Порекло Николе Тесле

10. јула 2012.

коментара: 31

РОЂЕН: У Смиљану (Лика), 10. јула 1856. – умро у Њујорку 7. јануара 1943.

РОДИТЕЉИ: Отац Милутин Тесла, свештеник, мајка Георгина Ђука, девојачки Мандић, домаћица.

КРСНА СЛАВА: Ђурђевдан (Тесле), Лазарева субота (Мандићи)

О ПРЕЦИМА:  Преци славног научника Николе Тесле без сумње потичу из засеока Дреновац код Радуча у Лици. Они су се у тај крај доселили после 1690. и одласка Турака из Лике. У Попису Лике и Крбаве из 1712. у засеоку Дреновац су уписане породице Станка и Милашина Теслића, а на Радучком пољу, недалеко од Букове главице, и породица Станка Теслића. Теслићи су се касније, по свему судећи, трансформисали у Тесле, а од које две поменуте породице потиче Никола Тесла није могуће поуздано утврдити.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: У литератури (О` Нил) се наводи да је презиме Тесла огранак презимена Драганић. Ова претпоставка, међутим, није довољно реална, јер се у попису из 1712. године Драганићи не помињу у Радучу, али се помињу породице Вукадина, Станише и Радоша Драганића у Метку. Неки сматрају да презиме Тесла потиче од заната. Тесла, осим презимена, представља дрводелску алатку. Ради се о некој врсти секире са широким сечивом насађеним на држаљу.

Према предању, које је препричавао и сам научник, име Тесла дали су Драганићи члановима једне своје побочне групе и то због једне наслеђене особине. Наиме, безмало сви су имали врло широке, крупне и напред истурене горње зубе, који су личили на теслу. Није се, међутим, показало да је ово предање почивало на иоле ваљаним доказима, па би се са више сигурности могло прихватити да се презиме Радучких Теслића пре 300 година трансформисало у Тесле. Ово тим пре што и данас има Радучана који данашњим Теслама кажу Теслићи. Такође, и Тесле и Теслићи славе исту славу – Ђурђевдан.

ДЕДА И ПРАДЕДА: Никола Тесла добио је име по свом деди Николи, који потиче из граничарске породице. Могао би бити рођен око 1780. године у Радучу, у заселку Дреновац испод главице Окић, где је живео и служио као граничар у чину подофицира. У Наполеоновој војсци имао је чин наредника. За храброст испољену у борбама између 1808. и 1814. године Французи су му доделили одликовање. Никола се оженио Радучанком Аном Калинић и са њом је имао четворо деце: синове Милутина и Јосифа и две кћери. Желећи да му синови постану крајишки официри дао их је на школовање у војни официрски завод, али га они нису са љубављу прихватили. Прадеда Николе Тесле звао се Тома, али о њему нема ближих података.

ОТАЦ МИЛУТИН: Отац Николе Тесле Милутин рођен је 3. фебруара 1819. у Радучу, а умро је у Госпићу 1879. године. Немачку тривијалну школу завршио је у Госпићу, а затим по жељи оца почео да похађа крајишку официрску школу. Међутим, није му лежала крута војничка дисциплина и ограничавање слободе, па је одлучио да напусти војну школу. Повод за напуштање био је прекор старешине да није добро очистио месингану дугмад на униформи. Милутин тада оставља војну школу и одлази у Плашки, где 1845. завршава богословију са најбољим успехом у својој генерацији. Иначе, Милутин је више био песник и филозоф. Писао је песме и чланке о текућим актуелним питањима свога краја, а потписивао их је псеудонимом “Србин Правичић”. Читао је и говорио на немачком и италијанском језику. У свом свештеничком позиву почео је да ради као капелан у Штикади код Грачаца. Нешто касније је постављен за свештеника у Сењу, затим у Симљану, па у Госпићу. Поживео је 60 година.

МАЈКА ЂУКА: Георгина Ђука Тесла (дев. Мандић), рођена је у Томингају код Грачаца као најстарија ћерка чувеног грачачког проте Николе Мандића. Иако неписмена, Ђука је била веома умна и у одсуству књиге примерено образована. Њен отац је водио порекло из угледне породице која је дала цркви и војсци подједнак број синова (Ђукин брат Петар се замонашио и добио име Николај Мандић, и био митрополит зворничко-тузлански). То је била породица, чији су синови, генерацијама, са мало изузетака, били свештеници, а кћери се удавале за свештенике. Ђука је била Николина најстарија кћерка и као таква била је позвана да се после смрти мајке брине о целој породици. То је био и разлог што се није могла посветити школовању, али тај факат није оставио пресудне трагове на њено образовање. Благодарећи високом степену интелигенције знала је напамет највећи део песама из косовског и ускочког циклуса и цео Горски вијенац.

ПОРОДИЦА: Милутин и Ђука донели су на свет Милку, Дану и Ангелину – рођене у Сењу, и Николу и млађу му сестру Милицу – рођене у Смиљану.

БИГОРАФИЈА:  Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. у Смиљану, а основну школу и гимназију је завршио у Госпићу и Карловцу. Кад је 1873. завршио гимназију у Лици је избила епидемија колере која га није заобишла, па је пао у постељу читавих девет месеци. Студије технике у Грацу је уписао 1877. и тамо остао до 1879. кад је студије наставио у Прагу. Из Прага одлази у Будимпешту где се запошљава код Телефонског друштва. Одатле одлази у Париз где прихвата посао у Едисоновој централи, а убрзо одлази и у Њујорк где његов проналазачки дух проналази плодно тле.

Изумео је полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака. Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса, Тесла.

