Порекло презимена, село Бежђеђе (Невесиње)

Порекло становништва села Бежђеђе код Невесиња. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

Од Кљена растављено брдом Волујцем. На голој, кршевитој заравни.

Куће раздијељене на три групе (код Врбовика, под Пандурицом, у Дољем Пољу), које су међусобно удаљене од 15 до 20 минута. У селу има 30 кућа.

О постанку сеоског имена није ништа познато. До посљедње куге у слеу становали Мусломани Гризовићи, који су одселили прије 50 година (у Зови До?).

На Пандурици остатци од турске карауле, на Баџалици код Врбовика и на Сељаковцу око 20 стећака.

  • ТАМИНЏИЋИ су од оног попа Таминџије из Врањских; старином су из Риђана, звали су се Кашиковићи, веле да су од њих бези Љубовићи (оп. А.М. – поп Таминџић се помиње и у селу Кљен, а чији је син дошао у Бежђеђе). Славе Ђурђевдан.
  • ИВАНИШЕВИЋЕ или Телетине су још давно истјерали хадуци из Петровића у Бањанима. Становали су на Давидовићима, па у Лукавцу и прије 70 година доселили су у Бежђеђе. Славе Јовањдан, прислужују Малу Госпојину.
  • БРАТИЋИ су најприје с Меке Груде доселили у Брестице, одатле су због Смаилагина зулума одселили на Бежђеђе. Ријетке су породице које се овако плоде. Славе Томиндан.
  • ЧАЛИЈЕ су веома давно доселили из Риђана ради сиромаштва. Славе Јовањдан.
  • СТАНИЋИ од браства Вујовића у Прерацима, прије 100 година. Славе Никољдан.
  • ВУЧЕТИЋИ су старином из Граова, дошли у Зови До, а одатле ”зле зиме”, назад 63 године, у Бежђеђе. Славе Никољдан.
  • КЕЧИ (РАДУЛОВИЋИ) су прије 90 година из Риђана, увијек их има само једна кућа. Славе ?
  • БОЖИЋЕВИЋИ су прије 300 година кренули с Богдашића, живјели су у Зовом Долу, на Трусини, а прије 47 година дошли су на Бежђеђе. За то 300 година, није их никад било више од једне куће. Старином су Тољи. Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.