Братства и подгрупе Васојевића

14. јул 2012.

коментара: 215

Васојевићи су највеће српско племе, које је настањено у источном делу Црне Горе, у Лијевој Ријеци и с обе стране Лима све до реке Љешнице, а некада се тај предео звао Стара Србија.

По предању Васојевићи воде порекло од Васа, сина херцеговачког краља, који се такође преко Црне Горе доселио из Херцеговине и настанио на Ножици у Лијевој Ријеци.

По легенди, Васо је имао још четири брата: Пипа, Озра, Краса и Ота. Од њих су настала племена Пипери и Озринићи у Црној Гори и Краснићи и Хоти у Албанији.

Павел Аполонович Ровински, који је више од четврт вијека боравио у Црној Гори, проучавао прошлост, живот и обичаје и написао капитална дела о Црној Гори, истиче да Васови потомци “нијесу знали да објасне, одакле и када је Васо дошао у Црну Гору”. Нијесу могли јер Васо није “дошљак” или српски пребег у Црној Гори, већ је поникао, опстао и челник племена Васојевића постао у Лијевој Ријеци.

Првобитна, почетна, племенска територија и племенско језгро Васојевића формирани су у Лијевој Ријеци у периоду од друге половине XV, до средине XVI века, уједињавањем братстава црногорског поднебља, а Васо је био један од првих или можда први васојевићки челник. А сам Васо је, наводно, имао четири сина – Раја, Новака, Мија и Ђура.

Најмлађи Ђуро се одселио у Црмницу и од њега је настало велико братство Ђуровићи, а од остала три Васова сина развиле су се три велике братственичке групе у Васојевићима – Рајевићи, Новаковићи и Мијомановићи.

Данас, додуше у Васојевићима нема ниједног таквог презимена јер су се братства даље делила и цепала на мање подгрупе али сви тачно знају ко од кога води порекло и сваки иоле старији човек може набројити све пасове својих предака до самог родоначелника племена.

Тај број се већ попео на двадесет пасова и ако се узме просек од око тридесет година од паса до паса, који се у науци сматра објективним, потврђује се предање да су Васојевићи на овим просторима најмање шест векова.

Како у својој књизи “Племе Васојевићи” пише професор др Радослав Јагош Вешовић, од три братственичке групе овог племена, најјача и најбројнија је она која је постала од Васовог најстаријег сина Раја. Њу чине три подгрупе братстава: Лопаћани, Дабетићи и Ковачевићи.

Лопаћани су:

Ракетићи, Радуловићи, Поповићи односно Вешовићи, Марсенићи, Вулевићи, Бојовићи, Ђукићи, Милошевићи, Велиџикнићи, Чукићи, Голубовићи, Лалевићи, Рајичевићи, Ивановићи, Нововићи, Вашовићи, Павићевићи, Драгићевићи, Миковићи, Нерадовићи, Алексићи, Вукашиновићи, Спасојевићи, Стојановићи, Стојковићи, Вукићевићи, Боричићи, Лабани, Мијовићи, Радуновићи, Радивојевићи, Вуканићи, Угреновићи, Јелићи, Перовићи, Мирковићи, Ивановићи, Киковићи, Караџићи, Шаковићи, Фолићи, Зулевићи…

Други огранак Рајевића – Дабетићи – су:

Дабетићи, Делетићи, Лекићи, Ђекићи, Нововићи, Рајовићи, Вуковићи, Мирчићи, Лабовићи, Роснићи, Ћировићи, Грозданићи, Лазаревићи, Станисавићи – Илићи, Лашковићи, Радуновићи – Дрндари, Кубуровићи, Осмајлићи, Вулинићи, Зоњићи, Драгојевићи, Ивановићи – Сјеножећани (од којих су Бакићи и Рајовићи), затим Арсенијевићи, Протићи, Вуксановићи, Лакићевићи, Станићи, Лалићи, Лашићи, Журићи, Којићи, Митровићи, Палевићи и Гарчевићи.

