Poreklo stanovništva, sela oko Uba

9. maj 2012.

komentara: 21

Poreklo stanovništva u selima opštine Ub (Kolubarski okrug)

Banjani: 

– slave sv. Nikolu, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je uglavnom doseljeno iz Valjevske Podgorine, rudničkog kraja, Rađevine i Jadra i dr. (U Zaseoku Iverić nalazi se najveće romsko naselje u ubskoj opštini.

Bogdanovica:

– slave sv. Petku, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je delom starosedelačko, a većinom doseljeno iz raznih krajeva Srbije.

Brgule: 

– slave sv. Jovana, sv, Arhanđel, sv. Nikolu, Đurđic, Đurđevdan i dr. Doseljeno mahom u drugoj polovini 18. i tokom 19. veka, iz raznih krajeva srpskih zemalja (Kolubare, Valjevske Podgorine, Rađevine, Azbukovice, Crne Gore, Starog Vlaha i dr.)

Brezovica:

– slave sv. Arhanđela, sv. Nikolu, sv. Jovana i Đurđic. Stanovništvo je doseljeno iz sela Brezne u rudničkom kraju tokom prve polovine 18. veka (mnogoljudna familija Sokića, starinom iz okoline Prištine) i u 19. veku uglavnom iz Valjevske Podgorine.

Vrelo:

– slave sv. Jovana, sv. Nikolu, sv. Arhanđela, Đurđic i dr. Starosedelačko i većinom doseljeno u 18. veku iz Valjevske Podgorine, Azbukovice, Rađevine, Kolubare i dr. U selu su rođeni Božidar Boža Grujović (pravo ime Teodor Filipović), profesor harkovskog univerziteta, ustavopisac i prvi sekretar Praviteljstvujušćeg sovjeta. Mihajlo Grujović (brat Božidarov), takođe sekretar istog sovjeta i presednik suda u Kragujevcu, Živojin Simić filozof, filolog i publicista i Pribislav Simić teolog i nekadašnji dekan Bogoslovskog fakulteta Srpske pravoslavne crkve. Selo je poznato i po porodici Bukovčić, odgajivačima i dreserima konja, sa kojima je učestvovala u brojnim, naročito vestern filmovima.

Vrhovine:

– slave sv. Jovana, sv. Luku i sv, Arhanđela. Stanovništvo je doseljeno u 18. veku i kasnije uglavnom iz Kolubare, Rađevine i Crne Gore.

Vukona:

slave: sv. Jovana, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno u 18 i 19. veku iz Stare Srbije, Rađevine, iz crnogorskih brda i Valjevske Podgorine. U selu je rođen Pavle Belopavlović, poreklom iz Bjelopavlića, poznata ličnost iz vremena Prvog srpskog ustanka, ustanički zapovednik Šabačke tvrđave odmah nakon oslobođenja od Turaka 1804. godine.

Gvozdenović:

– slave sv. Minu, sv. Jovana, sv. Đorđa, sv. Lazara, Đurđic i dr. Doseljeno uglavnom tokom 18. veka iz Stare Hercegovine-Drobnjaci, iz Banata, Starog Vlaha, Azbukovice, Kolubare i dr.

Gunjevac:

– slave sv. Nikolu, sv. Jovana, sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je većinom doseljeno u drugoj polovini 18. veka iz užičkog i kolubarskog kraja kao i iz okolnih sela.

Dokmir:

– slave sv. Nikolu, sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno većinom u 18 i 19. veku iz Starog Vlaha i Kolubare. Selo je više puta stradalo u zemljotresa, požara i truskih pustošenja. Poznato je po školi koji je osnovao kaluđer Joakim gde se izučavalo pisanje, čitanje, crkveno pojanje, slikarstvo, rezbarstvo, kamenorezaštvo.

Zvizdar:

– slave sv. Nikolu, sv. Jovana, sv. Luku i dr. Stanovništvo je doseljeno većinom iz Valjevske Podgorine i Kolubare, a manjim delom iz Starog Vlaha, Bosanske krajine, istočne Bosne iz okoline Osta, Azbukovice i dr.

Joševa:

– slave sv. Vrači, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz Metohije (osnivači sela starinom iz Peći), crnogorskih Brda-Bjelopavlića i kasnije u 18. i 19. veku iz Valjevske Podgorine, Rađevine i dr.

Kalenić:

– slave sv. Nikolu, Đurđevdan, sv. Arhanđela, Mitrovdan i dr. Stanovništvo je doseljeno većinom u 18. veku i delom u 19. veku iz Birča-istočna Bosna, Azbukovice i Valjevske Podgorine.

Kalinovac:

– slave sv. Jovan, Mitrovdan, Đurđevdan i sv. Nikola i dr. Stanovništvo je uglavnom doseljeno u 18. i delom u 19. veku iz Valjevske Podgorine, Birča-istočne Bosne, Starog Vlaha, okolnih naselja i dr.

