Кључ и околна села

21. јун 2012.

коментара: 44

КЉУЧ

Биљани Доњи, Биљани Горњи, Будељ Горњи, Бусије, Црквено, Црљени, Чађавица, Доња Превија, Доња Слатина, Доње Ратково, Доње Соколово, Доњи Рамићи, Доњи Рибник, Доњи Војићи, Доњи Врбљани, Драгорај, Дубочани, Горња Превија, Горња Слатина, Горње Ратково, Горње Соколово, Горњи Рамићи, Горњи Рибник, Горњи Војићи, Горњи Врбљани, Хаџићи, Хасићи, Хрипавци, Хумићи, Јарице, Камичак, Кључ, Копјеница, Корјеново, Красуље, Ланиште, Љубине, Међеђе Брдо, Мијачица, Пећи, Пиштаница, Пламенице, Прхово, Присјека Доња, Присјека Горња, Растока, Руденице, Саница, Саница Доња, Саница Горња, Ситница, Средице, Стражице, Трескавац, Велагићи, Велечево, Велијашница, Велије, Заблеће, Завоље и Згон.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (44)

Одговорите

44 коментара

  1. Krstan

    Moje prezime je Lakic, poreklom iz Sokolova.Prema nekim saznanjima vodimo poreklo iz Gacka a drugi kazu iz Popovog Polja, znaci stara Hercegovina.Neznam kad su dosli u Sokolovo pa ako neko nesto zna neka mi napise ili me posavetuje gde ja to da potrazim.Hvala unapred.

    PS.Kolonizirani smo posle II svetskog rata u Vojvodini..

    • Postovani Krstane !
      Ja pokusavam takodje da istrazim svoje poreklo.Moja pokojna baba po ocu je Lakic Milka/devojacko-udata Djukanovic.Baba je imala tri sestre-Ljubu,Petru i Jelku.Deda Gligorije dosao iz Sokolova posle kolonizacije u Srpsku crnju.Djukanovici su dosli iz stare hercegovine iz mesta ČEVO.Pozdrav!

  2. dragan

    postovani interesuje me deda mi je milan marinkovic iz kopjenice, baba marta rodj sikman iz gornje prisjeke a dedina mati je samardzija iz biljana donji. znam da se babin otac zvao jovo sikman

    • Милош Бањац

      Драгане,
      као што написах Горану (види изнад), подаци које ти достављам су из дјела САНИЧКА ЖУПА У БОСАНСКОЈ КРАЈИНИ од Милана Карановића. Подаци су скупљани 1926, а објављени 1930. године у 26. књизи едиције НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА.

      Ево навода:

      Мухамедбегова Присјека [Горња Присјека]. Шикмани (6 кућа, Св. Стеван по Божићу). Доселили су пре 70 године од Дринића у Бјелајском Пољу. Звали су се, веле, Мирковићи. Прозвани су Шикмани због тога, што им је неки предак заклао птицу, па је при томе јако „шикнула“ крв.

      Српски Биљани [Горњи Биљани]. Има два дела села, који се сматрају као засеоци, а то су Стране и Кокановићи. Према „Попису становништва за 1921. годину“ има 33 куће са 191 душом, све православних. Од тога је 93 мушкаи 98 женских.
      [Самарџије се у овом селу не спомињу те, 1926. године. Постоје и Турски Биљани [Доњи Биљани], у којима „све су муслимани, осим 7 душа православних“. Наводе се муслимански родиви, и једна кућа Деспота (славе Јовањдан), који је доселио из Присјеке као кмет-чифчија.

      Смаилбегова Присјека [Доња Присјека]. Самарџије (3 куће, Ђурђевдан). Прамдед кренуо од Далмације. и најпре населио негде код Бихаћа, а одатле преселио овамо. Постоји Самарџино врело у овом селу.

      За Копјеницу немам податке, али има Маринковића у Српском Будељу, што је на пушкомет од Копјенице.
      Српски Будељ [Горњи Будељ]. Маринковићи (1 кућа, Св. Стеван Дечански). Доселио пред Буну из Смољане у Бјелајском Пољу. [Мисли се на Босанску буну, 1874-1878].

