Poreklo prezimena, selo Mokro Polje (Knin)

27. maj 2012.

komentara: 67

Selo Mokro Polje nalazi se između Pađena, Oćestova, Radučića i Like, a deli se na Zavođe, Kom, Prevjes, Bukovicu i Mokro polje. Selo je sastavni deo kršne Bukovice, kojoj pripada i dobar deo kninske opštine, a ovuda su se bolje sačuvali narodni običaji, nego li kod ostalih Srba, pravoslavne vere, u severnoj Dalmaciji.

Porodice u Zavođu:

Bjedov, sa nadimkom Bakuš, Bjedov i Radinović, svi slave Đurđevdan;

Vagić, slave Lučindan;

Muždalo, slave Lučindan;

Popović, slave Lučindan;

 

U Komu su:

Popović, slave Lučindan;

 

U Prevjesu su:

Ilić, slave Đurđevdan;

Gambiroža, slave Nikoljdan. Oni potiču od jednog vojnika Napoleonove vojske. Taj vojnik se zaljubio u jednu devojku sa Potkonja, te zaostao i nastanio se ovde;

Seović, doselili iz Bosne nazad 100 godina, slave Nikoljdan;

Atlija, slave Nikoljdan;

Martić, došli iz Žagrovića nazad 100 godina, slave Nikoljdan;

Knežević, slave Nikoljdan;

Kanazir, slave Lučindan;

Trivić, doselili iz Crne Gore u 17. veku, slave Lučindan;

Vejnović, slave Sv. Vasiliju;

 

U Mokrom Polju:

Popović, slave Lučindan;

Muždalo, slave Lučindan;

Opačić, slave Lučindan;

Raketić, slave Nikoljdan;

Babić, slave Jovanjdan;

Boltić, slave Nikoljdan;

Đurđević, slave Đurđevdan;

Demir, slave Jovanjdan;

Bajić, slave Jovanjdan;

Sučević, slave Lučindan;

Kostić, slave Lučindan;

Japundžić, slave Nikoljdan;

Vukmirica, slave Lučindan.

 

Svega je 25 plemena (197 porodica). Svi su se naselili iz Bosne u 16. veku.

IZVOR: Kninska Krajina, prota Savo Nakićenović

 

Komentari (67)

Odgovorite

67 komentara

  1. gordana

    Moje ime je gordana vejnovic, rodjena sam u dubrovniku gdje se poslije drugog svjeskog rata iz mokrog polja doselio moj djed milos. Prije dva mjeseca dosla sam u srbiju posjetit grob moje prabake u beogradu i put me doveo u kremna kod tare gdje sam se doselila s muzem i djecom. Djed milos je rodjen 1919. god i polako mu se blizi kraj. Obecala sam mu da cu poci posjetiti grob njegovog oca koste vejnovica u mokrom polju. Krecem za 10-tak dana i pokusavam naci smjestaj za dan ili dva. Ako neko ima informaciju da li ima zivih vejnovica, nadimak stelici, i ima li u blizini crkva ili manastir koji prima putnike namjernike, zamolila bi da mi se javi.

  2. gordana

    Inace dio moje familije je dodao slovo i u prezime tako da na grobu djedove majke u beogradu pise vejinovic a njen muz kosta koji je pokopan u mokrom polju je ostao vejnovic. A poticemo iz srbice, kosovo.
    I da li mozda neko zna gdje se nalaze crkvene knjige s podatcima od 1850 g. U beogradu jos nisu vracene u crkvu, nasla sam ih u opstini.

    • Prema mletačkom katastru iz 1709. godine, u Mokrom Polju zabeleženi su:
      1) VUCEN VEINOUICH q:m IANCO (Vučen Vejnović pok. Janka) sa 10 članova porodice
      2) VUCO VEINOUICH q:m PRODAN (Vuko Vejnović pok. Prodana) sa 9 članova porodice
      Mokro Polje:
      – 02.04.1846. god. rođena je Anna, otac Todor Veinovich i majka Stana Perich (venčani 1830.)
      – 19.01.1847. god. rođena je Anna, otac Gnatia Veinovich i majka Angelia Biedov (venčani 1843.)
      – 01.03.1847. god. rođena je Giurgia, otac Petar Veinovich i majka Anna Vukmirizza (venčani 1838.)
      – 16.03.1847. god. rođen je Jovan, otac Lazo Veinovich i majka Simeuna (venčani 1839.)
      – 02.05.1847. god. rođen je Petar, otac Nicola Veinovich i majka Giurgia Illich (venčani 1845.) itd. itd.
      – pominju se i Manda Veinovich, Anka Veinovich, Andria Veinovich i Stanissa Veinovich, Giurgia Veinovich, Giurgia Veinovich, Allexa Veinovich i Nicola?? Veinovich itd.

      Nisam naišao na podatak da se u Mokrom Polju 1850. godine rodio Kosta Vejnović.

