Порекло презимена, село Мокро Поље (Книн)

27. мај 2012.

коментара: 67

Село Мокро Поље налази се између Пађена, Оћестова, Радучића и Лике, а дели се на Завође, Ком, Превјес, Буковицу и Мокро поље. Село је саставни део кршне Буковице, којој припада и добар део книнске општине, а овуда су се боље сачували народни обичаји, него ли код осталих Срба, православне вере, у северној Далмацији.

Породице у Завођу:

Бједов, са надимком Бакуш, Бједов и Радиновић, сви славе Ђурђевдан;

Вагић, славе Лучиндан;

Муждало, славе Лучиндан;

Поповић, славе Лучиндан;

 

У Кому су:

Поповић, славе Лучиндан;

 

У Превјесу су:

Илић, славе Ђурђевдан;

Гамбирожа, славе Никољдан. Они потичу од једног војника Наполеонове војске. Тај војник се заљубио у једну девојку са Поткоња, те заостао и настанио се овде;

Сеовић, доселили из Босне назад 100 година, славе Никољдан;

Атлија, славе Никољдан;

Мартић, дошли из Жагровића назад 100 година, славе Никољдан;

Кнежевић, славе Никољдан;

Каназир, славе Лучиндан;

Тривић, доселили из Црне Горе у 17. веку, славе Лучиндан;

Вејновић, славе Св. Василију;

 

У Мокром Пољу:

Поповић, славе Лучиндан;

Муждало, славе Лучиндан;

Опачић, славе Лучиндан;

Ракетић, славе Никољдан;

Бабић, славе Јовањдан;

Болтић, славе Никољдан;

Ђурђевић, славе Ђурђевдан;

Демир, славе Јовањдан;

Бајић, славе Јовањдан;

Сучевић, славе Лучиндан;

Костић, славе Лучиндан;

Јапунџић, славе Никољдан;

Вукмирица, славе Лучиндан.

 

Свега је 25 племена (197 породица). Сви су се населили из Босне у 16. веку.

ИЗВОР: Книнска Kрајина, прота Саво Накићеновић

 

Коментари (67)

Одговорите

67 коментара

  1. Goran

    Pozdrav i za gospodju Gordanu molio bih ako mozete i Vi da kazete misljenje sta znaci to VEJIN kakav je to nadimak ili ime ili je to namerna greska umesto VOJIN.Mozda nadimak vejin znaci lukav prevrtljiv od reci prevejan veja lukav.Dali su Vejinovici od Vignjevica.Molim Vas da pokusamo da saznamo neke konkretne odgovore odakle su vejinovici jer taj odgovor da poticu iz crne gore il hercegovine zbog slave sv vasilije je vrlo povrsan i neodredjen.Ovo pitam jer mnogi tvrde da SAPONJE iz dalmacije dobropoljci poticu od vejinovica zasto se to tvrdi

  2. Goran

    Slava Sv.Vasilije Veliki 14.01 mislim da se najvise vezuje za prostor popovo polje i trebinje.Mnogo familija POREKLOM IZ like i Dalmacije slavi ovu slavu i moguce je da poticu iz popovog polja gde je rodjen sv.vasilije ostroski mada se mnoga prezimena koja slave sv.vasilija velikog uopste nepominju hercegovackim prezimenima vec samo u lici i dalmaciji.Za prostor POPOVO POLJE I TREBINJE GACKO pominju se Vojinovici i Vignjevici.MOZDA SU VEJINOVICI koji se nepominju u hercegovini ustvari bili vojinovici namerno se predstavili kao vejinovic u dalmaciji,da bi zavarali trag u austro ugarskoj.AKO MOZE JOS NEKO DA NAPISE MISLJENJE O OVOJ GRUPI RODOVA KOJI SLAVE SV VASILIJA VELIKOG U LICI I DALMACIJI.