Kožuar:

– slave sv. Nikolu, Mitrovdan, sv. Jovana i dr. Stanovništvo je doseljeno većinom početkom 18. veka i delimično u drugoj polovini 18. veka i tokom 19. veka. (iz Makedonije brojna familija Brdarevići), Valjevske Podgorine, Posavine. Ima i nesto Roma. U selu je rođen knez tamnavski Vićentije Brdarević, znamenita ličnost iz Drugog srpskog ustanka, i filolog Janko Lukić, profesor velike škole u Beogradu.

Kršna Glava:

– slave sv. Ignjatija, sv. Stefana i sv. Jovana. Stanovništvo je doseljeno većinom u 18. veku i delimično u 19. veku iz Starog Vlaha, Valjevske Podgorine i Rađevine.

Liso Polje:

– slave sv. Lazara, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno uglavnom u drugoj polovini 18. veka i u 19. veku iz Starog Vlaha, Valjevske Podgorine, Rađevine i dr.

Lončanik:

– slave sv. Nikolu, sv. Arhanđela, sv. Jovana, Đurđic, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je starosedelačko i većinom doseljeno tokom 18. i delimično u 19. veku iz (crnogorskih Brda- pleme Kuči), Starog Vlaha i Valjevske Podgorine. U selu je rođen Vitomir Vuletić, istoričar i profesor ruske književnosti na Univerzitetu u Novom Sadu.

Milorci:

– slave sv. Nikolu, sv. Vrači, sv. Luku i Đurđevdan. Stanovništvo je doseljeno u drugoj polovini 18. veka uglavnom iz Crvene Jabuke ( starinom većinom iz Drobnjaka-stare Hercegovine, Starog Vlaha), i tokom 18. i 19. veka najvećim delom iz Valjevske Podgorine.

Murgaš:

– slave sv. Jovana, Đurđevdan i Đurđic. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz Nikšića – stare Hercegovine, i u drugoj polovini 18. i delimicno u 19. veku iz Kolubare, Starog Vlaha, Valjevske Podgorine i dr. U selu je rođen Pavle Danilović, znamenita ličnost iz vremena Drugog srpskog ustanka.

Novaci:

– slave sv. Nikolu, Đurđic, Miholjdan i dr. Stanovništvo je doseljeno većinom u 18. i delimično tokom 19. veka uglavnom iz Starog Vlaha, Kolašina-Crne Gore, Valjevske Podgorine i obližnjih tamnavskih sela.

Paljuvi:

– slave sv. Lazara, sv. Vrači, Đurđic, sv. Nikolu i Časne Verige. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno u 18. veku mahom iz Stare Srbije, Znepolja-okoline Surdulice, i iz istočne Bosne-okolina Osata. U selu ima i nešto romske populacije.

Pambukovica:

– slave sv. Jovana, sv. Luku, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz okoline Nikšića, Kolašina, užičkog kraja, Bosne, Azbukovice, u drugoj polovini 18. i u 19. veku uglavnom iz Valjevske Podgorine.

Radljevo:

– slave sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno u drugoj polovini 18. veka iz Semberije-okoline Bijeljine, sa Kosova i iz Kolubare i u drugoj polovini 18. i tokom 19. veka, mahom iz Valjevske Podgorine, Srema i dr.

Raduša:

– slave sv. Jovana, sv. Nikolu i dr. Stanovništvo je doseljeno etapno, najpre i najmasovnije u prvoj polovini 18. veka iz Morače u Crnoj Gori, Metohije (iz okoline Peći), užičkog kraja i Azbukovice, a potom u drugoj polovini 18. i tokom 19. veka iz Kolubare, Osata-istočne Bosne i dr. U selu je rođen Boža Nikolajević, književnik i Svetomir Nikolajević, istoričar, univerzitetski profesor, akademik i političar.

Ruklada:

– slave sv. Luku, sv, Arhanđela, sv. Jovana i sv. Nikolu. Stanovništvo je doseljeno u 18. i 19. veku uglavnom iz Kolubare i manjim delom iz Starog Vlaha i drugih oblasti srpskih zemalja. A ima i nešto romske populacije.

Slatina:

– slave sv. Nikolu, Miholjdan i dr. Stanovništvo je starosedelačko i većinom doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz istočne Bosne, Polimlja i Azbukovice, i kasnije u drugoj polovini 18. i u 19. veku iz Starog Vlaha, Osta u Bosni i Valjevske Podgorine.

