Feljton: Ko su Šumadinci (19)

18. jul 2012.

komentara: 9

Portal Poreklo objavljuje feljton Miodraga Nedeljkovića „Ko su Šumadinci“, koji je prvi put publikovan 2001. godine u dnevnom listu „Glas javnosti“

 

Popunjavanje sela

Naseljavanje Šumadije nastavljeno je i u 18. veku

U Saranovu se prvi nastanio Obren, predak skupine familija koje se po njemu nazivaju Obrenski (Ignjatovići, Ilići, Miloševići, Pantići, Milivojevići, Savići, Gavrilovići, Todorovići, Andrići). Ljubičevac (stari naziv: Bušinci) je zasnovao Petar, predak Erića, a Donju Trešnjevicu Paja Čuma, predak Čumića (iz ove je porodice znameniti srpski naučnik i političar Aćim Čumić). Kloku su nastanili braća Negovan i Vasilije, Trnavu Stojan (predak Stojanovića), a Donju Šatornju Isak, među čijim brojnim znamenitim potomcima je i savremeni pisac Antonije Isaković. Maskar su zasnovala braća Dulesi (Jevrem i Đorđe – od kojih su Petrovići ili Perići i Jevtići), Rajkovac braća Sima i Radenko (staro prezime Nedeljkovići), čiji su potomci Simovići i Radenkovići, a Šume obor knez Mirko, koji se tu nastanio sa šest sinova, od kojih je nastala razgranata loza porodica (Stanojevići, Popovići, Glišići, Martići, Maksimovići, Stankići, Prokići, Uroševići, Mirkovići, Živanovići, Živojinovići, Nikolići, Bogićevići, Milovanovići, Jakovljevići, Ristići, Markovići, Batići, Rankovići, Lazići, Petkovići i Antonijevići).

Ista činjenica se zapaža i u oblasti Lepenice. Tako, početkom XVIII veka Brzan zasnivaju Ljutići, a Vinjišta Milićani, Sekulići, Miloradovići, Andrejići i Lazovići. Izuzev Lazovića (Lazarevića), koji su se zatrli, glavninu sela čine potomci ovih rodova, među kojima se, po ugledu i starini, izdvaja stari srpski vlasteoski rod Miloradovića, doseljen iz Hercegovine, gde su podigli čuveni manastir Žitomislić (zadužbina Hrabrena Miloradovića, živopisana 1609. godine, koju su muslimani i Hrvati uništili 1992. godine). Osnivači Grošnice su Jankovići, Boškovići i Aleksići…

U Drugoj seobi (1737. godine) Baljkovac su naselili Bankovići i Bojanići, Botunje Šaškovići i Milovanovići (od kojih je vojvoda Mladen Milovanović u Prvome ustanku), Viševac Stojakovići, Goločela Minići, Urakovići i Ristovići, Žirovnicu Ristići, Mitrovići, Ivankovići, Milivojevići i Kolarci…

Naseljavanje je nastavljeno i sredinom XVIII veka. U Badnjevcu se za osnivačke rodove smatraju Babići, Božići, Baltići, Marijići, Petrovići (čiji su ogranak Đorđevci) i Savići, u Donjim Grbicama Gvozdenovići, Raletići i Bataveljići, u Erdeču Džajovići i Milićani, u Ždraljici Veljkovići i Vuksanovići, u Jabučju Đorđe Piperac, u Gornjim Jarušicama Domanovići, Đokovići, Margetići i Perovići (Tošovići), a u Donjim Jarušicama Jevtići, Kostići, Petronijevići i Stepanovići…

U vreme oko Kočine krajine (1788. godine) Bošnjane zasnivaju Tatovići, Reonići, Domanovići, Milivojevići i Milići, Gradac Zimonje i Valjari, a potom Donići, Desimirovac Gavrilovići, Mirkovići i Srećkovići, Dobraču Markeljići, Jovančevići i Radičevići, Dobrovodicu Mitrovići i Petrovići (izumrli), Drenovac Špiljovići, Sokovići i Čorbići, a Đuriselo zasniva Đuro od Sjenice (od koga je rod zvani Sjeničani).

