Bratstva i podgrupe Vasojevića

14. jul 2012.

komentara: 216

Vasojevići su najveće srpsko pleme, koje je nastanjeno u istočnom delu Crne Gore, u Lijevoj Rijeci i s obe strane Lima sve do reke Lješnice, a nekada se taj predeo zvao Stara Srbija.

Po predanju Vasojevići vode poreklo od Vasa, sina hercegovačkog kralja, koji se takođe preko Crne Gore doselio iz Hercegovine i nastanio na Nožici u Lijevoj Rijeci.

Po legendi, Vaso je imao još četiri brata: Pipa, Ozra, Krasa i Ota. Od njih su nastala plemena Piperi i Ozrinići u Crnoj Gori i Krasnići i Hoti u Albaniji.

Pavel Apolonovič Rovinski, koji je više od četvrt vijeka boravio u Crnoj Gori, proučavao prošlost, život i običaje i napisao kapitalna dela o Crnoj Gori, ističe da Vasovi potomci “nijesu znali da objasne, odakle i kada je Vaso došao u Crnu Goru”. Nijesu mogli jer Vaso nije “došljak” ili srpski prebeg u Crnoj Gori, već je ponikao, opstao i čelnik plemena Vasojevića postao u Lijevoj Rijeci.

Prvobitna, početna, plemenska teritorija i plemensko jezgro Vasojevića formirani su u Lijevoj Rijeci u periodu od druge polovine XV, do sredine XVI veka, ujedinjavanjem bratstava crnogorskog podneblja, a Vaso je bio jedan od prvih ili možda prvi vasojevićki čelnik. A sam Vaso je, navodno, imao četiri sina – Raja, Novaka, Mija i Đura.

Najmlađi Đuro se odselio u Crmnicu i od njega je nastalo veliko bratstvo Đurovići, a od ostala tri Vasova sina razvile su se tri velike bratstveničke grupe u Vasojevićima – Rajevići, Novakovići i Mijomanovići.

Danas, doduše u Vasojevićima nema nijednog takvog prezimena jer su se bratstva dalje delila i cepala na manje podgrupe ali svi tačno znaju ko od koga vodi poreklo i svaki iole stariji čovek može nabrojiti sve pasove svojih predaka do samog rodonačelnika plemena.

Taj broj se već popeo na dvadeset pasova i ako se uzme prosek od oko trideset godina od pasa do pasa, koji se u nauci smatra objektivnim, potvrđuje se predanje da su Vasojevići na ovim prostorima najmanje šest vekova.

Kako u svojoj knjizi “Pleme Vasojevići” piše profesor dr Radoslav Jagoš Vešović, od tri bratstveničke grupe ovog plemena, najjača i najbrojnija je ona koja je postala od Vasovog najstarijeg sina Raja. Nju čine tri podgrupe bratstava: Lopaćani, Dabetići i Kovačevići.

Lopaćani su:

Raketići, Radulovići, Popovići odnosno Vešovići, Marsenići, Vulevići, Bojovići, Đukići, Miloševići, Velidžiknići, Čukići, Golubovići, Lalevići, Rajičevići, Ivanovići, Novovići, Vašovići, Pavićevići, Dragićevići, Mikovići, Neradovići, Aleksići, Vukašinovići, Spasojevići, Stojanovići, Stojkovići, Vukićevići, Boričići, Labani, Mijovići, Radunovići, Radivojevići, Vukanići, Ugrenovići, Jelići, Perovići, Mirkovići, Ivanovići, Kikovići, Karadžići, Šakovići, Folići, Zulevići…

Drugi ogranak Rajevića – Dabetići – su:

Dabetići, Deletići, Lekići, Đekići, Novovići, Rajovići, Vukovići, Mirčići, Labovići, Rosnići, Ćirovići, Grozdanići, Lazarevići, Stanisavići – Ilići, Laškovići, Radunovići – Drndari, Kuburovići, Osmajlići, Vulinići, Zonjići, Dragojevići, Ivanovići – Sjenožećani (od kojih su Bakići i Rajovići), zatim Arsenijevići, Protići, Vuksanovići, Lakićevići, Stanići, Lalići, Lašići, Žurići, Kojići, Mitrovići, Palevići i Garčevići.

