Poreklo prezimena, selo Donje Vukovsko (Kupres, FBiH)

23. jul 2012.

komentara: 19

Poreklo stanovništva sela Donje Vukovsko, opština Kupres, Federacija BiH

Ranije su ovde živeli Karamani, koji su zamrli. Zečevo Vrelo se zvalo Karamanovac. Pre kuge su živeli Zečevići, koji su sada u Ravnom. Keranovići, koji su bili ovde, odselili su pre Austrije u Mrčaj i u okolinu Travnika.

Živanići, Dujmići, Askići, Talići, Zolotići, Dražići, Nikići i Malušići (staro prezime Kneževići) nose zajedničko prezime Pavlovići i živeli su ovde, “kad je bilo Nemanjića carstvo”. Slave Sv. Đurđa. Gde su sada kuće Dujmića i Askića bile su ranije košare Pavlovića. Pre Austrije su odselili jedni Dražići u Zenicu, i neki Živanići u Zenicu i oko Brčkog.

Svitlice su starovinci.

Savanovići, Barišići, Mitrovići, Markovići i Glišići, stari rod. Njihov predak Savan živeo je u Krševu, iznad Bosanskog Grahova, i otuda dobegao od Turaka. Ovde se oženio od Pavlovića i imao devet sinova. Kako se računa, Savan je došao oko sredine 16. veka. Slave Sv. Jovana. Pre kuge odselili su od njih Dešići u Mrčaj i u okolinu Travnika. U prvoj polovini 19. veka ded Markovića Simo odselio je u Srbiju.

Popovići i Đukići su poreklom iz Gomionice kod Banja Luke. U selu Popovićima bio je sveštenik, njihov predak Crni Petar. Pošto su Turci činili zulume, naročito ženskinjama, Petar zapali sa seljacima turski ambar i pobegne u okolinu Imotskog (Dalmacija). Nakon toga čuje da Sulejman Pašić prima izbeglice i dođe njemu početkom 18. veka. Od njih su odseljeni Maksimovići u Karauli, kod Travnika. Slave Sv. Nikolu.

Pavlovići i Miškovići doseljeni su iz Ravnog krajem 18. veka. Slave Sv. Đurđa.

Katanići su se doselili iz Hercegovine početkom 19. veka. Slave Sv. Nikolu.

Baštići su doseljeni iz B. Grahova početkom 19. veka. Slave Sv. Nikolu.

Baštići (staro prezime Vučeni) doseljeni su iz Doca u Glamoču početkom 19. veka. Slave Sv. Iliju. Došao je njihov praded i doveo decu, pošto je njihova porodica tamo bila stradala od kuge. Njihovi dedovi su se ugovorili u Baštiće i napustili prezime Vučeni. Jedan od njih ubio je subašu, pobegao i oglasio se u Srbiji.

Bajići su se doselili iz Bajića (kod Zadvorja) početkom 19. veka. Slave Sv. Jovana.

Đurići su se doselili od Knina početkom 19. veka. Ovde je bila pustinja i bezi su primali zločince koji su bežali iz Dalmacije. Slave Sv. Đurđa. Posle kuge od njih su se neki odselili u okolinu Maglaja.

Bratići su se doselili iz Bratača u Nevesinju (Hercegovina), početkom 19. veka. Bili su kratko vreme u Ravnom, pa su otuda došli ovde. Slave Sv. Tomu.

Lugonjići predak je doprtljao iz Gornjeg Vukovskog početkom 19. veka. Slave Sv. Luku.

Pre Austrije došli su Škobići iz Kukavica. Slave Sv. Jovana; Velemir iz Baljaka. Njegov se otac ovde ugovorio. Slave Sv. Đurđa; Knežić iz Šemenovaca, slave Sv. Jovana i Šešum iz Zanagline. Slavi Sv. Iliju. Očevi ove dvojice ovde su se ugovorili.

Posle Austrije došao Crnogorac iz Blagaja. Ovde se ugovorio. Slavi Sv. Nikolu; i Rudić iz Rilaca. Bio je u Brdima, odakle ga je digao Asan-beg Idrizbegović.