      • Милош Бањац

        Драгане,

        одмах сам погледао за Маринковиће у Смољани.
        Извор: НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТАВА, књига 20. БЈЕЛАЈСКО ПОЉЕ И БРАВСКО од Петра Рађеновића (православног попа). Издато 1925. године у Београду

        Крња Јела. Маринковић – две куће (једна на Огумачи, друга на Крндији). Славе Мратин дан. Населили овамо из Жегара у Далмацији пре којих 100 година. [Дакле, око 1820. године.]

        Смољана. Маринковић – две куће у Средњој Смољани. Славе Мратиндан. Доселили пре 100 година из Далмације, заједно са онима у Крњој Јели.

        Ти си, Драгане, имао среће да добијеш све податке које си тражио.
        Свако добро ти желим,
        Милош Бањац, пореклом са Корјенова, Горња Саница (живим у Зрењанину).

        • Милош Бањац

          Шикмани

          БЈЕЛАЈСКО ПОЉЕ И БРАВСКО, од Петра Рађеновића.

          Колунић. Шикман – четири куће. Славе Св. Стевана. Доселили из Раткова (срез Кључки) има око 250 година. [1925-250=1675]
          Звали се Млађени. Један закоље птицу, којој шикне крв из врата. По томе бише прозвани шикмани. Веома су овде били обогатили па су хиљадили овце.

          Значи сеоба је ишла овако: Ратково – Колунић („од Дринића“) – Горња Присјека.

    • Милош Бањац

      О поријеклу Шикмана писано је и овдје:

      https://www.poreklo.rs/2014/05/29/poreklo-prezimena-sela-bukovica-krndija-cazin-bih/

  3. Tatjana

    Da li imate neke informacije o Vuletic familiji iz Sokolova kod Kljuca? Znam da su se preselili u Backi Jarak u Vojvodini posle drugog svetskog rate. Ja sam u Australiji i ne mogu da nadjem informacije preko interneta.
    Unapred se zahvaljujem

    • Koviljka

      Draga Tatjana,
      Iz interesovanja prema sopstvenim korenima naiđoh na tvoj komentar. Moji su Vuletići, takođe iz Ključa, iz Sokolova. Danas moji žive u Vojvodini u Baču, a doselili su se pre devedesetih. Verujem da nas dve imamo istog pradedu, jer pouzdano znam da su braća mog dede živela u Bačkom Jarku i da se jedan od njih zvao Aleksa. Moj deda je Dušan Vuletić (od oca Nikole Vuletića i majke Zorice) a baba Koviljka Vuletić (od oca Glige Vuletića i Rose). Ako ti je ime nekog od pomenutih poznato, javi, možda smo mi i neki dalji rod, ko zna.
      Pozdrav

    • Goran Vuletić

      Poštovanje,
      Iz Bačkog Jarka sam.Roditelji mi žive u Bačkom Jarku još uvek.Milica ili Anđa je tvoja majka.
      Pradeda nam je isti “Zarija Vuletić”
      Goran Vuletić

  4. Александар Мандић

    Добро вече. Занима ме да ли има података о Мандићима (очева страна) и Баруџијама (мајчина страна) из Доње Превије крај Кључа…Дакле, мислим на порекло. За Мандиће сам чуо да су у крајњој линији дошли из Црне Горе, а да су Баруџије од Равних Котара. Мандићи славе Никољдан, а Баруџије Јовањдан. Занимају ме и извори из којих црпите податке (поред горе споменутих). Срдачан поздрав.

  5. Danijela Vržina

    Interesuje me, ako neko zna nesto o porijeklu Vržina sa Gornjeg Budelja , slava Sveti Nikola .

  6. Miodrag Adamović

    Pozdrav, dali neko zna porijeklo prezimena Adamović iz sela Plamenice kod ključa. Djed mi je Zdravko a baba Anka(mlad.- Šišarica) hvala

  7. Марко

    Интересује ме порекло презимена Барјактаревић.
    Пре другог светског рата живјели у селу Горња Слатина, а после се преселили у Дворове(Бијељина).

  8. Никола Крљановић

    Зна ли неко нешто више о презимену Крљановић из Кључа, о пореклу итд.
    слава је Часне вериге Св.Апостола Петра.

  9. Никола Крљановић

    Тачније презиме Крљановић је из села Пећи, слава Часне Вериге Св.Апостола Петра.