Poreklo prezimena, selo Lipovice (Lopare, Majevica)

23. jul 2012.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lipovice, opština Lopare (Majevica). Podaci datiraju iz šeste decenije 20. veka

Najstariji rodovi u selu su:

Tojići i Tomići, oboje poreklom iz Hercegovine. Tomići su poreklom od Gacka. U ovaj kraj dolazili za hranom. Jovan Tomić (rođen 1892. godine nabraja ove pretke: Ilija, Tešo, Toma, Lazar; doselio se Lazarev otac, dakle u drugoj polovini 18. veka. Oni su krčili. Od Lazarevih sinova Tome, Steve i Ilije su u selu Tomići (6 k.,), Ilići (5 k.,), Nikolići (1 k.,) i Stevići (1 k.,). U Potras su se ranije odselili iz Lipovice braća Sekula i Vid, sinovi Lazarevi, od kojih su tamošnji Sekulići i Vidovići. Svi slave Tomindan. Međutim, Tomići nisu homogeni. Uz njih su 3 domaćinstva koja su, ustvari, Tomići iz Lopara i vode poreklo od Dušana Tomića, koji je došao ženi u kuću, a od njegova potomstva su se tri porodice odselile u Vojvodinu.

Tojići (24 k., slave Sv. Nikolu) su poreklom iz Hercegovine. Njihov su ogranak Lukići (8 k.,).

Ristići, zvani i Hajdarovići (4 k., Sv. Toma), Kojići (2 k., slave Đurđevdan) – svi zajedničkog porekla od tri brata: Riste, Koje i Toše. Njihov su ogranak i Prodanovići (5 k., Đurđevdan), prozvati po tome što se pradedi nisu “držala” deca pa, po ovdašnjem običaju, izneo novorođenog sina Spasoja na raskršće i “prodao ga” prvom prolazniku, pa on prozvan Prodan. Nisam mogao čuti ništa određeno o poreklu, sem da su odnekle doseljeni. Od Prodanovića sam slušao da su po starini Beograđani, a od drugih da su iz Crne Gore. Od Ristića je neki otišao u Slavoniju još u tursko doba, a u novije vreme su se selili u okolna sela Priboja, Vukosavcima u Tuzli i Banja Luci.

Stjepići (6 k., Sv. Jovan) u Gornjim Lipovcima su poreklom iz Hercegovine, ali je predak došao od Bugutova Sela: naselio ga Tošo Tošić, koji mu je bio “badžo” (pašenog).

Tošići drugi (9 k., slave Sv. Nikolu) u G. Lipovcima su poreklom iz Hercegovine od Livna.

Stjepanovići (10 k., Sv. Nikola), predak Rado došao iz Hercegovine.

Pavlovići (3 k., Sv. Jovan); predak Pavo prešao u Lipovice iz Jasika u Priboju.

Matići ili Tomići (9 k., Sv. Nikola);

Kovačevići (1 k.,) su verovatno iz Vukosavaca;

Stevanovići (1 k.,); otac je bio iz Tobuta;

Đukanovići (1 k.,); otac došao iz Priboja;

Sekulići (1 k.,) došao 1947 godine iz Požarnice (Tuzla) “curi u kuću”.

Mitrovići (1 k.,) došao iz Labudske ženi u kuću 1956. godine.

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.