Prezimena, selo Koraćica (Mladenovac)

3. maj 2012.

komentara: 46

Selo Koraćica, opština Mladenovac, stanje iz 1930. godine.

Predanje veli da su najstariji rodovi došli od Sjenice i Pešteri. Najstariji je doseljenik pošao sa braćom i sa njoma se sporazumeo, da svaki ostane onde, gde mu pevac zapeva. Jednom je pevac zapevao u Trešnjevici, drugome u Lipoviću, trećem u Topoli, četvrtom u Kovačevcu, a petom u Koraćici.

Potomci su tijh najstarijih doseljenika od Sjenice i Pešteri: Čulići (Markovići, Lazarevići) ukupno 9 kuća. Đurčići (Živojinovići, Jankovići, Kuzmići, Stejići, Dakići) ukupno 31 kuća. Petkovići (Pavlovići, Petrovići, Ćerimovići, Ivanovići, Džudžići, Milenići, Đurići, Brankovići, Radosavljevići, Serdarovići, Bakalovići, Cokići, Živanovići, Milančevići, Milošićići ukupno 46 kuća, svi slave sv. Đurđic. Doseljeni u 17. veku.

Od Petrovića je bio Vićentije Petrović, knez i jedna od važnih ličnosti Prvog Ustanka. Godine 1815. bio je ober knez gorčanske nahije sa vlašću “da može udarati sa po pedeset batina”.

Jovićani (Mirjanići, Miličići, Radojevići, Nešići, Milićevići, Živojinovići, Đurkovići, Miloševići, Stankići) ukupno (55 kuća., slave sv. Đurđic). I oni se računaju u najstarije doseljenike. Njihovi su stari došli iz okoline Đakovice u Metohiji.

Simeunovići (Milovanovići, Milojevići, Radojičići, Radojkovići) ukupno (21 k., sv. Đurđic). Zajedničkog su porekla sa Jovićanima i starina kao kod Jovićana.

Davidovići (13 k., sv. Đurđic). Starinom iz Đakovice, rođaci su im Jovićani i Simeunovići.

Stari doseljenici nepoznatog porekla:

Maketići (Đušići, Maksimovići, Radojevići, Ilići, Bajići, Milovančevići) ukupno (18 k., sv. Vrtolomej).

Vilimanci (Stamenići, Dabići, Zarkovići, Lukičići, Đorđevići, Robovići, Janići, Popovići, Živkovići, Avramovići, Ivanovići, Brkići, Simići, Čkaljići, Vojinčevići, ukupno (50 k., sv. Nikola). Robovići su potomci rob Đorđa, koji je za vreme Ustanka kao dečko bio zarobljen u zbegu u Klještevici, i u ropstvu u Aziji proveo 19 godina. Kada se vratio, mati ga nije htela primiti (jer nije verovala da je to njen sin) sve dotle dok nije pokazao gde su bili zakopali i sakrili stvari od Turaka.

Mlađi su doseljenici:

Kajačari (Lukići, Živkovići, Stevanovići, Milojevići, Radojkovići, Gojkovići, Miletići, Radojkići) ukupno (29 k., sv. Stefan). Njihovi su stari došli iz Rajkovca (opština Mladenovac), a starinom su od Visokih Dečana u Metohiji. U Međulužje (opština Mladenovac) su im rođaci Blažići.

Nešići (Crnjčići, Ivanovići, Ivkovići) (ukupno 15 k., sv. Jovan), doselili se iz Banata.

Miloševići (Stepančevići, Markovići, Nikolići, Spasojevići, Milanovići) ukupno (37 k., slave Đurđevdan). Njihov je predak došao iz užičkog kraja.

Mijatovići (Milojkići, Milojevići, Nidžići, Butonići, Antonijevići, Škodrići) ukupno (11 k., sv. Jovan). Njihova su pretka Mijata, kao svog srodnika, doveli Ćulići od Sjenice-Pešter.

Eričevići (Mihajlovići, Šajinovići, Fišeklini) (6 k., sv. Jovan), Došli su iz Sibnice (opština Sopot).

Žujovići (4 k., sv. Arhanđeo). Rod su sa Žujovićima u Nemenikućama (opština Sopot). Starinom su iz Korita – Crna Gora.

Zubnjakovići (Lazići 4 k., sv. Nikola). Iz Crkvine (opština Mladenovac).

