Порекло презимена, село Липовице (Лопаре, Мајевица)

23. јул 2012.

коментара: 0

Порекло становништва села Липовице, општина Лопаре (Мајевица). Подаци датирају из шесте деценије 20. века

Најстарији родови у селу су:

Тојићи и Томићи, обоје пореклом из Херцеговине. Томићи су пореклом од Гацка. У овај крај долазили за храном. Јован Томић (рођен 1892. године набраја ове претке: Илија, Тешо, Тома, Лазар; доселио се Лазарев отац, дакле у другој половини 18. века. Они су крчили. Од Лазаревих синова Томе, Стеве и Илије су у селу Томићи (6 к.,), Илићи (5 к.,), Николићи (1 к.,) и Стевићи (1 к.,). У Потрас су се раније одселили из Липовице браћа Секула и Вид, синови Лазареви, од којих су тамошњи Секулићи и Видовићи. Сви славе Томиндан. Међутим, Томићи нису хомогени. Уз њих су 3 домаћинства која су, уствари, Томићи из Лопара и воде порекло од Душана Томића, који је дошао жени у кућу, а од његова потомства су се три породице одселиле у Војводину.

Тојићи (24 к., славе Св. Николу) су пореклом из Херцеговине. Њихов су огранак Лукићи (8 к.,).

Ристићи, звани и Хајдаровићи (4 к., Св. Тома), Којићи (2 к., славе Ђурђевдан) – сви заједничког порекла од три брата: Ристе, Које и Тоше. Њихов су огранак и Продановићи (5 к., Ђурђевдан), прозвати по томе што се прадеди нису “држала” деца па, по овдашњем обичају, изнео новорођеног сина Спасоја на раскршће и “продао га” првом пролазнику, па он прозван Продан. Нисам могао чути ништа одређено о пореклу, сем да су однекле досељени. Од Продановића сам слушао да су по старини Београђани, а од других да су из Црне Горе. Од Ристића је неки отишао у Славонију још у турско доба, а у новије време су се селили у околна села Прибоја, Вукосавцима у Тузли и Бања Луци.

Стјепићи (6 к., Св. Јован) у Горњим Липовцима су пореклом из Херцеговине, али је предак дошао од Бугутова Села: населио га Тошо Тошић, који му је био “баџо” (пашеног).

Тошићи други (9 к., славе Св. Николу) у Г. Липовцима су пореклом из Херцеговине од Ливна.

Стјепановићи (10 к., Св. Никола), предак Радо дошао из Херцеговине.

Павловићи (3 к., Св. Јован); предак Паво прешао у Липовице из Јасика у Прибоју.

Матићи или Томићи (9 к., Св. Никола);

Ковачевићи (1 к.,) су вероватно из Вукосаваца;

Стевановићи (1 к.,); отац је био из Тобута;

Ђукановићи (1 к.,); отац дошао из Прибоја;

Секулићи (1 к.,) дошао 1947 године из Пожарнице (Тузла) “цури у кућу”.

Митровићи (1 к.,) дошао из Лабудске жени у кућу 1956. године.

ИЗВОР: Сарадник портала Порекло Александар Аксић Шарко

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.