  3. Goran

    Molio bih ako neko moze da objasni znacenje imena ili nadimka VEJIN i prezime Vejinovic sta znaci rec VEJA ili VEJIN znam za ime Vojin ili Vujin odakle VEJIN

  4. Sinisa

    Postovani Aleksandre, da li se možda u izvodima o rođenju Vejnovića spominje Simeon Vejnović. To mi je pradeda i pošto za dedu sigurno znam da je rođen oko 1914, pretpostavljam da je SImeon rođen oko 1890. Mada je deda rođen u okolini Bosanske Dubice pa možda Simeon nije rođen u Mokrom Polju, ali bih voleo proveriti.
    Hvala unapred.

  5. vladimir81

    Pozdrav svima!Zanima me poreklo dede Djuro(Stojan)Bjedov rodj.1906 godine.Navodno je rodjen u Stažišta Sinj(tako pise u umrlici) umro je u Sanskom Mostu kada mi je otac imao dva meseca(1953)tako da otac nije saznao za ostalu familiju sa njegove strane.

  6. Sinisa

    Postovani, Da li neko zna da li negde postoje skenirane crkvene knjige iz Bosne (konkretno predeo oko Dubice) kao što postoje za Hrvatsku (na koje me je Aleksandar ljubazno uputio). Hvala unapred.

  7. Nikola 85

    Pozdrav svima! Zanima me poreklo mog dede Seovic Nikole iz Prevjesa, otac mi je Seovic Rade (1955), bio sam mali kada su ga ubili. Sa majkom, i dve sestre sam otisao iz sela. Hteo bih da stupim sa nekim u kontakt iz tog sela. Unapred zahvalan.

  8. Vladimir

    Čudno mi je vrlo što u popisu porodica u Mokrom Polju nema porodice Batas. Slave Jovanjdan i, za pravo, pravih Batasa i nema jer ih je na njihovom imanju nasledila porodica Bjelić koja je poreklom iz Bribira i slavi Nikoljdan, pa je dolaskom na imanje uzela Slavu sabor St. Jovana ( 20.Jan. ) ali je Bjelićima ostalo porodično ime i većina porodice i nosi prezime Batas. Nastanjeni su na Batasovom Brijegu, između Trivića, Opačića i Babića.

  9. Вагић

    Порекло Вагић.

    Помиње се да су огранак братства Опачића, који су се доселили из Роваца.

    Да ли неко зна нешто више о томе?

    Свако добро од Господа.

    • Небојша Новаковић

      Бог ти помогао, Вагићу!

      Вагићи на простор Северне Далмације долазе по свему судећи из околине Бјелајског Поља и то крајем 17. века. Даље би свакако могли бити повезани са великом групом родова која у Крајини слави Св. Луку.

      Ту, поред Опачића који су, условно речено главни род, спадају: Бандићи, Кљајићи, Чубриле, Кошутићи, Билбије, Мићићи, Шевићи, Драшковићи, Вукмирице и Чавке. Код ове групе постоји неко предање о пореклу “од Никшића”. Осим славе, генетски резултати појединаца из овог рода могу упућивати на те просторе. Ту су и нека индикативна презимена попут Драшковића.

      Од тестираних из овог рода за сада имамо:

      Кљајиће (Кореница), I2-CTS10228
      Шевиће (Нови Град), J2b-M241
      Опачиће (Лика), I-P37

      Од овог рода је и мајка Гаврила Принципа (Билбије).

  10. Горан

    У селу Мокро Поље су живели и Павковићи који су одатле иселили у Лику и у Тромеђу.Вејиновићи и Шапоње су род са Павковићима.Разумем да реч Вејин и Веја на албанском значи удовац,у реду,ал зашто би неки Павковић иако је стварно био удовац добио надимак на албанском и то у Далмацији.Пре ће бити да је то скраћеница од Велимир или Велисавка.Ова три презимена се појављују у истим селима,сем што су Павковићи отишли у Лику,а Шапоње у Далмацију,и у Србију.Вејиновића је имало и у Босни,сви и свугде славе св.Василија Великог.Могуће да су се и они и Шапоње одвојили од Павковића у Мокром пољу.