Порекло презимена, село Доње Вуковско (Купрес, ФБиХ)

23. јула 2012.

коментара: 18

Порекло становништва села Доње Вуковско, општина Купрес, Федерација БиХ

Раније су овде живели Карамани, који су замрли. Зечево Врело се звало Карамановац. Пре куге су живели Зечевићи, који су сада у Равном. Керановићи, који су били овде, одселили су пре Аустрије у Мрчај и у околину Травника.

Живанићи, Дујмићи, Аскићи, Талићи, Золотићи, Дражићи, Никићи и Малушићи (старо презиме Кнежевићи) носе заједничко презиме Павловићи и живели су овде, “кад је било Немањића царство”. Славе Св. Ђурђа. Где су сада куће Дујмића и Аскића биле су раније кошаре Павловића. Пре Аустрије су одселили једни Дражићи у Зеницу, и неки Живанићи у Зеницу и око Брчког.

Свитлице су старовинци.

Савановићи, Баришићи, Митровићи, Марковићи и Глишићи, стари род. Њихов предак Саван живео је у Кршеву, изнад Босанског Грахова, и отуда добегао од Турака. Овде се оженио од Павловића и имао девет синова. Како се рачуна, Саван је дошао око средине 16. века. Славе Св. Јована. Пре куге одселили су од њих Дешићи у Мрчај и у околину Травника. У првој половини 19. века дед Марковића Симо одселио је у Србију.

Поповићи и Ђукићи су пореклом из Гомионице код Бања Луке. У селу Поповићима био је свештеник, њихов предак Црни Петар. Пошто су Турци чинили зулуме, нарочито женскињама, Петар запали са сељацима турски амбар и побегне у околину Имотског (Далмација). Након тога чује да Сулејман Пашић прима избеглице и дође њему почетком 18. века. Од њих су одсељени Максимовићи у Караули, код Травника. Славе Св. Николу.

Павловићи и Мишковићи досељени су из Равног крајем 18. века. Славе Св. Ђурђа.

Катанићи су се доселили из Херцеговине почетком 19. века. Славе Св. Николу.

Баштићи су досељени из Б. Грахова почетком 19. века. Славе Св. Николу.

Баштићи (старо презиме Вучени) досељени су из Доца у Гламочу почетком 19. века. Славе Св. Илију. Дошао је њихов прадед и довео децу, пошто је њихова породица тамо била страдала од куге. Њихови дедови су се уговорили у Баштиће и напустили презиме Вучени. Један од њих убио је субашу, побегао и огласио се у Србији.

Бајићи су се доселили из Бајића (код Задворја) почетком 19. века. Славе Св. Јована.

Ђурићи су се доселили од Книна почетком 19. века. Овде је била пустиња и бези су примали злочинце који су бежали из Далмације. Славе Св. Ђурђа. После куге од њих су се неки одселили у околину Маглаја.

Братићи су се доселили из Братача у Невесињу (Херцеговина), почетком 19. века. Били су кратко време у Равном, па су отуда дошли овде. Славе Св. Тому.

Лугоњићи предак је допртљао из Горњег Вуковског почетком 19. века. Славе Св. Луку.

Пре Аустрије дошли су Шкобићи из Кукавица. Славе Св. Јована; Велемир из Баљака. Његов се отац овде уговорио. Славе Св. Ђурђа; Кнежић из Шеменоваца, славе Св. Јована и Шешум из Занаглине. Слави Св. Илију. Очеви ове двојице овде су се уговорили.

После Аустрије дошао Црногорац из Благаја. Овде се уговорио. Слави Св. Николу; и Рудић из Рилаца. Био је у Брдима, одакле га је дигао Асан-бег Идризбеговић.

ИЗВОР: Сарадник портала Порекло Александар Аксић Шарко

Коментари (18)

Одговорите

18 коментара

 1. Србин

  Да ли можете нешто више да кажете о Баришићима и шта значи то стари род ?
  Баришића има доста и Срба и Хрвата и православне и католичке вероисповести. Ја знам за Баришиће који живе у околини Кнежева (Скендер Вакуф) они су Срби, Славе Св.Стефана, знам и за друге Баришиће Србе али нисам сигуран из којих су места. Ако ми можете рећи како је настало то презиме,од кога, како то да има пуно баришића Хрвата-католика и да ли Баришићи који се овде спомињу,као стари род, имају неке везе са овима које ја спомињем?
  Хвала вам

 2. Mihajlo Zdinjak

  Mozete li mi nesto vise reci o Nikicima i o Zoloticima ako znate? Znam da nikici slave Svetog Djordja, ali o njihovom poreklu ne znam bas nista…

  • Милорад Богдановић

   Здраво Михаило.

   О нечијем порјеклу, са великом сигурношћу, тешко да неко може засигурно утврдити. Зато, треба чувати макар оно што се има, да и то неби отишло у заборав.

   У “Шематизму дабробосанском за 1882 годину, као и у књизи Ђорђа Јањатовића ПРЕЗИМЕНА СРБА У БОСНИ (све је доступно овдје на порталу) Никићи се спомињу као слављеници 12 различитих слава и махом су настањени у маглајском подручју.
   Никићи који славе Ђурђевдан спомињу се 1882 године у парохијама Вуковско (Бугојно); Медна Горља (Герзово); Градишка; Рибник (Кључ) као и Мичијевић, Раковац, Бољанић и Брусница у протопрезвитерату маглајском.
   У Карловачком владичанству спомињу се само Никићи слављеници Ђурђевдана, као и покатоличени презимењаци, а и у књизи ПОРОДИЦЕ ДАЛМАТИНСКИХ СРБА, аутор Александар Бачко на стр 325, наводе се Никићи као православци у Шибенику у половини 17 вијека.