Treći ogranak – Kovačevići – su:

Kastratovići, Vojvodići, Mićovići, Akovići, Đurišići, Martinovići, Jojići, Simovići, Carevići, Medonići, Đurkovići, Stanići, Otaševići, Bradići, Marijanovići, Rakići, Plavšići, Ružići, Obradovići, Savići, Miketići, Jukići, Vuksanovići, Zekići, Vučićevići, Katanići, Vulići, Šarovići, Novičići, Aletići, Bacanovići, Dedovići, Đinovići, Milovići, Taići i dr.

Od drugog Vasovog sina, Novaka, postala su bratstva:

Milikići, Tomovići, Radevići, Đekići, Mujovići, Kićovići, Lakušići, Račići (čiji su ogranci Jelići i Vukići), zatim Asanovići, Boričići, Ljubići, Nikolići, Miloševići, Pantovići, Zekovići, Radunovići, Radonjići, Malevići, Ivanovići u Slatini, potom Dujovići, Marnići, Bakići, Prelići, Dragovići, Ćulafići, Mimovići, Adžići, Babovići, Čakići, Vukovići, Đurovići, Radojevići, Lakovići, Orovići, Kočanovići, Salevići, Bandovići, Radojevići, Radosavljevići, Vukadinovići, Mitrovići, Đekovići, Matovići, Žujovići itd.

Treća bratstvenička grupa, Mijomanovići, od Vasovog trećeg sina Mija, kao i prethodne dve, ima svoje podgrupe, a uglavnom joj pripadaju sledeća bratstva:

Delevići, Cemovići, Joksimovići, Mićovići, Ćeranići, Markovići, Štipalji, Zečevići, Sajičići, Maslovarići, Dubaci, Guberinići, Fatići, Novovići, Miškovići, Vukovići, Leposavići, Đerkovići, Turovići, Jovovići, Vučelići, Vujovići, Savovići, Vukićevići (različiti od Vukićevića Lopaćana), Stijovići, Ćorci – Šunjevići, Bajići, Šarbajići, Mališići, Nedići i Kruščići.

IZVOR:  www.komovi.com; “Pleme Vasojevići”, profesor dr Radoslav Jagoš Vešović. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (216)

Odgovorite

216 komentara

  1. estavella

    Jedno pitanje za poznavaoce plemena Vasojevica i administratora…
    Uspeo sam da istrazim jedan krak svojih predaka koji preko Valjeva vodi do Vasojevica u Moraci ali neke informacije su mi dosta oprecne.
    Ukratko,poznati Valjevski Dabici, Knezovi i Vojvode vode poreklo od Karadzica iz Morace. 3 brata Karadzica dolaze iz Morace seobom (1719-1739) i naseljavaju se u Tamnvaskim selima Gola Glava, Radusa…od njih trojce (Ugljesa, Milic i Daba) svako ima svoje naslednike sa posebnim prezimenima, u mom slucaju Dabici od Dabe…
    To je sve sto se o samom naseljavanju spominje “Poreklu Porodica Podgorine i Tamnave” Ljubomira Pavlovica uz jedan kraci mit…
    Kasnije, u istoj knjizi ali o Zlatiborskom srezu nalazim podatak da se u selu Kremna krace naselio covek (Vitor Karadzic) sa svojim sinovima i bracom…od kojih su neki svojim putem otisli,a neki u Golu Glavu i Radusu…Takodje se kaze da su u Kremnu dosli iz Morace kao Karadzici (ne zna se kad)… Ono sto buni je sto se u njegovom naseljavanju spominje da je njegov otac neki Mulo Karadza Kuc, koji se iz Kuca zbog svadja sa Arbanasima spustio kod svojih u Moracu , da bi njegov sin (Vitor) odatle krenuo na putesestvije na sever, u ovom slucaju Kremna, pa njegovi sinovi Tamnava…
    Da li neko zna kakva je relacija Kuca i vasojevoica i kako jedan Kuc Karadzic, odlazi kod svojih u Moracu, Lijvu Rijeku…hvala unapred…Nenad Karic

    • Miki

      Prezivam se Garovic slavim Mitrovdan a poreklom smo iz Rozaja hteo bih da znam nesto vise hvala.

    • Vlado

      Ja znam da su posle Turske pohare Kuca određena bratstva pobjegla u Rovca (Moraca), da bi se nakon sedam godina neki vratili nazad, a neki raselili dalje. Imate to u knjizi Marka Miljanova “Pleme Kuči”. Otud veza izmedju Kuča i Rovčana, jer nijedno drugo pleme nije htjelo da prihvati izbjegle osim njih.

