Poreklo prezimena, selo Mokro Polje (Knin)

27. maj 2012.

komentara: 67

Selo Mokro Polje nalazi se između Pađena, Oćestova, Radučića i Like, a deli se na Zavođe, Kom, Prevjes, Bukovicu i Mokro polje. Selo je sastavni deo kršne Bukovice, kojoj pripada i dobar deo kninske opštine, a ovuda su se bolje sačuvali narodni običaji, nego li kod ostalih Srba, pravoslavne vere, u severnoj Dalmaciji.

Porodice u Zavođu:

Bjedov, sa nadimkom Bakuš, Bjedov i Radinović, svi slave Đurđevdan;

Vagić, slave Lučindan;

Muždalo, slave Lučindan;

Popović, slave Lučindan;

 

U Komu su:

Popović, slave Lučindan;

 

U Prevjesu su:

Ilić, slave Đurđevdan;

Gambiroža, slave Nikoljdan. Oni potiču od jednog vojnika Napoleonove vojske. Taj vojnik se zaljubio u jednu devojku sa Potkonja, te zaostao i nastanio se ovde;

Seović, doselili iz Bosne nazad 100 godina, slave Nikoljdan;

Atlija, slave Nikoljdan;

Martić, došli iz Žagrovića nazad 100 godina, slave Nikoljdan;

Knežević, slave Nikoljdan;

Kanazir, slave Lučindan;

Trivić, doselili iz Crne Gore u 17. veku, slave Lučindan;

Vejnović, slave Sv. Vasiliju;

 

U Mokrom Polju:

Popović, slave Lučindan;

Muždalo, slave Lučindan;

Opačić, slave Lučindan;

Raketić, slave Nikoljdan;

Babić, slave Jovanjdan;

Boltić, slave Nikoljdan;

Đurđević, slave Đurđevdan;

Demir, slave Jovanjdan;

Bajić, slave Jovanjdan;

Sučević, slave Lučindan;

Kostić, slave Lučindan;

Japundžić, slave Nikoljdan;

Vukmirica, slave Lučindan.

 

Svega je 25 plemena (197 porodica). Svi su se naselili iz Bosne u 16. veku.

IZVOR: Kninska Krajina, prota Savo Nakićenović

 

Komentari (67)

Odgovorite

67 komentara

  1. Goran

    Pozdrav i za gospodju Gordanu molio bih ako mozete i Vi da kazete misljenje sta znaci to VEJIN kakav je to nadimak ili ime ili je to namerna greska umesto VOJIN.Mozda nadimak vejin znaci lukav prevrtljiv od reci prevejan veja lukav.Dali su Vejinovici od Vignjevica.Molim Vas da pokusamo da saznamo neke konkretne odgovore odakle su vejinovici jer taj odgovor da poticu iz crne gore il hercegovine zbog slave sv vasilije je vrlo povrsan i neodredjen.Ovo pitam jer mnogi tvrde da SAPONJE iz dalmacije dobropoljci poticu od vejinovica zasto se to tvrdi

  2. Goran

    Slava Sv.Vasilije Veliki 14.01 mislim da se najvise vezuje za prostor popovo polje i trebinje.Mnogo familija POREKLOM IZ like i Dalmacije slavi ovu slavu i moguce je da poticu iz popovog polja gde je rodjen sv.vasilije ostroski mada se mnoga prezimena koja slave sv.vasilija velikog uopste nepominju hercegovackim prezimenima vec samo u lici i dalmaciji.Za prostor POPOVO POLJE I TREBINJE GACKO pominju se Vojinovici i Vignjevici.MOZDA SU VEJINOVICI koji se nepominju u hercegovini ustvari bili vojinovici namerno se predstavili kao vejinovic u dalmaciji,da bi zavarali trag u austro ugarskoj.AKO MOZE JOS NEKO DA NAPISE MISLJENJE O OVOJ GRUPI RODOVA KOJI SLAVE SV VASILIJA VELIKOG U LICI I DALMACIJI.

  3. Goran

    Molio bih ako neko moze da objasni znacenje imena ili nadimka VEJIN i prezime Vejinovic sta znaci rec VEJA ili VEJIN znam za ime Vojin ili Vujin odakle VEJIN

  4. Sinisa

    Postovani Aleksandre, da li se možda u izvodima o rođenju Vejnovića spominje Simeon Vejnović. To mi je pradeda i pošto za dedu sigurno znam da je rođen oko 1914, pretpostavljam da je SImeon rođen oko 1890. Mada je deda rođen u okolini Bosanske Dubice pa možda Simeon nije rođen u Mokrom Polju, ali bih voleo proveriti.
    Hvala unapred.

  5. vladimir81

    Pozdrav svima!Zanima me poreklo dede Djuro(Stojan)Bjedov rodj.1906 godine.Navodno je rodjen u Stažišta Sinj(tako pise u umrlici) umro je u Sanskom Mostu kada mi je otac imao dva meseca(1953)tako da otac nije saznao za ostalu familiju sa njegove strane.

  6. Sinisa

    Postovani, Da li neko zna da li negde postoje skenirane crkvene knjige iz Bosne (konkretno predeo oko Dubice) kao što postoje za Hrvatsku (na koje me je Aleksandar ljubazno uputio). Hvala unapred.

  7. Nikola 85

    Pozdrav svima! Zanima me poreklo mog dede Seovic Nikole iz Prevjesa, otac mi je Seovic Rade (1955), bio sam mali kada su ga ubili. Sa majkom, i dve sestre sam otisao iz sela. Hteo bih da stupim sa nekim u kontakt iz tog sela. Unapred zahvalan.

  8. Vladimir

    Čudno mi je vrlo što u popisu porodica u Mokrom Polju nema porodice Batas. Slave Jovanjdan i, za pravo, pravih Batasa i nema jer ih je na njihovom imanju nasledila porodica Bjelić koja je poreklom iz Bribira i slavi Nikoljdan, pa je dolaskom na imanje uzela Slavu sabor St. Jovana ( 20.Jan. ) ali je Bjelićima ostalo porodično ime i većina porodice i nosi prezime Batas. Nastanjeni su na Batasovom Brijegu, između Trivića, Opačića i Babića.

  9. Vagić

    Poreklo Vagić.

    Pominje se da su ogranak bratstva Opačića, koji su se doselili iz Rovaca.

    Da li neko zna nešto više o tome?

    Svako dobro od Gospoda.

    • Nebojša Novaković

      Bog ti pomogao, Vagiću!

      Vagići na prostor Severne Dalmacije dolaze po svemu sudeći iz okoline Bjelajskog Polja i to krajem 17. veka. Dalje bi svakako mogli biti povezani sa velikom grupom rodova koja u Krajini slavi Sv. Luku.

      Tu, pored Opačića koji su, uslovno rečeno glavni rod, spadaju: Bandići, Kljajići, Čubrile, Košutići, Bilbije, Mićići, Ševići, Draškovići, Vukmirice i Čavke. Kod ove grupe postoji neko predanje o poreklu “od Nikšića”. Osim slave, genetski rezultati pojedinaca iz ovog roda mogu upućivati na te prostore. Tu su i neka indikativna prezimena poput Draškovića.

      Od testiranih iz ovog roda za sada imamo:

      Kljajiće (Korenica), I2-CTS10228
      Ševiće (Novi Grad), J2b-M241
      Opačiće (Lika), I-P37

      Od ovog roda je i majka Gavrila Principa (Bilbije).

  10. Goran

    U selu Mokro Polje su živeli i Pavkovići koji su odatle iselili u Liku i u Tromeđu.Vejinovići i Šaponje su rod sa Pavkovićima.Razumem da reč Vejin i Veja na albanskom znači udovac,u redu,al zašto bi neki Pavković iako je stvarno bio udovac dobio nadimak na albanskom i to u Dalmaciji.Pre će biti da je to skraćenica od Velimir ili Velisavka.Ova tri prezimena se pojavljuju u istim selima,sem što su Pavkovići otišli u Liku,a Šaponje u Dalmaciju,i u Srbiju.Vejinovića je imalo i u Bosni,svi i svugde slave sv.Vasilija Velikog.Moguće da su se i oni i Šaponje odvojili od Pavkovića u Mokrom polju.