Zasnivanje i obnavljanje naselja se nastavlja i u vreme Prvoga ustanka. U Adrovcu su prvi naseljenici Milojevići i Ilići, u Barama Stepkovići, u Maloj Vrbici Vukovići, Vukojičići, Galonići, Kopiljaci, Karadžići, Prodanovići i Ratkovići, u Gornjim Grbicama Mališići, Radojičići, Mijailovići, Milanovići i Pašići, u Divostinu Radetići, Šukovići, Vujadinovići, Nektarijevići i Todorovići, u Dragobraći Varjačići… Tako se slagalo stanovništvo Šumadije.

IZVOR: Mile Nedeljković, “Ko su Šumadinci”, Glas javnosti 29. mart 2001. godine

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. milorad

    Od kada u selu Milavčići kod Kraljeva zive Milikići?

  2. milorad

    Porodice Milikići u Milavčiću žive najmanje dvesta godina i prvi predak zvao se Milika, od koga potiče prezime Milikić. Da li je ova familija doseljena, ili je autohtona, i od koje je familije bio Milika?

  3. Sarko

    Milorade, vaša porodica je doseljena i prezime Milikić dobili ste po nekoj baba Miliki. U Milavčiće je 1921. godine zabeležena porodica: Klecani 16 kuca, slave sv. Đurđe. Doselili se Milika i Ilija Klecanin iz Klecja (studenicki srez); do sada im je ovde peto koleno. Ako računamo po kolenu oko 25 do 30 godina, onda doseljenje pada oko 1770 – 1790. godine. (Klecja je neko staro naselje u danasnjoj okolini Raške).

  4. milorad

    Tacno je da deo Milavcica nazivaju Klecanska mala. Ko su jos Klecani koji su doseljeni iz Raske? Nama su dosad pricali da smo prezime dobili od MILIKE dede, a ne babe.

  5. milorad

    od kada u selu Milavcicu kod kraljeva zivi porodica Djordevic

  6. ognjan topalovic

    Jedan interesantan tekst o Sumadincima izasao je pod naslovom “Kako su se obrazovala sumadiska naselja i kako se stvorio tip Sumadinca”, u Vaskrsnjem broju “Politike” za 27, 28, 29. i 30. april 1940. godine (Vaskrsnji dodatak). Tu se moze naci poreklo i znacajnih vodja u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

    Ognjan Topalovic

  7. Milorad Milikić Pb

    Sarko ovo je poreklo familije Milikić,a u Kraljevo,Čačak,KG,i druge gradove,Milikići se sele sa prostora Prijepolja,(tj Biskupića i Koprivne), Sjenice, Nove Varši. Takođe o poreklu Milikića postoji knjiga koja je napisana pre par godina i zove se “Bratstvo Milikića” **** Milikić je staro srpsko prezime poreklom iz Lijeve Rijeke, od plemena Vasojevića, ali ih ima i u Dalmaciji.
    Po istorijskim predanjima Vukan Nemanjić je imao sina Kostadina, Kostadin Vasoja, Vasoje Stefana, Stefan opet Kostadina, a Kostadin Vasa koji se iselio u današnju Lijevu Reku. Vaso je imao prezime Vasojević kao porodično, i tri sina: Raja, Novaka i (Miomana) Mija. Pra pra predak Milikića, Novak imao je sinove: Nikeča, Rečka i Vuksana. Nikeč imao sinove Marinka i Bogdana. Od Marinka nastaje familija Milikić sa drugim ograncima .
    Manastir „Dobrilovina“ u svojoj knjizi beleži prilog koji je darivao (pisao) knez Milika iz Bijelog Potoka 1609. godine, odakle je i ćerka kneza Nikole Milikića, čuvena Pava po kojoj Pavino Polje dobija ime .
    Porodična slava Milikića je Sveti Sava.
    Gradovi koje naseljavaju Milikići dolaskom u Srbiju su: Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš, Prokuplje i mnoga druga.
    Mesta zanimljiva za geneologiju Milikića su: Lijeva Rijeka, Pavino Polje, Gonje i Krstac (Sjenica), Biskupići i Koprivna (Prijepolje), Jugovac (Prokuplje), Rudno (Kraljevo), Slatina i Prijevor (Čačak), Mala Vrbnica (Brus), Suvi Do (Blace), Kričke (Drniš).

  8. vekokv

    Od kada su Simovići u Sirči kod Kraljeva i da li se zna odakle su dosli ?Od koga potice prezime Simović?

  9. M. Ješić

    Ko je prvi odnosno među prvima nastanio selo Vlakču ( Stragari, Kragujevac )?