Sovljak:

– slave sv. Jovana, sv. Nikolu, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je starosedelačko i doseljeno uglavnom u 18. veku iz Valjevske Podgorine, istočne Bosne, Rađevine i dr. U selu su rođeni Lazar Georgijević, jedan od viđenijih Srba svoga doba i učitelj prota Matija Nenadović, Branislav Brana Petronijević, znameniti srpski i evropski filozof. U selu je živeo i Maksim Krstić (rodom iz Bosne), vojvoda i knez rađevski, sokolski i zvornički, srpski dobrotvor i junak iz bojeva protiv Turaka.

Stublenica:

– slave sv. Jovana, sv. Nikolu sv. Arhanđela i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka uglavnom sa Kosova i kasnije tokom čitavog 18. i u 19. veku iz Valjevske Podgorine, Kolubare, Rađevine i drugih oblasti.

Takovo:

– slave sv. Nikolu, sv. Arhanđela, Đurđic i Đurđevdan. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz Pologa-zapadne Makedonije, iz Drobnjaka-stare Hercegovine i iz Metohije. U drugoj polovini 18. i u 19. veku većinom iz Valjevske Podgorine i Azbukovice.

Tvrdojevac:

– slave sv. Jovana, Đurđic, Miholjdan i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz istočne Bosne i iz Crne Gore, a potom iz Kolubare, iz Osta u Bosni, Valjevske Podgorine i Azbukovice. A ima i Roma – 1892. godine 105 tvrdojevačkih Roma dobrovoljno je primilo pravoslavnu veru, ranije bili muhamedanci.

Trlić:

– slave sv. Nikolu, sv. Arhanđela, sv. Stefana i Đurđevdan. Stanovništvo je većinom doseljeno u prvoj polovini 18. veka iz Valjevske Pogorine, Azbukovice, Banata i okolnih posavo-tamnavskih sela.

Trnjaci:

– slave sv. Nikolu, sv. Jovana i Đurđevdan. Stanovnistvo je doseljeno u drugoj polovini 18. veka iz Starog Vlaha, Bosanske krajine i Crne Gore, kasnije i iz okolnih sela. U selu je rođen Milan Munjas, narodni heroj.

Tulari:

– slave sv. Jovana, Miholjdan, Đurđevdan, Đurđic i dr. Stanovništvo je doseljeno u prvoj polovini 18. veka uglavnom iz Konavla, Bosne, Valjevske Podgorine i Rađevine kao i tokom druge polovine 18. i 19. veka. U selu su rođeni Juriša Mihailović, najbogatiji Tamnavac i predstavnik Valjevske nahije na Skupštini u Ostružnici 1804. godine; Kosta Mihailović, učesnik Skupstine u Pećanima 1805. godine; Milovan Zujalović, jedan od značajnijih komandanata ustaničke vojske (poginuo u bici na Dublju) i Uroš Vezilić, junak iz Prvog srpskog ustanka.

Crvena Jabuka:

– slave sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno većinom tokom 18. veka iz okoline Nikšića, Drobnjaka, Bjelopavlića i Valjevske Podgorine.

Čučuge:

– slave sv. Nikolu, sv. Arhanđela, sv. Jovana, Đurđevdan i dr. Stanovništvo je doseljeno uglavnom tokom 18. i 19. veka iz Valjevske Podgorine, Kolubare i Azbukovice.

Šarbane:

– slave sv. Nikolu, Đurđic i dr. Stanovništvo je doseljeno uglavnom u 18. veku iz okoline Prizrena, Srema, Rađevine, Valjevske Podgorine i Azbukovice.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. estavella

    a selo Pambukovica

  2. estavella

    da li neko ima hroniku sela Pambukovica…

  3. Paljuvi, opština Ub. Izvodi iz knjige Antropogeografija Valjevske Tamnave od Ljubomira Ljube Pavlovića.
    Zašto Paljuvi? Iz tog sela je moja majka (od Ilića) i baba po ocu, očeva majka, od Stanojlovića. Ljuba Pavlović ovo selo u svojoj knjizi naziva Paljusi.
    -Donja kladnička sela (rečica Kladnica): Paljusi, Brgule, Stublenica, Radljevo, (mali) Borak, Skobalj i Šarbane.
    -Paljusi su sa obe strane rečice Kladnice, na istok od varošice Ub, neravno ali ne i brdovito, severoistoku nagnuto selo. Kuće su rasturene na sve strane i razređene na porodične grupe. Ipak, prema položaju sela imaju dva kraja: Gornji do Ruklade i donji do Stublenice.
    -Stare šumske celine Dubrave između Paljuva, Jabučja i drugih sela nema danas osim pojedinačnih zabrana (tu je i moja šuma, op. Milodan), rasturenih na sve strane i porđave ziratne zemlje. Naglo zatiranje šume je počelo u petom i šestom decenujumu prošlog (19) veka, kada su sve zrele šume isečene i prodate, njihovo zemljište otrebljeno i u ziratnu zemlju preobrađeno.
    -Neka sela na tamnavskoj ravnici imaju mala i džemata, ali su razbijenog tipa. Okućnice su velike, s kućama i zgradama u sredini votnjaka i sa naročitim putovima. Male su na na ravnici, porodice po njima rasturene i među druge uvučene i time i malama daju razbijen tip. Kod ovakvih sela jača povećavanje mala doprineće zbijanju ili sašoravanju sela. Ovakava su sela: Svileuva, Jabučje, Nepričava, Brgule, Paljuvi, Radljevo itd..
    -Današnja Stublenica je nekada bila zaseok Paljuva, do između 1825. i 1837. godine.
    -naziv Paljusi (Paljuvi) i drugih mesta je nastalo od naziva za bilje kulturnog, lekovitog i raznog drugog roda. Zaključuje se da je naziv paljusi nastao od pasulja, pasulji-Paljusi.
    -Haništa su osobna imena pojedinih mesta u kojima su bili putnički hanovi. Ovakvih haništa ima u: Brgulama, Paljuvima, Nepričavi, Takovu, Joševi. Ljubiniću i Skeli., I Prota Matija pominje da je bilo ovakvih hanova u početku ustanka, da su bili turski i da su ih Srbi u prvoj pobuni odmah otpočeli paliti, kao što je bio slučaj s orašačkim hanom u Šumadiji.

