На данашњи дан: Тесла скицирао свој први патент – асинхрони мотор

9. фебруара 2013.

коментара: 1

9. фебруара 1883. – Српски научник Никола Тесла скицирао свој први патент – асинхрони мотор (мотор са наизменичном струјом).

Реч је о Теслином изуму који има највећу примену, јер може радити користећи и монофазну или трофазну струју. Ради на принципу обртног електромагнетног поља (Тесла је открио обртно електомагнетно поље 1882. године).

Мотор има два главна дела: статор и ротор. Статор на унутрашњој страни има три одвојена калема (кола). Ротор се налази унутар на осовини, има облик малог цилиндра са омотачем од паралелних бакарних шипки. На крају тих шипки су по један бакарни прстен који их повезује.

Када се струја пропусти кроз калемове статора настаје обртно магнетно поље. То магнетно поље индукује струју у проводницима ротора и тада се ротор понаша као електомагнет. Пратећи ротационо магнетно поље, ротор се креће кружно са нешто мањим бројем обртаја. Тај мањи број обртаја настаје због тога што постоји трење његове осовине. Како се ротор не мора обртати са истим бројем обртаја у минути, овај мотор се назива – асинхрони.

Теслин електромотор је изузетно једноставан и у томе је његово савршенство. Ротор му се прикључује на посебну струју па нема колектора и четкице. Његов ротор (котва) ставља се сам у покрет. Поред једноставности ради готово бешумно. Има још једну изузетну особину, а то је степен корисног дејства од 95 посто.

То је до сада најбоља машина која претвара електричну енергију у механичку.

Никола Тесла рођен је у Смиљану (Лика) 10. јула 1856, а умро у Њујорку 7. јануара 1943.  О Теслином пореклу можете да прочитате ОВДЕ.

 

ИЗВОР: РТС, znanje.org

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    НИЈАГАРИНИ ВОДОПАДИ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ

    https://banija.rs/novosti/20079-nijagarini-vodopadi-u-bojama-srpske-trobojke.html