Na današnji dan: Tesla skicirao svoj prvi patent – asinhroni motor

9. februar 2013.

komentara: 2

9. februara 1883. – Srpski naučnik Nikola Tesla skicirao svoj prvi patent – asinhroni motor (motor sa naizmeničnom strujom).

Reč je o Teslinom izumu koji ima najveću primenu, jer može raditi koristeći i monofaznu ili trofaznu struju. Radi na principu obrtnog elektromagnetnog polja (Tesla je otkrio obrtno elektomagnetno polje 1882. godine).

Motor ima dva glavna dela: stator i rotor. Stator na unutrašnjoj strani ima tri odvojena kalema (kola). Rotor se nalazi unutar na osovini, ima oblik malog cilindra sa omotačem od paralelnih bakarnih šipki. Na kraju tih šipki su po jedan bakarni prsten koji ih povezuje.

Kada se struja propusti kroz kalemove statora nastaje obrtno magnetno polje. To magnetno polje indukuje struju u provodnicima rotora i tada se rotor ponaša kao elektomagnet. Prateći rotaciono magnetno polje, rotor se kreće kružno sa nešto manjim brojem obrtaja. Taj manji broj obrtaja nastaje zbog toga što postoji trenje njegove osovine. Kako se rotor ne mora obrtati sa istim brojem obrtaja u minuti, ovaj motor se naziva – asinhroni.

Teslin elektromotor je izuzetno jednostavan i u tome je njegovo savršenstvo. Rotor mu se priključuje na posebnu struju pa nema kolektora i četkice. Njegov rotor (kotva) stavlja se sam u pokret. Pored jednostavnosti radi gotovo bešumno. Ima još jednu izuzetnu osobinu, a to je stepen korisnog dejstva od 95 posto.

To je do sada najbolja mašina koja pretvara električnu energiju u mehaničku.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu (Lika) 10. jula 1856, a umro u Njujorku 7. januara 1943.  O Teslinom poreklu možete da pročitate OVDE.

 

IZVOR: RTS, znanje.org

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara