Prijepolje i okolna sela

11. jun 2012.

komentara: 17

Opština Prijepolje:

Aljinovići, Balići, Bare, Biskupići, Bjelahova (do 1992. godine Bjelohova), Brajkovac, Brvine, Brodarevo, Bukovik, Vinicka, Vrbovo, Gojakovići, Gornje Babine, Gornje Goračiće, Gornji Stranjani, Gostun, Gračanica, Grobnice, Divci, Donje Babine, Donji Stranjani, Drenova, Dušmanići, Đurašići, Zabrdnji Toci, Zavinograđe, Zalug, Zastup, Zvijezd, Ivanje, Ivezići, Izbičanj, Jabuka, Junčevići, Kamena Gora, Karaula, Karoševina, Kaćevo, Kašice, Kovačevac (od 1979. godine obuhvata i deo ukinutog naselja Velika Župa), Koprivna, Kosatica (do 1959. godine podeljena na Gornju Kosaticu i Donju Kosaticu), Koševine, Kruševo, Kučin, Lučice, Mataruge, Međani, Mijani, Mijoska, Milakovići, Mileševo, Milošev Do, Miljevići (od 1979. godine obuhvata i deo ukinutog naselja Velika Župa), Mrčkovina, Muškovina, Oraovac (do 1991. godine Orahovac), Orašac, Osoje, Oštra Stijena, Potkrš, Potok, Pravoševo, Pranjci, Prijepolje (od 1972. godine obuhvata ukinuto naselje Kolovrat), Rasno, Ratajska, Sedobro, Seljane, Seljašnica, Skokuće, Slatina, Sopotnica, Taševo, Hisardžik, Hrta, Crkveni Toci, Čadinje, Čauševići i Džurovo.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (17)

Odgovorite

17 komentara

  1. Mileta Urošević

    Interesuje me poreklo roda DRENOVČANI u selu Velika Krsna kod Mladenovca.

    Odakle su došli u Drenovo kod Prijepolja??

    U Velikoj Krsni su :

    Drenovčani (Ćosići,Davidovići, Karići, Rakići, Šišići, Ilići, Obradovići, Markovići, Ristići, Dabići, Brkovići, Maksimovići, Pavlovići, Mašići) 203 k., slave Vidovdan. Stari su im došli od Sjenice.

  2. vaso

    poreklo preyimena Dragojlovic iz sela Mijani Prijepolje

  3. Goran Saponjic

    VELIKI POZDRAV ZA SVE ONE KOJI SU RODOM OD NOVE VAROSI I SA ZLATIBORA! AKO MOGU DA NAPISU NESTO O SVOM POREKLU I FAMILIJI POSEBNO ONI KOJI SU OD NOVE VAROSI I IZ BJELOG POLJA, A SLAVE SV STEFANA 9.1. I AKO MOZE, DA NESTO PISU SAPONJICI I LAZOVICI IZ DRAGACEVA I ZLATIBORA O SVOJIM SEOBAMA KROZ CRNU GORU I SUMADIJU, GDE SAD I GDE SU DAVNO NEKAD STANOVALI.

    • Dobrica Gavrilovic-Vajdic

      Vi imate zemljaka u Mladenovcu-Sumadija. Zove se Dejan a preziva Saponjic, od oca Predraga. Slavi 01.9. Sv. Stevana. Pozz.

  4. Kenan

    Znali iko ista o porjeklu prezimena Melunovic?

  5. Milka

    Da li neko zna nesto o selu Bjelobabe,nadomak manastira Mileseva u Prijepolju?

  6. Dobrica Gavrilovic

    Da li neko zna nesto vise o selu Kovacevac koje pripada Prijepolju? Interesuje me period od1690-1790.

  7. Jovo

    Zašto u popisu naseljenih mjesta opštine Prijepolje nema mjesta Ravne,gdje je sada novo groblje.Sva naselja od Kolovrata preko uzvišice Kosa pa do Groblja su Ravne i poprilično je to veliko naselje.Pozdrav svima iz opštine Prijepolje iz Makarske.