  4. Paljuvi, opština Ub. Izvodi iz knjige Antropogeografija Valjevske Tamnave od Ljubomira Ljube Pavlovića (2).
    Poreklo stanovništva-familija Paljuva:
    Prezime, vreme naseljavanja, odakle su došli, Krsna slava, napomena.
    -Abazovići, doseljeni posle 1827. godine iz Drobnjaka, slave Savindan.
    -Andrići, posle 1827. godine, Tetovo/Stara Srbija, Alimpijevdan.
    -Anđelići, posle 1827. godine, Drobnjaka, Đurđevdan.
    -Vasići, posle 1827. godine, obližnje Vrelo, Nikoljdan
    -Glišići, stara porodica, slave Đurđic.
    -Dragićevići, posle 1827. godine, obližnji Bajevac, Đurđic.
    -Dražići, posle 1827. godine, Beomužić-Podgovrina, Nikoljdan.
    -Đorđevići 1, prva polovina 18. veka, Sjenica, Aranđelovdan.
    -Đorđevići 2, druga polovina 18. veka, Osat, Aranđelovdan.
    -Đuričići, posle 1827. godine, Klanica – kolubarski okrug, Jovanjdan
    -Živkovići, posle 1827. godine, Bela Krajina, Jovanjdan.
    -Ilići 2, pose 1827. godine, Srem, Nikoljdan
    -Jakovljevići, posle 1827. godine, Bela Krajina, Jovanjdan.
    -Jovići, posle 1827. godine, Srem, Đurđevdan.
    -Josipovići i Tomići. Nema drugih podataka.
    -Kaljevići, posle 1827. godine, Branešci – Stari Vlah, Nikoljdan.
    -Lazarevići, posle 1827. godine, obližnje Stepanje, Aranđelovdan.
    -Lukići, stara porodicu, izumrli.
    -Marinkovići, druga polovna 18. veka, Osladić – Podgorina, Trifundan.
    -Maričići, prva polovina 18. veka, Znepolje, Časne Verige.
    -Markovići 1, posle 1827. godine, Bela Krajina, Jovanjdan.
    -Markovići 2, posle 1827. godine, Seča Reka-Kosjerić, Đurđevdan, Uljezi u Popoviće 1.
    -Matići, stara, izumrla.
    -Milovanovići, posle 1827. godine, Žabari u Kolubari, Stevanjdan, poveća zadruga.
    -Miloševići, prva polovina 18. veka, Stara Srbija, Vrači.
    -Mihailovići, prva polovina 18. veka, Prijepolje, Lazarevdan.
    -Pavlovići, posle 1827. godine, Barič-Obrenovac, Aranđelovdan.
    -Petrovići, stara, izumrla porodica.
    -Petrovići 2, posle 1827. godine, Sjenica, Đurđevdan.
    -Popovići 1, druga polovina 18. veka, Piva, Đurđevdan, stara sveštenička porodica.
    -Popovići 2, posle 1827. godine, Piperi, Aranđelovdan.
    -Popovići 3, posle 1827. godine, susedno Jabučje, Jovanjdan. Od jabučkih Popovića.
    -Radojičići, druga polovina 18. veka, Znepolje, Mitrovdan.
    -Radosavljevići, posle 1827. godine, Loznica valjevska, Ignjatijevdan.
    -Rakići, posle 1827. godine, Pričević-Podgorina valjevska, Nikoljdan.
    -Rotkvići, stara porodica, Lazarevdan.
    -Simeunovići, stara porodica, Nikoljdan.
    -Stanisavljevići, posle 1827. godine, Kršna Glava, Lazarevdan.
    -Stevanovići, stara izumrla porodica.
    -Tanasijevići, posle 1827. godine, Polimlje, Stevanjdan.
    -Tomići i Josipovići, druga polovina 18. veka, Osat, Lazarevdan.
    Sve ostale, ovde nepomenute familije u Paljuvima su nastale iz gore navedenih familija ili su se u nekom kasnijem periodu doselile u šta spadaju i porodice Ilić 3 iz koje je moja majka i Stanojlović odakle je moja baba po ocu.