Трећи огранак – Ковачевићи – су:

Кастратовићи, Војводићи, Мићовићи, Аковићи, Ђуришићи, Мартиновићи, Јојићи, Симовићи, Царевићи, Медонићи, Ђурковићи, Станићи, Оташевићи, Брадићи, Маријановићи, Ракићи, Плавшићи, Ружићи, Обрадовићи, Савићи, Микетићи, Јукићи, Вуксановићи, Зекићи, Вучићевићи, Катанићи, Вулићи, Шаровићи, Новичићи, Алетићи, Бацановићи, Дедовићи, Ђиновићи, Миловићи, Таићи и др.

Од другог Васовог сина, Новака, постала су братства:

Миликићи, Томовићи, Радевићи, Ђекићи, Мујовићи, Кићовићи, Лакушићи, Рачићи (чији су огранци Јелићи и Вукићи), затим Асановићи, Боричићи, Љубићи, Николићи, Милошевићи, Пантовићи, Зековићи, Радуновићи, Радоњићи, Малевићи, Ивановићи у Слатини, потом Дујовићи, Марнићи, Бакићи, Прелићи, Драговићи, Ћулафићи, Мимовићи, Аџићи, Бабовићи, Чакићи, Вуковићи, Ђуровићи, Радојевићи, Лаковићи, Оровићи, Кочановићи, Салевићи, Бандовићи, Радојевићи, Радосављевићи, Вукадиновићи, Митровићи, Ђековићи, Матовићи, Жујовићи итд.

Трећа братственичка група, Мијомановићи, од Васовог трећег сина Мија, као и претходне две, има своје подгрупе, а углавном јој припадају следећа братства:

Делевићи, Цемовићи, Јоксимовићи, Мићовићи, Ћеранићи, Марковићи, Штипаљи, Зечевићи, Сајичићи, Масловарићи, Дубаци, Губеринићи, Фатићи, Нововићи, Мишковићи, Вуковићи, Лепосавићи, Ђерковићи, Туровићи, Јововићи, Вучелићи, Вујовићи, Савовићи, Вукићевићи (различити од Вукићевића Лопаћана), Стијовићи, Ћорци – Шуњевићи, Бајићи, Шарбајићи, Малишићи, Недићи и Крушчићи.

ИЗВОР:  www.komovi.com; “Племе Васојевићи”, професор др Радослав Јагош Вешовић. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (215)

Одговорите

215 коментара

  1. estavella

    Jedno pitanje za poznavaoce plemena Vasojevica i administratora…
    Uspeo sam da istrazim jedan krak svojih predaka koji preko Valjeva vodi do Vasojevica u Moraci ali neke informacije su mi dosta oprecne.
    Ukratko,poznati Valjevski Dabici, Knezovi i Vojvode vode poreklo od Karadzica iz Morace. 3 brata Karadzica dolaze iz Morace seobom (1719-1739) i naseljavaju se u Tamnvaskim selima Gola Glava, Radusa…od njih trojce (Ugljesa, Milic i Daba) svako ima svoje naslednike sa posebnim prezimenima, u mom slucaju Dabici od Dabe…
    To je sve sto se o samom naseljavanju spominje “Poreklu Porodica Podgorine i Tamnave” Ljubomira Pavlovica uz jedan kraci mit…
    Kasnije, u istoj knjizi ali o Zlatiborskom srezu nalazim podatak da se u selu Kremna krace naselio covek (Vitor Karadzic) sa svojim sinovima i bracom…od kojih su neki svojim putem otisli,a neki u Golu Glavu i Radusu…Takodje se kaze da su u Kremnu dosli iz Morace kao Karadzici (ne zna se kad)… Ono sto buni je sto se u njegovom naseljavanju spominje da je njegov otac neki Mulo Karadza Kuc, koji se iz Kuca zbog svadja sa Arbanasima spustio kod svojih u Moracu , da bi njegov sin (Vitor) odatle krenuo na putesestvije na sever, u ovom slucaju Kremna, pa njegovi sinovi Tamnava…
    Da li neko zna kakva je relacija Kuca i vasojevoica i kako jedan Kuc Karadzic, odlazi kod svojih u Moracu, Lijvu Rijeku…hvala unapred…Nenad Karic

  2. Aleksa

    Ja sam cuo za predanje da je Vaso bio dvorjanin srbskog cara Stefana Dusana. Imao je brata Musu, koji je rodio Stevana Musica, a ovaj se borio u Kosovskoj bici, i ima epska pesma koja ga je opevala u toj bici!