  2. Aleksa

    Ja sam cuo za predanje da je Vaso bio dvorjanin srbskog cara Stefana Dusana. Imao je brata Musu, koji je rodio Stevana Musica, a ovaj se borio u Kosovskoj bici, i ima epska pesma koja ga je opevala u toj bici!

    • niša petronijević

      Vaso … možda ali Vasoje nikako jer je Vasoje bio Vlaški Ovčar koji se sa svojim katunom selio leti na planinu a zimi u primorje.

  3. dragan kokanovic

    Treba mi pomoc da pronadjem vise podataka o prezimenu Kokanovic. Da li pripadamo nekom od plemena iz Crne Gore? Zamolio bih bilo koga da mi pomogne. Unaprijed zahvalan, Dragan iz Kanade.

  4. ZA DRAGANA KOKANOVIĆA:
    Dragane, prezime KOKANOVIĆ postoji među Pivljanima o kojima je pisao Svetozar Tomić. Izvode iz tog rada možete naći i na ovom sajtu. Tomić je zabeležio ukupno dve kuće Kokanovića, 1 u Mratinju (starosedeoci) i 1 u Gornjoj Crkvici, sa slavom Aranđelovdan.
    Pozdrav!

  5. Stojkovic

    Zelim da saznam nesto vise o svojim pretcima.U podatku iz 1923.godine o poreklu
    prezimena u Trnavi kod Topole, kaze se da je dosao neki Milivoje (od Vasojevica)sa sinom Cala Stojkom iz Lopara (najverovatnije ),kod Lijeve Rijeke.Da li neko moze da mi pomogne da pronadjem kako su se pre prezivali i koju su slavili slavu u Crnoj Gori??
    Pise i to od 1923.godine da im potomci pamte 6. koleno.
    Unapred zahvalan Stojkovic

    • Sarko

      Stojkovicu, davno ste doseljeni u Trnavi, i male su sanse da saznate za staro prezime. Staro prezime su vasi stari zaboravili, da nije tako zabelezili bi vas 1923 god. pod starim prezimenom.

      Kako mislis koju su krsnu slavu slavili? Zar ti mislis da su se u proslosti menjale krsne slave, kao i prezimena? Krsne slave su se menjale samo iz odredjenih, raznoraznih razloga. Srbi nisu rado menjali svoga zastitnika sveca, bez obzira gde su ziveli. U srpskom narodu je krsna slava jako ukorenjena i ne menja se bas tako lako.

      Evo vaseg rodoslova kojeg je zabelezio Borivoje Drobnjakovic 1921 godine:

      Milivoje
      !
      Cala Stojko
      ————————————————
      !Ivan Jovan Lazar!————-
      Ivan imao 7 sinova Jovan Milovan!
      !
      Luka, Blagoje Mihailo
      Radovan, Milovan
      ! ! !
      —–danasnji potomci—–

      Nedeljko Pavle Petar
      ! !
      imao 6 sinova Radovan Milutin
      ! !
      danasnji potomci

      Ilija Gavrilo Nikola
      ! ! !
      ———-danasnji potomci———–

      • Milojevic

        Milivoj i sin mu
        Stojko se doselise
        u Trnavu 1737.
        godine. Kao sto Vi
        rekoste,
        Stojko je imao
        sinove
        Ivana, Jovana i
        Lazara. Milivoj
        i Stojko, kao i
        unuci, praunuci
        i cukununuci
        Stojkovi, prezivali
        su se Petrovic.
        Praunuci
        i cukununuci
        Stojkovi poceli
        su menjati
        imena porodice po
        svojim ocevima i
        dedama…
        Tako nastase razne
        porodice iz Trnave.
        Hocu i stoga pitam,
        Od kog su ogranka
        Vasojevica potekli
        Milivoj i sin mu
        Stojko i kako
        je glasilo prethodno
        prezime,
        ime porodice
        njihovih predaka?
        Zahvalan u napred.
        Srdacan pozdrav.

  6. milica

    Postovani,
    Mene interesuje prezime Nozica. Nozice su poreklom iz Hercegovine,Ljubinje, Trebinje, Popovo Polje. Ja imam celo porodicno stablo,od prvog Nozice,od mene nekih desetak kolena. Zna se da je taj prvi Nozica prebegao iz Crne Gore u Hercegovinu zbog krvne osvete i tada promenio prezime u Nozica.
    Mene sada interesuje da li ima nekih podataka o eventualnoj vezi sa Vasojevicima, posto je jedno od predanja o nastanku prezimena vezano za mesto odakle je dosao taj prvi Nozica. Inace slava svim Nozicama je Sv. Randjel.
    Unapred zahvalna!