  5. Pambukovica, opština UB.
    Prema knjizi Ljube Pavlovića. “Antropogeografija valjevske Tamnave” (1).
    estavella
    9. maj 2012. at 15:52 · Odgovor

    da li neko ima hroniku sela Pambukovica…

    Ovim želim da odgovorima na molbu gospodina koje se predstavio kao “estavella” a ujedno da se odužim nekadašnjem (i mom) šefu stanice Topčider, blaženopočivšem Momčilu Balinovcu koji je poreklom iz Pambukovice, oca Zorana Balinovca bivšeg državnog sekretara Ministarstva pravosuđa Republike Srbije.
    Pambukovica je brdsko i šumsko tamnavsko selo, sa obe strane rečice Uba. Kuće su na plećima brda po džematima, ali se u poznije doba oseća težnja za silaženjem s brda u ravnice, gde se dobija rasturen tip. Džemati sa leve strane rečica Uba su: Drpići oko crkve i niz Mršinac, Parlog zapadni deo do do Raduše, Jastrebovac niz istoimeni potok, Bukovica niz rečicu istog imena do Novaka i Čučuga, s desne strane Ubače je Avala po istoimenom brdu.
    Na uzvišenijim mestima ove ravnice nema ni bunara po nekim selima, te se mnogo muče bez vode, takva sela su: Tulari, Banjani, Batalage, Trlić, ravniji delovi: Čučuge i Pambukovica.
    Ima nekoliko tamnavskih sela, koja su većim delom tamnavska a manjim delom brdska ili džematska. Tako je Pambukovica malam Parlogom i Avalom brdska a drugim delovima tamnavska.
    U Pambukovici znatan deo njenog (crkvenog, op. Milodan) imanja zauzeli su Parložani a i crkvi su ostavili do 8 ha šumske i nešto malo ziratne zemlje, koja se održala i do danas. Kada je J. Vujić u 1827. god. posetio crkvu ovog sela, koju naziva Mršinačkom crkvom, po istoimenom potoku, koja i danas postoji, našao je da je crkva i onda imala svoga imanja, na koji je plaćala spasijski desetak.
    Čitave porodice dešava se, da nemaju muških ili ni muških ni ženskih potomaka pa su prinuđene, da za života dovode usinjenike, uljeze ili ostavljaju zetovima sa strane. BALINOVCI iz Pambukovice, najveći bogataši u Gornjem kraju oblasti, nemaju ni jednog muškog potomka, mada ih je do skora bilo u zadrzi trojica braće.
    O Ciganima-Romima, izmeđi ostalog piše:
    Zaseoci, naseljeni Ciganima, imaju svoje zasebne atare, osobenog su tipa, sa zasebnim međama i međnicima, kao: Ivreić i Banjanicama, Pesak u Drenu, Dubrava u Grabovcu i Stublinama, Posovo u Goloj Glavi, Cajinac u Kožuharu, Dubrava u Jabučju, Rukladama i Rubribrezi, BUKOVICA u PAMBUKOVICI, Bogdanovica u Takovu, itd.
    Sledi poreklo familija u Pambukovici…