  3. gordana

    Puno hvala Aleksandre na ovim informacijama. Kosta nije rodjen u Mokrom polju, cekam da mi otac javi gdje, ako je djed jos u stanju da prica.
    Kosta je s njim i jos dva sina napravio grob i spomenik i pokopan je u mokrom polju.
    A u Beogradu je pokopana Kostina supruga 1939 i u opstini su mi dali podatak da je umrla u 52. god, rodom iz Mokrog polja. Znaci ona bi trebala bit rodjena 1887. U opstini je upisano prezime Vojinovic,, a na grobu Vejinovic.

  4. gordana

    Zvala se Janja.
    Zadnjih par godina intenzivno radim na otkrivanju mog porijekla. Situacija je vrlo komplicirana. Narocito familija s majcine strane. Jedni su iz stare dubrovacke loze a drugi su iz ruske carske familije. Nemam jos sve podatke pa jos ne mogu podijelit s vama,a ni sa mojom familijom. Mislim da ce mi trebat neki fizicki dokaz prije nego izadjem pred njih. Jedan moj rodjak koji je inace profesor povijesti je pokusao rasplest pricu ali mu nije uspjelo. Jer je doticni rus pobjegao iz rusije i uzeo drugo ime i prezime. Razmisljala sam i da napravim dna test. Ali dobro…vratimo se mi na Vejnovice. Postoji razlog zasto sam dosla zivjet u Uzicki kraj. Danas sam tek otvorila naslovnicu ove stranice i procitala tekst o Vojinu, Uzickom knezu koji je zado dosta jada dubrovcanima… a kad sam nasla izvod iz maticne knjige umrlih od moje prabake Janje tamo je napisano prezime Vojinovic. Interesantno!
    Kako je sve povezano i polako se rasplice. Izgleda da dolazim od Slavena, Ilira i Kelta. A jos cekam da otkrijem razlog zasto sam bas morala doci zivjet u Kremna. Inace trebala sam poci zivjet u Austriju posto mi je muz Austrijanac, ali kad sam ovdje dosla odustala sam od svih mojih planova i prepustila se Bozjoj volji. I evo za dva mjeseca smo nasli i kupili zemlju i kucu, i osjecam se kao da sam dosla doma. Znam da su moji korijeni iz ovog kraja, a detalje jos ne znam.

  5. gordana

    Samo jos jedan mali dodatak. Jos jedna u nizu “slucajnosti”. Rodjena sam u ulici Iva Vojnovica, kraj crkve svetog Mihajla gdje su ispod cuvenih cempresa pokopani Ivo i Lujo Vojnovic. A evo sad sam naisla na Lujov tekst kad kaze da cuti da njegovim zilama tece srpska krv…
    Pa svi ti cuveni Dubrovcani, Rudjer Boskovic, Ivan Gundulic… Srpski narod je prosao kalvariju kroz vjekove, izgleda da je doslo vrijeme da istina izadje na vidjelo.

  6. gordana

    Stigle informacije iz Dubrovnika. Pradjedovo ime nije Kosta nego Krsto, rodjen 1878 u Mokrom polju. Otac mu je bio Stevan (Stelija) a majka Janja Bjedov. Izgleda da je imao 12 sestara. I djed kaze da su u Mokrom polju oko 500 godina. Trazio je i on nase porijeklo i jednom prilikom citao crkvene knjige.
    Pitanje za Aleksandra; Podatke koje ste mi napisali, dali se mogu naci na internetu ili vi imate pristup nekim knjigama?

    • Vaš pradjed: KRSTAN VEINOVIĆ, rođ. 13/25. septembra 1878. god., od oca Stefana Veinovića (rođen i prebiva u Mokrom Polju) i majke Janje rođ. Babić (a ne Bjedov). Roditelji su venčani u Mokrom Polju 1871. godine, oboje su bili pravoslavci i težaci (seljaci).
      Krstan je kršten 08.10.1878., a kumovi su bili Todor Japundžić i Bože Kostić, obojica iz Mokrog Polja. Babica pri porođaju bila je Marta Veinović.

      Podaci su javni. Ako želite, izvod vam mogu poslati e-poštom.

  7. gordana

    Puno vam hvala. Naravno, posaljite.
    Moja mail adresa je [email protected]
    Jesu li ti podaci prepisani iz crkvene knjige sv Luke. Malo sam zbunjena prezimenom, prababi na grobu pise vejinovic, pradjedu,kako djed kaze, vejnovic, a vi nasli veinovic. Moze bit da smo prije bili vojinovici!?