  3. dragan kokanovic

    Тreba mi pomoc da pronadjem vise podataka o prezimenu Kokanovic. Da li pripadamo nekom od plemena iz Crne Gore? Zamolio bih bilo koga da mi pomogne. Unaprijed zahvalan, Dragan iz Kanade.

  4. ЗА ДРАГАНА КОКАНОВИЋА:
    Драгане, презиме КОКАНОВИЋ постоји међу Пивљанима о којима је писао Светозар Томић. Изводе из тог рада можете наћи и на овом сајту. Томић је забележио укупно две куће Кокановића, 1 у Мратињу (староседеоци) и 1 у Горњој Црквици, са славом Аранђеловдан.
    Поздрав!

  5. Stojkovic

    Zelim da saznam nesto vise o svojim pretcima.U podatku iz 1923.godine o poreklu
    prezimena u Trnavi kod Topole, kaze se da je dosao neki Milivoje (od Vasojevica)sa sinom Cala Stojkom iz Lopara (najverovatnije ),kod Lijeve Rijeke.Da li neko moze da mi pomogne da pronadjem kako su se pre prezivali i koju su slavili slavu u Crnoj Gori??
    Pise i to od 1923.godine da im potomci pamte 6. koleno.
    Unapred zahvalan Stojkovic

    • Sarko

      Stojkovicu, davno ste doseljeni u Trnavi, i male su sanse da saznate za staro prezime. Staro prezime su vasi stari zaboravili, da nije tako zabelezili bi vas 1923 god. pod starim prezimenom.

      Kako mislis koju su krsnu slavu slavili? Zar ti mislis da su se u proslosti menjale krsne slave, kao i prezimena? Krsne slave su se menjale samo iz odredjenih, raznoraznih razloga. Srbi nisu rado menjali svoga zastitnika sveca, bez obzira gde su ziveli. U srpskom narodu je krsna slava jako ukorenjena i ne menja se bas tako lako.

      Evo vaseg rodoslova kojeg je zabelezio Borivoje Drobnjakovic 1921 godine:

      Milivoje
      !
      Cala Stojko
      ————————————————
      !Ivan Jovan Lazar!————-
      Ivan imao 7 sinova Jovan Milovan!
      !
      Luka, Blagoje Mihailo
      Radovan, Milovan
      ! ! !
      —–danasnji potomci—–

      Nedeljko Pavle Petar
      ! !
      imao 6 sinova Radovan Milutin
      ! !
      danasnji potomci

      Ilija Gavrilo Nikola
      ! ! !
      ———-danasnji potomci———–

      • Milojevic

        Milivoj i sin mu
        Stojko se doselise
        u Trnavu 1737.
        godine. Kao sto Vi
        rekoste,
        Stojko je imao
        sinove
        Ivana, Jovana i
        Lazara. Milivoj
        i Stojko, kao i
        unuci, praunuci
        i cukununuci
        Stojkovi, prezivali
        su se Petrovic.
        Praunuci
        i cukununuci
        Stojkovi poceli
        su menjati
        imena porodice po
        svojim ocevima i
        dedama…
        Tako nastase razne
        porodice iz Trnave.
        Hocu i stoga pitam,
        Od kog su ogranka
        Vasojevica potekli
        Milivoj i sin mu
        Stojko i kako
        je glasilo prethodno
        prezime,
        ime porodice
        njihovih predaka?
        Zahvalan u napred.
        Srdacan pozdrav.

  6. milica

    Postovani,
    Mene interesuje prezime Nozica. Nozice su poreklom iz Hercegovine,Ljubinje, Trebinje, Popovo Polje. Ja imam celo porodicno stablo,od prvog Nozice,od mene nekih desetak kolena. Zna se da je taj prvi Nozica prebegao iz Crne Gore u Hercegovinu zbog krvne osvete i tada promenio prezime u Nozica.
    Mene sada interesuje da li ima nekih podataka o eventualnoj vezi sa Vasojevicima, posto je jedno od predanja o nastanku prezimena vezano za mesto odakle je dosao taj prvi Nozica. Inace slava svim Nozicama je Sv. Randjel.
    Unapred zahvalna!