  6. Pambukovica, opština Ub. Izvodi iz knjige Antropogeografija Valjevske Tamnave od Ljubomira Ljube Pavlovića (2).
    Poreklo stanovništva-familija Pambukovice:
    Prezime – vreme naseljavanja – odakle su došli – Krsna slava – napomena.
    -Balinovci, druga polovina 18. veka, Balinović u Podgovrini, Jovanjdan.
    -Vujići, druga polovina 18. veka, Vujinovača-Podgovrina, Nikoljdan.
    -Glišanovići-Sakići*. U ovo selo ih je doveo njihov srodnik, čuveni kaluđer iz prve polovine19. veka pri manastiru u obližnjem Dokmiru, Joasaf. Joasaf je još za života uredio, da mu potomci ostanu sveštenici, što su i danas. Joasaf je u okolno selo (Sovljak) naselio Georgijeviće-Protiće i Gligoroviće-Brankoviće (za njih piše da su iz Mojkovića u Rađevini i da slave Jovanjdan)
    -Grujičići, posle 1827. godine, Beomužević – Podgovina, Jovanjdan. Ista porodica, odnosno njen jedan deo, se naselio u isto vreme i Brezovicu.
    -Drpići, prva polovina 18. veka, Obajgora – okrug Užički, Lučindan.
    -Đukići, druga polovina 18. veka, Robelj u Podgorini, Jovanjdan.
    -Đurtovići. prva polovina 18. veka, Gornje Košlje – Azbukovica, Đurđevdan.
    -Žujovići, posle 1827. godine, Aranđelovdan, sveštenička porodica, uljezi u Burmaze.
    -Janjići, posle 1827. godine, Lelić u Podgorini, Nikoljdan, zadružna kuća.
    -Jeremići, posle 1827. godine, Pljevlje, Lučindan.
    -Kapetanovići, prva polovina 18. veka, Bosna, Stevanjdan. Oni tvrde da vode poreklo od bosanske vlastelinske kuće Kapetanovića, čiji su preci primili islam, a mnogi ostali i pravoslavni.
    -Kovandžići, posle 1827. godine, Rijeka-Polimlje, Lučindan.
    -Lukići, posle 1827. godine. Carina u Azbukovici, Đurđevdan.
    -Mihailovići, prva polovina 18. veka, Kolašin, Aranđelovdan.
    -Molovići, prva polovina 18. veka, N. Župa, Lučindan. *Molovići su potomci Pauna Molovića – Župljanina, naseljenog na Avali i odatle odseljenog u Bežaniju kod Zemuna. Po njegovom imenu nazvala se Avala Paunova Bukovica, a posle Paun Bukovica i, na kraju, Pambukovica.
    -Ninkovići, prva polovina 18. veka, Drlače u Azbukovici, Jovanjdan.
    -Petrovići, posle 1827. godine, Bobova-Podgorina, Đurđic.
    -Popadići, druga polovina 18. veka, Kunice u Podgorini, Stevanjdan.
    -Pošarci, prva polovina 18. veka, Pošara kod Valjeva, Đurđic.
    -Rankovići, posle 1827. godine, St. Reka u Podgorini, Đurđic.
    -Sakići-Glišanovići, druga polovina 18. veka, St. reka u Podgorini, Nikoljdan. *Već opisano kod Glišanovića.
    -Sitarice, druga polovina 18. veka, Sitarice u Podgorini, Lazarevdan.
    -Crnačići, prva polovina 18. veka, Crnča u Azbukovici, Đurđevdan.

  7. Ruklada (Ljuba je u svojoj knjizi naziva Ruklade), opština Ub. Izvodi iz knjige Antropogeografija Valjevske Tamnave od Ljubomira Ljube Pavlovića.
    Ruklada je na jug od varošice Uba, oko istoimene rečice i rečice Kladnica, neravnog, ali ne i brdovitog izgleda, s rasturenim kućama na sve strane, gde se raspoznaju mali džemati.
    Sa juga se graniči sa Selo Lajkovcem i Rubribrezom, jugozapadom sa Nepričavom, sa istoka Jebučjem, severo-istoka Paljuvima, severa Murgašem i sa zapada Bajevcem. Nekada je Ruklada bila zaselak Murgaša da bi na drugom mestu pisalo da je Ruklada nastala samostalno pre 300 (sada već 400) godina na ranije nestalim mestima ili mestima koja nisu bila naseljena. Prema Memoarima prote Mateje Nenadovića za vreme napada Turaka meštani iz okolnih naselja bežali na područje atara Ruklada, jer se narod sklanjao po šumama, jarugama, pošumljenima dolinama gde se narod zadržavao dokle ne bi opasnost, koja je pretila životu, prestala. Otuda se jedan kraj u Rukladama zove Zbegovište.
    U poviše sela u oblasti ima ciganskih porodica koje su se potpuno pretopile u Srbe. Ove porodice su se potpuno izmenile, izgubile su boju lica, govor, način života i zanimanje. Jedna od takvih porodica je i Milosavljević iz Ruklade. U ataru Dubrava, između Jabučja i Ruklade, postoji romsko nasenje, koji su se, takođe, na određen način posrbili, imaju srpska imena i prezimena i slave Krsnu slavu, op Milodan.

    Poreklo stanovništva-familija sela Ruklada:
    Prezime – vreme naseljavanja – odakle su došli – Krsna slava – napomena.

