Poreklo prezimena, selo Bežđeđe (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Bežđeđe kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Od Kljena rastavljeno brdom Volujcem. Na goloj, krševitoj zaravni.

Kuće razdijeljene na tri grupe (kod Vrbovika, pod Panduricom, u Doljem Polju), koje su međusobno udaljene od 15 do 20 minuta. U selu ima 30 kuća.

O postanku seoskog imena nije ništa poznato. Do posljednje kuge u sleu stanovali Muslomani Grizovići, koji su odselili prije 50 godina (u Zovi Do?).

Na Pandurici ostatci od turske karaule, na Badžalici kod Vrbovika i na Seljakovcu oko 20 stećaka.

  • TAMINDŽIĆI su od onog popa Tamindžije iz Vranjskih; starinom su iz Riđana, zvali su se Kašikovići, vele da su od njih bezi Ljubovići(op. A.M. – pop Tamindžić se pominje i u selu Kljen, a čiji je sin došao u Bežđeđe). Slave Đurđevdan.
  • IVANIŠEVIĆE ili Teletine su još davno istjerali haduci iz Petrovića u Banjanima. Stanovali su na Davidovićima, pa u Lukavcu i prije 70 godina doselili su u Bežđeđe. Slave Jovanjdan, prislužuju Malu Gospojinu.
  • BRATIĆI su najprije s Meke Grude doselili u Brestice, odatle su zbog Smailagina zuluma odselili na Bežđeđe. Rijetke su porodice koje se ovako plode. Slave Tomindan.
  • ČALIJE su veoma davno doselili iz Riđana radi siromaštva. Slave Jovanjdan.
  • STANIĆI od brastva Vujovića u Preracima, prije 100 godina. Slave Nikoljdan.
  • VUČETIĆI su starinom iz Graova, došli u Zovi Do, a odatle ”zle zime”, nazad 63 godine, u Bežđeđe. Slave Nikoljdan.
  • KEČI (RADULOVIĆI) su prije 90 godina iz Riđana, uvijek ih ima samo jedna kuća. Slave ?
  • BOŽIĆEVIĆI su prije 300 godina krenuli s Bogdašića, živjeli su u Zovom Dolu, na Trusini, a prije 47 godina došli su na Bežđeđe. Za to 300 godina, nije ih nikad bilo više od jedne kuće. Starinom su Tolji. Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.