  8. Dobrica Gavrilovic-Vajdic

    Moze li neko napisati nesto o Velikoj Zupi i naselju Kovacevac ( kojoj naselje pripada), kako i o prezimenu Vajdic proslavljaju Sv. Jovana Krstitelja ( potonji svi Gavrilovici u selu Kovacevcu kod Mladenovca grada) iz istog kraja ( Prijepolje-Mileseva). Veliki pozdrav za “stare” zemljake svih vera i nacionalnoati!

  9. ratomir vasiljević

    tragajući za zapisima o poreklu prezimena Vasiljević (staro prezime Velisavljević) sa Zlatara zapazio sam da u delima mnogih istoričara nema nikakvih podataka o nekim selima sa ove planine (Pravoševa, Biskupići, Međani, Drmanovići, Aljinovići, Kosatica, Milošev Do, idr.) odnosno da se stari zapisi svode na deo do reke Mileševke a dela/pisanija posle II svetskog rata prema administrativnim podelama posle tog perioda. Mene zanima period od 1690-1918 god. Da li negde ima podataka o ovim selima ( mene zanima moja Pravoševa) gde bi se moglo pročitati nešto o poreklu stanovništva na tom prostoru. Savremeni istoričari kao da preskaču jedan broj sela te nema ništa napisano o njihovom stanovništvu.

  10. Vojislav Ananić

    Osnovni podaci o Prijepolju

    Opština Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pripada Zlatiborskom okrugu i sa površinom od 827 km2, druga je opština po površini u okrugu.
    Tačka sa najnižom nadmorskom visinom je mesto ušća reke Mileševke u Lim – 440 m nadmorske visine. Najviša tačka je vrh planine Jadovnik, Katunić – 1.734 m nadmorske visine.
    Kroz Prijepolje prolaze važni magistralni putevi ka Crnoj Gori, M21 preko Bjelog Polja i M8 preko Pljevalja, kao i, železnička pruga Beograd – Bar.
    Po popisu stanovništva iz 2011. godine opština Prijepolje imala je 37.059 stanovnika, što je činilo 12,93 % stanovništva Zlatiborskog okruga.
    Po popisu iz 2011. godine opština Prijepolje ima 12.073 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3.21.
    Starosna struktura stanovništva,po poslednjem popisu je: od 0-19 god. ima 8.617 stanovnika (23.25%),od 20-64 god. ima 22.642 stanovnika (61.1%), 65 i više godina ima 5.800 stanovnika (15.65%).
    Prosečna starost stanovništva u 2011.godini u opštini Prijepolje je 40.1 godinu.
    Po ovom popisu stanovništva, nacionalna struktura stanovništva je sledeća: Srbi – 52,6 %; Bošnjaci – Muslimani – 44,08%, Ostali – 3,32%.
    Prijepolje je naseljeno još u rimsko doba i nalazilo se u sastavu srpske države Raške. Prijepolje se prvi put pominje kao trg manastira Mileševa u ugovoru o trgovini solju iz Dubrovnika za Prijepolje iz 1343. godine.
    Do sredine 14. veka Prijepolje je dobilo karakteristike naselja sa trgom kao centralnim prostorom. Razvoju naselja mnogo je doprineo veoma povoljan položaj jer se nalazio na raskršću važnih puteva.
    Grad se razvio kao drumsko naselje na karavanskom putu poznatom pod nazivom «Duborvački drum». Ovaj put je povezivao centralne i istočne delove Balkana sa srednjim delom Jadranske obale.
    Drugi važan put bio je «Bosanski drum» koji je išao od Dobruna, Belih brda, Uvca, Priboja, Banje, Kratova prema Novoj Varoši, spajajući se u Sjenici sa Dubrovačkim Drumom.
    Krupne promene Prijepolje doživljava dolaskom turske vladavine polovinom XIV veka, kao i vladavinom Austro-ugarske krajem XIX veka.
    Nakon velikih ratova koji su vođeni u XX veku, u drugoj polovini ovog veka Prijepolje je doživelo sveukupni društveni i ekonomski razvoj.
    Danas Prijepolje predstavlja pograničnu opštinu Srbije sa Crnom Gorom i ima važan položaj na putu ka crnogorskom primorju i Bosni i Hercegovini.

    Izvor: Opština Prijepolje