilopajske Reke) i Cerovačke reke u dolinu ove poslednje. Ova kosa se zove Kamenjar.

Izvori.

Najvažniji su izvori: izvor pod Rakovića Brdom, Stublina, druga Stublina, Miloševac i drugi, oko kojih se prikupljene seoske kuće.

Zemlje i šume.

Ziratna zemlja je manjim delom između kuća, a većim je izdvojena u Kamenjaru, na levoj strani Cerovačke Reke. U Kamenjaru ima pet trla. Njiva i livada ima i u samoj rečnoj dolini, u donjem toku. Zemlja je dobre rodnosti, nešto bolja no u Zagrađu, a malo slabija od one pored Kačera. Najveće su njive na Oštrelju, gde se poglavito seje ovas.

Zajedničke su seoske šume: Gredina i Jarkovi, na severo-zapadnom kraju sela, obrasle ševarom i bukvom.

Tip sela.

Selo je razbijenog, starovlaškog tipa. Razlikuju se tri zaseoka: Dobrokovac, oko istoimenog potoka, Selište, sredina sela i Lukovica, na stranama istoimenog brda.

U selu ima 63 kuće, od kojih je 27 u Selištu, 12 u Lukovici i 24 u Dobrokovcu.

Ime selu.

Priča se da se selo ovako nazvalo zbog toga šti je u njemu nekada bilo mnogo cerove šume.

 

Poreklo stanovništva.

U selu ima pet velikih familija: tri starinačke i dve doseljene pre 120-130 godina. Od 63 kuće u selu je 50 starinačkih i 13 doseljeničkih.

U Selištu su:

-Pekovići, starinci. Velika familija od 27 kuća, slave Nikoljdan.

U Lukovici su:

-Hadžići, starinci, slave Nikoljdan.

-Likići, doseljeni pre 120-130 godina iz Prilika u užičkom okrugu, slave Đurđevdan.

U Dobrokovcu su:

-Štulovići, iz starine jedna familija sa Pekovićima u Selištu, slave, kao i oni, Nikoljdan.

-Jevtići, doseljeni iz Dobroselice pre 120-130 godina, slave Đurđevdan.

Seoska zavetina je Bela Sreda po Trojicama.

 

IZVOR: Miloje T. Rakić, “Kačer”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. radovin adzic

    postovani u cerovi nisu hadzici vec adzici.

  2. adzic slobodan

    i slavimo durdevdan a odakle smo neznam a voleobi da znam