    -Andrići i Ivanovići, nema drugih podataka. Videti Ivanovići-Andrići.
    -Brankovići, druga polovina 18. veka, Popučke kod Valjeva, Jovanjdan.
    -Vučetići i Šukići, nema drugih podataka. Videti Šukići i Vučetići.
    -Grubići, stara porodica, izumrla.
    -Đokići 1, posle 1827. godine, Veliševci-Kolubara, Stevanjdan.
    -Đokići 2, posle 1827. godine, Slatina-Čačak, Đurđic.
    -Đurđevići, druga polovina 18. veka, Jakalj-okrug Užički, Jovanjdan.
    -Ivanovići-Andrići, druga polovina 18. veka, Krčmar-Kolubara, Aranđelovdan.
    -Kostići, stara porodica, Jovanjdan.
    -Milosavljevići, posle 1827. godine, Nanomir-Kolubara, Sv. Vasilije, cigansko-romskog porekla.
    -Minići, posle 1827. godine, susedni Paljuvi, Nikoljdan.
    -Mitrovići, druga polovina 18. veka, Stari Vlah, Sv. muč Mina-Sv. Kralj Stefan Dečanski.
    -Nedeljkovići, posle 1827. godine, Jelovik-Okrug užički, Đurđevdan.
    -Petkovići, druga polovina 18. veka, susedna Nepričava, Nikoljdan.
    -Ranisavljevići, posle 1827. godine, Krajina, Aranđelovdan.
    -Rankovići, posle 1827. godine, Krajina, Aranđelovdan.
    -Sarići, posle 1827. godine, Slavkovica-Kolubara, Lazarevdan.
    -Sereževci, posle 1827. godine, Tabanović-Kolubara, Sveta Petka.
    -Stakići, posle 1827. godine,Majinović-Valjevo, Alimpijevdan.
    -Stojakovići, druga polovina 18. veka, Drlače-Azbukovica, Lučindan.
    -Šukići i Vučetići, druga polovina 18. veka, Golubac-Kolubara, Lučindan.

  8. estavella

    Postovani Milodane, hvala za informacije o Pambukovici. Citao sam ja knjigu o Tamnavi i Podgorini, nego ne mogu da nabavim tu knjigu tj. hroniku tog sela.
    Istrazujem rodoslov pa mi jedan krak vuce u familiju Balinovac. Iz Arhive imam ceo popis iz 1863, cak i tefter iz 1831, celu familiju jedino ne mogu da nadjem vezu izmedju svog cukundede Bogosava Balinovca (1879-1942) i starijih, tj.ko mu je otac pa se nadam da ce u knjizi i hronici o skoli u Pambukovici pisati ime njegovog oca uz njega, kao sto sam pronasao sve svoje za selo Gola Glava jer smo rodom odatle,a imaju lepu monografiju o njemu. Hvala Unapred Nenad

  9. Murgašp, opština Ub. Izvodi iz knjige Antropogeografija Valjevske Tamnave od Ljubomira Ljube Pavlovića.
    Murgaš je selo u neposrednoj blizini Uba. Na jugoistoku se graniči sa Rukladom, sa istoka Paljuvima, severoistoka Stublenicom, severa Trnjacima i Ubom, severozapada Zvizdarom, zapadom Tvrdojevcem, jugozapadom Vrhovinama i na jugu sa Bajevcem.
    Murgaš je sa leve strane rečice Kladnice, južno od varošice Uba, neravno ali ne i brdovito selo sa nagibom ka jugu. Seoske kuće su rasturene na sve strane po stranama pojedinih bregova, jedva da na ponekom ima ih po nekoliko u grupi.
    Postoje nazivi sela ili zaselaka, piše Ljuba Pavlović, koja opominju na ranije gospodare tih oblasti a što see tiče Murgaša pretpostavlja se da je tim prostorima gospodario nekakav Murga ali i Alija (Alije, deo Murgaša). U Murgašu, kao i Rukladi i još nekim selima, postoje oblasti kao privremena staništa lokalnog stanovništva za vreme ratova ili kakvih opštih pokreta za vreme turske vladavine. Takva mesta su bila po šumama, jarugama i pošumljenim dolinama i po njima se naord zadržavao, dokle ne bi opasnost, koja je pretila životu, prestala. Tako postoji Zbegoviše i u Murgašu.
    Pre oko 200 (sada već 300) godina susedno selo Trnjaci su postali posebno selo a dotle su bili zaseok Murgaša.
    Porodične tradicije nisu se kod svih porodica očuvale. Doseljenici iz Nikšićke Župe, srodnici znamenitih valjevskih kuća krajem 18. i početkom 19. veka: Hadži Ruvima iz Babine Luke, Grbovića iz Mratišića i Danilovića iz Murgaša znaju se, ma u kom selu i ma u kom stepenu srodstva nalazili a vidi se da su dugo između sebe i održavali rodbinske veze, koje su danas sasvim prestale.
    Od Karaule pa do Save, duž starog puta, u skoro svakom selu, sa jedne i sa druge strane puta, naseljeni su Župljani, kojima beše u zadatku da čuvaju put i da svojim uglednijim bratstvenicima budu na ruci pri kakvoj većoj opasnosti. Savska sela; Ušće, Zabrežje, Zvečka i stara Breskva behu naseljena njihovim porodicama, kojima beše u zadatku, da obezbede prelaz i prenos ratnih i vojničkih potreba. Pa ne da su se ove ugledne porodice pazile, da imaju obezbeđenu vezu za svoje političke ciljeve s austrijskim vlastima, pazile su, da, ako bi ih potreba nagnala da se sele u prekosavske oblasti, i u tamošnjim prekosavskim selima imaju svojig bratstvenika. Otuda i danas postoje veze sela, sa obe strane reke Save, sa one strane u Progarima, Boljevcimlja, Ašanji, Kupinovu i Jakovu behu opet namešteni Župljani. Održavanj veza, naseljavanje bratstvenika, osiguravanje puta, obezbeđivanje prevoza i osigranje skloništa u prekosavskim selima za račun kuća Grbovića i Hadžića vršili su njihovi najbliži srodnici VUKOMANOVIĆI, potonji DANILOVIĆI, naseljeni u MURGAŠU, s južne strane Uba.