   Толико сам ја сазнао о Никићима.

   П.С. С поносом ћирилицу пишем, у заборав да неиде више.

 3. vasic davor

  Kako nemate Vasića nigdje i oni su iz Vukovska?

 4. vasic davor

  Interesuje me odakle su Vasići dosli u Vukovsko i ako nešto znate javite mi email-om. Unapred hvala, pozdrav.

 5. Небојша Новаковић

  Васиће (Вуковско) помиње Мр Младенко Кумовић у својој књизи “Порекло, миграције и страдања Срба са Купреса”. (стр. 112-113)

  Аутор мисли да су Васићи највероватније из Црне Горе пореклом. Најбоље да сами прочитате. Линк:
  http://www.4shared.com/office/h_NMemDn/Kupres.html

 6. Mihajlo Zdinjak

  Konkretno me zanimaju Nikici sa podrucja Kupresa tj Nikici iz Vukovska…Da li mo mozete nesto o njima reci? Koja im je prapostojbina? hvala unapred

  • Небојша Новаковић

   Никићи су староседеоци у том крају.

   Огранак су Кнежевића и славе Ђурђевдан. Овде су наводно још од Немањића. Сродни су им Живанићи, Дујмнићи, Дражићи, Малушићи и др.

  • Vladimir Zdero

   Nikici,Zolotici,Drazici,Askici i Dujmicisu se nekad prezivali Knezevici i svi su nastali od Pavlovica. Pominju se po predanju na Kupresu od Nemanjica carstva. Na kupres su dosli iz Zupe Niksicke. Moj deda po majci je bio Nikic i tako mi je kazivo

  • Никић

   Ја сам Никић и моји су поријеклом иѕ Вуковска. Од којих сте Ви Никића?
   Ако Вас не мрзи јавите се да разменимо информације

  • Valerina Nikich

   Dragi Mihajlo, sta te konkretno zanima o Nikicima? Dali ste rodbinski vezani ili sta.Moje porijeklo je od Nikica iz Vukovskog.Neke informacije mogu da dadnem samo u slucaju rodbinske povezanosti

   • Mihajlo Zdinjak

    Takođe, i moje porjeklo sa majčine strane je iz Vukovskog. Prađed mi se zvao Špiro i bio je oženjen Cvitom. Po zanimanju bio je stolar. Njegov otac se zvao Pavle, i jedna od zanimljivosti je ta što su vekovima u nazad Pavle i Špiro bila 2 imena koja su nadjevana muškarcima u ovoj Nikića lozi (da malo bolje objasnim- moj otac se npr. zvao Pavle, moje ime je Špiro, a ime moga sina će opet biti Pavle…) Ako je ovo premalo informacija, i na osnovu njih ne znate o kojim Nikićima se radi, voleo bih da se čujemo putem elektronske pošte i razmjenimo informacije. Valerina, veliki pozdrav i unaprijed hvala!

 7. Dušan

  Znate li šta više o Zolotićima, DONJE VUKOVSKO

  • Милорад Богдановић

   У Митрополији дабробосанској 1882 године, спомиње се ово презиме само у парохији Вукосвско у протопрезвитерату бугојанском, који славе Ђурђевдан.

   • Милорад Богдановић

    А Боривоје Ж. Милојевић, аутор књ. Купрешко,Вуковско, Равно и Гламочко поље, на стр. 96 је оставо записано “Живанићи, Дујмићи, Талићи, ЗОЛОТИЋИ, Дражићи, Никићи и Малушићи носе заједничко презиме ПАВЛОВИЋИ и живели су овде “кад је било Немањића царство”. Славе Св. Ђурђа”.
    Свако добро.

    П.С. Поносим се својом ћирилицом, а поносе се и други, што ћирилицом пишу.

 8. Zolotic

  Pozdrav svima ,
  Zanima me nešto više o Zolotićima, znam da su moji pra preci iz Donjeg Vukovskog. Moj otac slabo zna,uglavnom se sećam nekih priča od pokojnog djeda i to je to. Ako ima neko više informacija ili neko srodstvo nek se javi na e-mail da razmenimo informacije i kontakte.

 9. Mladjen karaman

  Ja sam Karaman i rodjen sam u Zenici, molim Vas da mi o mojoj porodici napisete sve sto znate ili da mi date dalje upute gde i kako da istrazujem,.Moja saznanja su skucena, (na osnovu nasih stari) poticemo sa Kupresa, a nas predak potice iz Crne Gore (oko grada Niksica) koji je imao tri sina. Od ta tri sina jedan ostade srbin, drugi ode u hrvate a treci u muslimane. Ovo su samo petpostavke zato vas molim da ako neko ima bolja saznanja da ih podijeli sa mnom. Hvala Vam unapred

 10. Jovan Karaman

  Molim Vas! Ako imate ikakava saznanja o Mjestu Vukovsko da mi napisete a samim tim pomocit ce te mi dodjem do boljih informacija. Ovo sto sam napisao napred je samo prica pokojnog oca. Jos jednom Vas molim da mi prosledite sve. Ne napisah da sad zivim u Bijeljini, da slavim sv. Djurdjev Dan. Zelim da uradim porodicno stablo a moram odnekle da pocnem. Ako se potrudite da odgovorite ISRENO NO VAM FALA