  7. Nebojsa

    Ристо Милићевић у херцеговачким презименима за Ножице из Попова и околине тврди да су презиме добили по неком претку који се ту склонио због крвне освете, а наводно је имао мале ножице, па су стога прозвани Ножице. Славе Аранђеловдан.

    Ваше резоновање има смисла, пошто су Ножице село у Васојевићима, а они такође славе Св. Аранђела.

    Мада, Ристо Милићевић је ова предања прикуљао директно од тих становника из Попова, Љубиња и околине, тако да му треба веровати.

  8. milica

    Nebojsa,hvala na informaciji!
    Znam i ja za to predanje s tim sto je taj prvi zbog krvne osvete dosao iz Crne Gore. Inace ima nekoliko predanja o nastanku prezimena,ukljucujuci ta dva, kratke noge odnosno onaj koji bezi i drugo po mestu iz CG,pa sam cisto pitala da li ima nekih pisanih podataka.
    U svakom slucaju hvala,proucicu malo te podatke Rista Milicevica.

  9. Stojkovic

    Hvala Sarko
    Selo Lopate na obali Lijeve Rijeke cu obici jednog dana ako da Bog!!!

  10. Željko Vidaković

    Pozdrav,
    otac mi je rekao da vodimo poreklo od Vasojevića (slavimo Sv Arhangela Mihaila)
    Želeo bih da zamolim svakoga ko mi može pomoći da saznam nešto više o svom rodoslovu. Da li Vidakovići vode poreklo od Vasojevića i neki trag?
    Unapred zahvalan

    • Nebojsa

      Напишите још само одакле сте, како би утврдили о којим Видаковићима је реч.
      Колико је мени познато у Васојевићима нема Видаковића, али може бити да сте “просељеници” кроз Васојевиће.

      • Miroslav Vidakovic

        Pozdravljam mi Vidakovici slavimo slavu Svetog Vasilija Velikog tjst 14.1 Srpska nova godina…Pradeda je iz Donjeg Klakara Bosankog Broda dosao je u Vojvodinu 1945 godine…Iz mog secanja koliko je pradeda pricao da nam koreni vuku iz Crne Gore i da je jedna grupa plemica otisla za Hrvatcku a druga grupa plemena za Srbiju to jest moja loza al cudno je to sto znam samo iz Bosne njih 3 i ove koji su Iz Srbije da smo rodjaci!!!Nema nekog opsirnijeg potomka kako bih rekao imas nas bas malo!!!Bilo koja informacija bi mi znacila!

      • Željko Vidaković

        Pozdrav, moja familija je iz Valjeva i okoline.
        Hvala i pozdrav svima!

        • Милутин Мићић

          И ја сам од Видаковића из Ваљевског краја и славимо Аранђела. Отац ми је из села Галовић, општина Црниљево. Презиме нам је Мићић у документима а у селу се још за нас каже Видаковићи, то нам је старо презиме по Мићи Видаковићу

    • Silvana

      Ti Zeljko Vidakovic si vjerovatno iz Sekovica ili okoline.E ti Vidakovici su potomci Vidaka Lecica koji se sa svoja cetiri sina naselio nedalekood manastira Papraca,na visoravni Borogovo,pocetkom devetnaestog vijeka.Lecici inace i danas zive u selima Ljubomir kod Trebinja i Zrvanj kod Ljubinja i slave Svetog Arhangela Mihaila

    • Radovan

      Zeljko,ako si od Vidakovica iz Sekovica,vi ste potekli od Vidaka Lecica iz Herzegovine,po njemu ste Vidakovici a Slava je ista kao u Lecica,Sveti Arhangel Mihailo

      • Ivan Dragićević

        Moja majka je iz jednoga od tri sela Vidakovića iz Papraće, opština Šekovići. Sveštenik iz Papraće je pričao da skoro celi Šekovići vode poreklo iz Hercegovine. To potvrđuje vašu priču, o Vidaku, i sinovima, mada mi je đed pričao da je imao tri sina i po njima postoje tri sela Vixakovića, Korita, Mramorak i Vrijela rodno selo moje Majke.