  7. Nebojsa

    Risto Milićević u hercegovačkim prezimenima za Nožice iz Popova i okoline tvrdi da su prezime dobili po nekom pretku koji se tu sklonio zbog krvne osvete, a navodno je imao male nožice, pa su stoga prozvani Nožice. Slave Aranđelovdan.

    Vaše rezonovanje ima smisla, pošto su Nožice selo u Vasojevićima, a oni takođe slave Sv. Aranđela.

    Mada, Risto Milićević je ova predanja prikuljao direktno od tih stanovnika iz Popova, Ljubinja i okoline, tako da mu treba verovati.

  8. milica

    Nebojsa,hvala na informaciji!
    Znam i ja za to predanje s tim sto je taj prvi zbog krvne osvete dosao iz Crne Gore. Inace ima nekoliko predanja o nastanku prezimena,ukljucujuci ta dva, kratke noge odnosno onaj koji bezi i drugo po mestu iz CG,pa sam cisto pitala da li ima nekih pisanih podataka.
    U svakom slucaju hvala,proucicu malo te podatke Rista Milicevica.

  9. Stojkovic

    Hvala Sarko
    Selo Lopate na obali Lijeve Rijeke cu obici jednog dana ako da Bog!!!

  10. Željko Vidaković

    Pozdrav,
    otac mi je rekao da vodimo poreklo od Vasojevića (slavimo Sv Arhangela Mihaila)
    Želeo bih da zamolim svakoga ko mi može pomoći da saznam nešto više o svom rodoslovu. Da li Vidakovići vode poreklo od Vasojevića i neki trag?
    Unapred zahvalan

    • Nebojsa

      Napišite još samo odakle ste, kako bi utvrdili o kojim Vidakovićima je reč.
      Koliko je meni poznato u Vasojevićima nema Vidakovića, ali može biti da ste “proseljenici” kroz Vasojeviće.

      • Miroslav Vidakovic

        Pozdravljam mi Vidakovici slavimo slavu Svetog Vasilija Velikog tjst 14.1 Srpska nova godina…Pradeda je iz Donjeg Klakara Bosankog Broda dosao je u Vojvodinu 1945 godine…Iz mog secanja koliko je pradeda pricao da nam koreni vuku iz Crne Gore i da je jedna grupa plemica otisla za Hrvatcku a druga grupa plemena za Srbiju to jest moja loza al cudno je to sto znam samo iz Bosne njih 3 i ove koji su Iz Srbije da smo rodjaci!!!Nema nekog opsirnijeg potomka kako bih rekao imas nas bas malo!!!Bilo koja informacija bi mi znacila!

      • Željko Vidaković

        Pozdrav, moja familija je iz Valjeva i okoline.
        Hvala i pozdrav svima!

        • Milutin Mićić

          I ja sam od Vidakovića iz Valjevskog kraja i slavimo Aranđela. Otac mi je iz sela Galović, opština Crniljevo. Prezime nam je Mićić u dokumentima a u selu se još za nas kaže Vidakovići, to nam je staro prezime po Mići Vidakoviću

    • Silvana

      Ti Zeljko Vidakovic si vjerovatno iz Sekovica ili okoline.E ti Vidakovici su potomci Vidaka Lecica koji se sa svoja cetiri sina naselio nedalekood manastira Papraca,na visoravni Borogovo,pocetkom devetnaestog vijeka.Lecici inace i danas zive u selima Ljubomir kod Trebinja i Zrvanj kod Ljubinja i slave Svetog Arhangela Mihaila

    • Radovan

      Zeljko,ako si od Vidakovica iz Sekovica,vi ste potekli od Vidaka Lecica iz Herzegovine,po njemu ste Vidakovici a Slava je ista kao u Lecica,Sveti Arhangel Mihailo

      • Ivan Dragićević

        Moja majka je iz jednoga od tri sela Vidakovića iz Papraće, opština Šekovići. Sveštenik iz Papraće je pričao da skoro celi Šekovići vode poreklo iz Hercegovine. To potvrđuje vašu priču, o Vidaku, i sinovima, mada mi je đed pričao da je imao tri sina i po njima postoje tri sela Vixakovića, Korita, Mramorak i Vrijela rodno selo moje Majke.