    • Gordana,
      VEJNOVIĆ / VEJINOVIĆ / VEINOVIĆ su samo oblici istog prezimena. Stara srpska azbuka nije poznavala slovo ”J” pa ga nije mogla ni pisati. Pogledajte kako Rusi danas pišu glas ”J”. Otud VEINOVIĆ na papiru, a narod je to izgovarao kao VE(J)INOVIĆ. Nakon Vukove reforme, pojavljuje se ”J” i otud razni oblici pisanja istog prezimena.
      Što se tiče mogućnosti da se Vejnovići potekli od Vojnovića, nije lako dati pouzdan odgovor. Teoretski jeste moguće, ali se ta veza zasniva samo na usmenoj predaji i pretpostavkama. Kao što sam vam već napomenuo, 1709. godine ste upisani kao VEINOVIĆI u Mokrom Polju, što bi značilo da je do eventualne promene prezimena došlo davno. Oko Knina postoji i prezime VEJIN. Izvesni rodovi u Crnog Gori se po usmenoj predaji smatraju potomcima Nikole Altomanovića (sina Altomanovog i unuka Vojinovog), a od njih su navodno i Karađorđevići. Međutim, niti su Karađorđevići uradili DNK test praporekla (ili ga ne žele objaviti), a nisu ni dalmatinski Vejnovići dok je pripadnik tog crnogorskog roda uradio test. Dakle, ostaje samo pretpostavka da ste nekad bili Vojinovići, da imate neku vezu sa Crnom Gorom (zbog slave Sv. Vasilije), usmena predaja i jedan DNK test koji ne možemo uporediti s potencijalnim rođacima. Ako postoji muška glava Vojnovića u vašoj porodici, najtoplije savetujem DNK analizu praporekla, kako bi vas mogli povezati sa već testiranim porodicama i na taj način pokušali rasvetliti vaše poreklo.

  8. gordana

    Kako mislite ako postoji muska glava vojnovica? moj brat, otac,djed? Meni je ovo sve novo. Ne znam nista o povijesti srpskog naroda, imala sam 15 godina kad je ovaj zadnji rat poceo i bila sam u Dubrovniku. S ocem i djedom sam bila rijetko u kontaktu, odgojili su me majcini roditelji. Zadnjih 20 godina lutam svijetom i trazim moje mjesto na ovoj planeti. Nigdje se nisam mogla dugo zadrzat niti kupit komad zemjle i nigdje se nisam ovako osjecala kao u Srbiji. Mene je kroz zivot vodio moj osjecaj, u puno toga sto sam ucinila nije bilo nikakve logike ali itekakvog smisla. Dobila sam u nasljedstvo velik kriz,od Rusa i Srba, i jedino vjera u Boga mi je dala snage da ga mogu nosit. Slucajnosti ne postoje. A kako nam je Isus Krist rekao: “Prepoznaj ono sto ti je pred ocima i ono sto je skriveno bit ce ti otkriveno. Jer nema te skrivenosti koja nece izaci na vidjelo.”
    Doslo je doba da se otkrije istina,jer jedino nas ona moze spasit, a ja cu ispunit zadatak koji mi je dat.
    Posto ljudi ne vjeruju dok ne vide, a Bogu fala postoji nacin da se fizicki dokaze,nema mi druge nego napravit dna analizu, Ruse vucem po majcinoj strani, a cujem da ta familija ima napravljene analize.
    Recite mi samo gdje da idem?
    Imam puno toga za podijelit s vama, ali nisam sigurna da li je ovo mjesto za to. Puno toga sam vec napisala, i previse s obzirom da sve ovo pisem s mobitela.
    Zelim svima mir i blagostanje u ovoj godini!

  9. Aleksandar

    pozdrav. Da li ti “Aleksandar I1” znas nesto vise o poreklu prezimena “Seović”
    i gde pronalazis sve te podatke?

    • Seovići ili Sevovići (slava Sv. Nikola) su po Bačku došli iz Bosne oko 1820. godine i žive u zaseoku Prevjes. Godine 1920. bilo ih je 1 domaćinstvo.
      U Mletačkom katastru iz 1709. godine, nema Seovića na spisku žitelja Mokrog Polja, a ni u drugim mestima. Doduše, postoji u Kolarini osoba upisana kao ZORZI SEAUICH q:m MICHAILO, ali je verujem ispravno prevedeno kao Đorđe SAVIĆ, pok. Mihajla iz Kolarine.
      Činjenica je da nisam naišao na Seoviće u mokropoljskoj ”Knjizi duša” za 1850. godinu (možda bi trebalo ponoviti pretragu pažljivije), ali na sajtu http://www.familysearh.org imate dostupne matične knjige za Mokro Polje od 1846. do 1918. godine pa možete i sami sve pregledati.
      Podaci su iz knjiga koje posedujem, ali Mletački katastar iz 1709. nije dostpan na internetu.
      http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/

  10. Goran

    Molio bih Aleksandra1 ako moze da mi kaze nesto u vezi prezimena VEJINOVIC.Citao sam Vas odgovor gospodji Vejinovic ako mozete objasniti sta znaci to ime VEJIN kakvo je to ime ili je to nadimak i sta konkretno znaci rec veja ili vejin.Zar nije logicno prezime vojinovic po nasem sterom imenu vojin.Zasto rod Saponje povezuju sa Vejinovicima,i kakva je veza sa Vignjevicima,dali je moguce da poticu jedni od drugih i dokaz samo na osnovu slave sv vasilije veliki.ova prezimena se pominju na mnogo razlicitih strana otkoje familije su vejinovici.,dali su Saponje zaista poticu od VEJINOVICA,zasto se tako misli