    Poreklo stanovništva-familija sela Murgaš:
    Prezime – vreme naseljavanja – odakle su došli – Krsna slava – napomena.
    -Brankovići, druga polovina 18. veka, Miličinica-Podgorina, Nikoljdan.
    -Vukomanovići, druga polovina 18. veka, Drobnjaci, Petrovdan i Lučindan, uljezi u prave Vukomanoviće.
    -Grujići, stara porodica, Sv. Vasilije.
    -Đukanovići, druga polovina 18. veka, Stubao, Sv. Vasilije.
    -Đurići, posle 1827. godine, Zaovine u Starom Vlahu, Đurđevdan.
    -Zebići, druga polovina 18. veka, Kozjak u Jadru, Lazarevdan. Istovremeno se doselili i u Gvozdenović, takođe opština Ub.
    -Ivkovići, posle 1827. godine, susedni Bajevac, Đurđic. Od porodice Kolaković iz Bajevca.
    -Jovanovići 1, druga polovina 18. veka, Kremna u Starom Vlahu, Jovanjdan.
    -Jovanovići 2, druga polovina 18. veka, Briježđe u Kolubari, Aranđelovdan.
    -Lukići, posle 1827. godine, Šljivovica-Stari Vlah, Đurđevdan.
    -Marinkovići, druga polovna 18. veka, susedni Bajevac, Stevanjdan, uljezi u Cvejiće-došli na imanje u Murgašu.
    -Matići, posle 1827. godine, Rajković u Kolubari. Aranđelovdan.
    -Miloševići-Tanaskovići, videti Tanaskovići-Miloševići.
    -Nikolići, druga polovna 18. veka, Miličinica u Podgorini, Đurđevdan.
    -Pantelići 1, posle 1827. godine, Mlakovište kod Užica, Sv. Vasilije. Velika i ugldena porodica.
    -Pantelići 2, posle 1827. godine, susedni Bajevac, Stevanjdan.
    -Radojevići, posle 1827. godine, Radanovci, okolina Užica, Đurđevdan.
    -Rankovići, posle 1827. godine, Dobanovci u Sremu, Đurđevdan.
    -Tanaskovići-Miloševići, druga polovina 18. veka, Jelovik, okolina Užicam, Đurđic.
    -Ćirakovići, druga polovina 18. veka, Rajković-Kolubarski, Đurđevdan.
    -Ćumurlija(Todorovići)*, prva polovina 18. veka, Nikšićka Župa, Lučindan. *Ćumurlije je nadimak starih Vukomanovića i Danilovića, ostao do danas kao prezima i ime u kraju Murgaša, koji je bio njihov. Neposredni potomci starih i uglednih Danilovuića zamrli u muškoj liniji a u ženskoj ih ima i danas.
    -Škorići, posle 1827. godine, Bosna, Jovanjdan.

  10. estavella-Nenad!
    Ne znam koliko Ti ja tu mogu pomoći. Sve što je pisalo u knjizi Ljube Pavlovića o Pambukovici preneo sam.
    Ako imaš popis iz 1863. godine onda nije teško da se nađe kopča Tvog dede sa svojim precima. To se može ustanoviti samo na sledeći način:
    1. Hronika sela (pod uslovom da je napisana i objavljena) po mogućstvu sa ispisanim rodoslovima, kao što je to Voja Miljanić opisao za Jabučje i još nekoliko sela i opštini Lajkovac.
    2. Crkvene knjige.
    3. Školske knjige.
    Ne znam gde živiš, ali, ako je to u Srbiji nije nikakav problem doći do telefona Mesne zajednice, crkve ili škole i pitati da li postoji hronika sela Pambukovica.
    Bio sam večeras na zvaničnom sajtu opštine Ub, veoma su siromašni sa istorijskim podacima.
    Toliko za početak.
    Pozdrav!