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112. Постхумно му је признато да је изумитељ радија.

ИЗВОР: Душан Узелац, “Лика и Срби медачке општине”; Википедија

 

Коментари (31)

Одговорите

31 коментара

 1. KORAK UNAZAD...

  NAŽALOST…primjetim da ni ovaj portal nije odolio Iskušenju upadanja u prepucavanja o Etnogenezama naroda Balkana na nametnutoj matrici Prosuđivanja. Ponukan sam da zamolim suzdržavanje emotivnih komentara barem kada je u pitanju lik i djelo NIKOLE TESLE. Pozdravljam sve napore entuzijasta da se rasvijetli Porodično stablo Nikole Tesle, ali na temelju dokumenata, ili, u nedostatku građe, na osnovu realnih pretpostavki, naravno, oslobođenih od današnjih percepcija i navijačih težnji da “prisvojimo Teslu”.
  Nikola Tesla kao čovjek svima je bacio rukavicu u lice sa pozivom: ima li ikoga da me nadmaši ??? Zato, moje je mišljenje, da kad se govori o Nikoli Tesli treba zadržati i poticati osjećaj senzibiliteta da govorimo o Velikanu, te da se oslobodimo ličnih frustracija u susretu sa novim činjenicama oko Teslinog porijekla. Kada bih imao financijske mogućnosti lično bi sudjelovao u Projektu DNK-analize svih živućih krvnih srodnika Tesle, a uz njihovu suglasnost i analize upokojenih radi naučne podloge za donošenje nekog ozbiljnijeg zaključka. Hoću pitati: Ima li volje da se pristupi jednom takvom projektu. Pitanje Teslinog porijekla i pripadništva ovom ili onom Etnosu u javnosti našeg Regiona nije postavljeno radi Istine nego radi nečeg trećeg….a to treće…kome je to važno…to ne spada za ovaj portal…ili..iz pijeteta prema NIKOLI TESLI u članak koji o Njemu govori. Gospodo ! Skoro 1,5 miliona je gostovalo na POREKLU. To je i čast i obaveza da iznosimo činjenice i prezentiramo izvore dokumenata i istorijske građe. Nedozvolimo si da posrnemo u “žutu štampu” iznoseći ekskluzivitete a la Breaking News. Imajmo strpljenja, razuma i tolerancije za upadice sa strane koji će svaki naš napor da proglase Mitomanijom. Mi, koji naslućujemo o čemu je riječ, znamo da smo zato i podržali ovaj sajt sa namjerom da razobličimo Mitove a ne da u njima živimo. Usmena predanja naših baka i istorijski etno-romantizam samo su, barem meni, bili podsticaj da sa Istraživačima sa ovog portala sagledam Istinu koliko god je to moguće dokumentima u dubinu istorije. Dodatni impuls ovoj ideji daje upravo negiranje, poništavanje i ponižavanje naših predaka ozvaničenih kao suludi, polupijani i abnormalni Mitomani. Ja znam da mene nikad ne bi lagala baka govoreći o svojoj baki…nije imala razloga…ali je mene zavjetovala….kud god da kreneš moraš da znaš ko si, šta si, čiji si i odakle si !…..i savjetovala: i najvećem poniženju postoji najniži prag dostojanstva…Nadam se da ćemo svi skupa željni istine zadržati se makar na posljednjoj stepenici u ponižavanju do najnižeg praga ličnog i kolektivnog dostojanstva – aksios !

 2. vojislav ananić

  Иако је познато да је Тесла писао поезију, кажу да је сачувана само једна његова песма. Наиме, тридесетих година Тесла се спријатељио са данас заборављеним немачко-америчким песником Георгом Силвестером Виреком. Дописивали су се и размењивали песме. Тесла је младог Вирека изузетно ценио и 31. децембра 1934. посветио му је једну од својих песама под називом Делови божанског оговарања, што је и једина сачувана Теслина песма. Касније је Вирек ухапшен и осуђен као немачки шпијун.

  Кроз свемирску слушалицу
  слушам звезде шта казују.
  Неког новог су довели
  па му Олимп показују.
  “Ено тамо Архимеда,
  са полугом вазда шета,
  каже да је материја
  исто што и енергија,
  а закони твоји крути
  да су пуста лудорија.”
  “Ал’ на Земљи ти закони
  јоште важе и те како,
  а кад чујем свеже вести,
  уопште ми није лако.
  Топ свемирски, кажу, праве
  оне усијане главе.”
  “Е мој Њутне, ружно су се
  с твојом славом нашалили,
  а науку твоју дивну,
  наглавице су поставили.
  И још неки Ајнштајн, луда,
  с тобом хоће да се спрда.
  Каже да је материја
  исто што и енергија,
  а закони твоји крути
  да су пуста лудорија.”
  “Ја, Келвине, не успевам
  те финесе да разумем,
  макар сам се преварио,
  бар сам све од себе дао.
  Него, попили смо кафу
  и време је да се пође,
  а ти реци, твој друг Тесла,
  хоће л’ скоро да нам дође?”
  “Ма тај Тесла увек касни,
  нема смисла да се чека,
  на тог залудног човека.”
  Тад свемирска веза пуче
  и из моје слушалице,
  више нисам чуо ништа
  осим буке са улице.

 3. Милан

  Занимљиво је да у патентима похрањеним у САД нигде не помиње Хрватска, тј. пише да је Тесла поданик Аустоугарске и да је из Лике, очигледно је да је Тесла био свестан чињенице да је Лика српска земља окупирана од стране Беча.

  Када је добио америчко држављанство у патентима је навођено да је из града Њујорка, држава Њујорк.