IZVOR: Saradnik portala Poreklo Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. Srbin

    Da li možete nešto više da kažete o Barišićima i šta znači to stari rod ?
    Barišića ima dosta i Srba i Hrvata i pravoslavne i katoličke veroispovesti. Ja znam za Barišiće koji žive u okolini Kneževa (Skender Vakuf) oni su Srbi, Slave Sv.Stefana, znam i za druge Barišiće Srbe ali nisam siguran iz kojih su mesta. Ako mi možete reći kako je nastalo to prezime,od koga, kako to da ima puno barišića Hrvata-katolika i da li Barišići koji se ovde spominju,kao stari rod, imaju neke veze sa ovima koje ja spominjem?
    Hvala vam

  2. Mihajlo Zdinjak

    Mozete li mi nesto vise reci o Nikicima i o Zoloticima ako znate? Znam da nikici slave Svetog Djordja, ali o njihovom poreklu ne znam bas nista…

    • Milorad Bogdanović

      Zdravo Mihailo.

      O nečijem porjeklu, sa velikom sigurnošću, teško da neko može zasigurno utvrditi. Zato, treba čuvati makar ono što se ima, da i to nebi otišlo u zaborav.

      U “Šematizmu dabrobosanskom za 1882 godinu, kao i u knjizi Đorđa Janjatovića PREZIMENA SRBA U BOSNI (sve je dostupno ovdje na portalu) Nikići se spominju kao slavljenici 12 različitih slava i mahom su nastanjeni u maglajskom području.
      Nikići koji slave Đurđevdan spominju se 1882 godine u parohijama Vukovsko (Bugojno); Medna Gorlja (Gerzovo); Gradiška; Ribnik (Ključ) kao i Mičijević, Rakovac, Boljanić i Brusnica u protoprezviteratu maglajskom.
      U Karlovačkom vladičanstvu spominju se samo Nikići slavljenici Đurđevdana, kao i pokatoličeni prezimenjaci, a i u knjizi PORODICE DALMATINSKIH SRBA, autor Aleksandar Bačko na str 325, navode se Nikići kao pravoslavci u Šibeniku u polovini 17 vijeka.

      Toliko sam ja saznao o Nikićima.

      P.S. S ponosom ćirilicu pišem, u zaborav da neide više.

      • Nikić

        U Šematizmu 1882.godine nedostaje Eparhija zvorničko-tuzlanska , odakle su između ostalog i moji Nikići koji slave Sv.Dimitrija. Davno sam gledao, ali čini mi se da u toj knjizi nisam našao niti jednog Nikića da slavi moju slavu osim jednog iz Odžaka kod Glamoča od koga su se raselili u susjedna sela.
        O samom prezimenu nema mnogo, ja sam prateći Slavu i prezime stigao do Kuča u Crnoj Gori, Klimenta u Albaniji (Nikči, Vukelj, Selca) i KiM.

  3. vasic davor

    Kako nemate Vasića nigdje i oni su iz Vukovska?

  4. vasic davor

    Interesuje me odakle su Vasići dosli u Vukovsko i ako nešto znate javite mi email-om. Unapred hvala, pozdrav.

  5. Nebojša Novaković

    Vasiće (Vukovsko) pominje Mr Mladenko Kumović u svojoj knjizi “Poreklo, migracije i stradanja Srba sa Kupresa”. (str. 112-113)

    Autor misli da su Vasići najverovatnije iz Crne Gore poreklom. Najbolje da sami pročitate. Link:
    http://www.4shared.com/office/h_NMemDn/Kupres.html

  6. Mihajlo Zdinjak

    Konkretno me zanimaju Nikici sa podrucja Kupresa tj Nikici iz Vukovska…Da li mo mozete nesto o njima reci? Koja im je prapostojbina? hvala unapred

    • Nebojša Novaković

      Nikići su starosedeoci u tom kraju.

      Ogranak su Kneževića i slave Đurđevdan. Ovde su navodno još od Nemanjića. Srodni su im Živanići, Dujmnići, Dražići, Malušići i dr.

    • Vladimir Zdero

      Nikici,Zolotici,Drazici,Askici i Dujmicisu se nekad prezivali Knezevici i svi su nastali od Pavlovica. Pominju se po predanju na Kupresu od Nemanjica carstva. Na kupres su dosli iz Zupe Niksicke. Moj deda po majci je bio Nikic i tako mi je kazivo

    • Nikić

      Ja sam Nikić i moji su porijeklom iѕ Vukovska. Od kojih ste Vi Nikića?
      Ako Vas ne mrzi javite se da razmenimo informacije

    • Valerina Nikich

      Dragi Mihajlo, sta te konkretno zanima o Nikicima? Dali ste rodbinski vezani ili sta.Moje porijeklo je od Nikica iz Vukovskog.Neke informacije mogu da dadnem samo u slucaju rodbinske povezanosti

      • Mihajlo Zdinjak

        Takođe, i moje porjeklo sa majčine strane je iz Vukovskog. Prađed mi se zvao Špiro i bio je oženjen Cvitom. Po zanimanju bio je stolar. Njegov otac se zvao Pavle, i jedna od zanimljivosti je ta što su vekovima u nazad Pavle i Špiro bila 2 imena koja su nadjevana muškarcima u ovoj Nikića lozi (da malo bolje objasnim- moj otac se npr. zvao Pavle, moje ime je Špiro, a ime moga sina će opet biti Pavle…) Ako je ovo premalo informacija, i na osnovu njih ne znate o kojim Nikićima se radi, voleo bih da se čujemo putem elektronske pošte i razmjenimo informacije. Valerina, veliki pozdrav i unaprijed hvala!

  7. Dušan

    Znate li šta više o Zolotićima, DONJE VUKOVSKO

    • Milorad Bogdanović

      U Mitropoliji dabrobosanskoj 1882 godine, spominje se ovo prezime samo u parohiji Vukosvsko u protoprezviteratu bugojanskom, koji slave Đurđevdan.

      • Milorad Bogdanović

        A Borivoje Ž. Milojević, autor knj. Kupreško,Vukovsko, Ravno i Glamočko polje, na str. 96 je ostavo zapisano “Živanići, Dujmići, Talići, ZOLOTIĆI, Dražići, Nikići i Malušići nose zajedničko prezime PAVLOVIĆI i živeli su ovde “kad je bilo Nemanjića carstvo”. Slave Sv. Đurđa”.
        Svako dobro.

        P.S. Ponosim se svojom ćirilicom, a ponose se i drugi, što ćirilicom pišu.

  8. Zolotic

    Pozdrav svima ,
    Zanima me nešto više o Zolotićima, znam da su moji pra preci iz Donjeg Vukovskog. Moj otac slabo zna,uglavnom se sećam nekih priča od pokojnog djeda i to je to. Ako ima neko više informacija ili neko srodstvo nek se javi na e-mail da razmenimo informacije i kontakte.

  9. Mladjen karaman

    Ja sam Karaman i rodjen sam u Zenici, molim Vas da mi o mojoj porodici napisete sve sto znate ili da mi date dalje upute gde i kako da istrazujem,.Moja saznanja su skucena, (na osnovu nasih stari) poticemo sa Kupresa, a nas predak potice iz Crne Gore (oko grada Niksica) koji je imao tri sina. Od ta tri sina jedan ostade srbin, drugi ode u hrvate a treci u muslimane. Ovo su samo petpostavke zato vas molim da ako neko ima bolja saznanja da ih podijeli sa mnom. Hvala Vam unapred

  10. Jovan Karaman

    Molim Vas! Ako imate ikakava saznanja o Mjestu Vukovsko da mi napisete a samim tim pomocit ce te mi dodjem do boljih informacija. Ovo sto sam napisao napred je samo prica pokojnog oca. Jos jednom Vas molim da mi prosledite sve. Ne napisah da sad zivim u Bijeljini, da slavim sv. Djurdjev Dan. Zelim da uradim porodicno stablo a moram odnekle da pocnem. Ako se potrudite da odgovorite ISRENO NO VAM FALA