Do 1912. godine u selu su živeli Jozići (1 kuća). Priča se da su njihovi stari primali na konak Belog Spahiju, čija je bila današnja Mala Vrbica (ranije Mala Azija). Kad Beli Spahija dođe u Koraćicu da kupi desetak, odsedao je kod Jozića. Ako neko nije imao da plati, Jozića ga je terao da obilazi oko njegove kuće i da laje, pa je onda on za njega plaćao. Danas od Jozića nema potomaka u ovom selu.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (46)

Odgovorite

46 komentara

  1. Aleksandar Cerimovic

    Početkom 19. veka Koraćica je pripadala Vićentijevoj knežini i imala je 1818. g. 60, a 822. g. 70 kuća. Godine 1846. selo je pripadalo kosmajskom srezu i imalo je 124 kuće. Po popisu iz 1921. godine u selu ima 427 kuća.

    Po predanju, koje se očuvalo, najstarije porodice su došle od Sjenice i Pešteri. Potomci tih najstarijih doseljenika jesu: Čulići, Đurićići i Petkovići (svi danas imaju i druga prezimena). Stara su porodica i iz istih krajeva i Petrovići-Đerimovići čiji je predak bio knez Vićentije, jedan od pokretača Prvog Ustanka. Vićentije Petrović bio je 1815. godine oborknez gročanske nahije.

    Pitanje za poznavaoce u kakvom su krvnom srodstvu familije Petrovic i Cerimovic iz Koracice ?

    Hvala

  2. DRAGAN PETROVIC

    PETROVICI POTICU OD PETKOVICA .NASLEDNICI IZA VICENTIJA DOBIJAJU PREZIME CERIMOVICI

  3. DRAGAN PETROVIC

    MOZETE PRONACI U KASICEVOM DELU .

  4. Verica

    Poštovani, niste spomenuli kada su i odakle Vojinovići došli u Koraćicu. Slave sv. Nikolu, iz centra Koraćice su se početkom XX veka selili u Koraćičke livade gde im je bilo imanje. Na njihovom imanju je pronadjen mineralni izvor.
    Unapred hvala, srdačan pozdrav.

  5. Dragan Milivojević

    Već duže vreme pratim ovaj portal, a počeo sam da sakupljam građu za monografiju moje porodice. Zamolio bih iskusnije članove portala da mi pomognu, svetom ili da me usmere prema validnim istorijskim izvorima. Moja porodica se verovatno između 1690 i 1738 doselila iz okoline Sjenice u Jarmenovce kačerska oblast. Do 1870 godine nosili su prezime Ivanović, slava Sv. Đurđic pa se u to vreme razdvojili na Stevanoviće i Milivojeviće. Najstariji dokumenat koji posedujem je iz turskog čibučkog teftera iz 1825 godine. Sve pre toga je tama, bar ѕa sad.Interesuje me sa kojom grupom su se Ivanovići doselili u Šumadiju koje godine i dali imaju srodnike u okolini. Hvala i Pozdrav

  6. Nikola Stanić

    Poštovani, u vašem popisu prezimena iz sela Koraćica nigde ne videh Staniće. Stanići i danas žive u Koraćici u Petkćima. Moj pradeda se iz Koraćice doselio u Mladenovac po završetku Prvog svetskog rata. Imao je bar tri brata i više sestara. Neki su poginuli u ratovima ali potomci tog jednog njegovog brata su još u Koraćici. Dakle, moj čukundeda Đorđe Stanić je rođen u Koraćici, s obzirom da je pradeda otprilike rođen oko 1890 godine, čukundeda je verovatno rođen u periodu od 1860-1870. Otac mi je pričao, da smo se prezivali Srećković i da su u seobi jedno dete koje je bilo bolesno ostavili u Koraćici kod neke baba Stane. To dete je ozdravilo i uzelo prezime Stanić po toj baba Stani koja ga je spasila. Od njega su svi Stanići iz Koraćice. Jedan naš rođak poreklom iz Koraćice, je pred kraj svog života promenio svoje prezime Stanić u Srećković, jer je došao do tih saznanja. Sad, postavljam pitanje, imate li nekih podataka o Stanićima iz Koraćice ili o Srećkovićima koji su prolazili kroz ove krajeve? Pozdrav

  7. Mirjana stejic

    Dali neko zna sta se desilo sa Stejicima slave Djurdjic ! Amin

    • Slavica Simanic

      Draga Mirjana,mozete se javiti Ivanu Bosnjaku iz Zrenjanina.On vam moze pomoci veoma uspesno radi istrazivanja,takodje je i radio istrazivanje o porodici Stejic.Pono Pozdrava

  8. Pozdrav, imate li podatke o porodici Koraći koji su se 1795, doselili iz Koraćice u Ćelije kod Lazarevca, slava Sv.Nikola. Može li se znati poreklo Koraća, i da li su se tako zvali u Koraćici ili im je to prezime nadenuto u Ćelijama.

  9. Predrag

    Postovani,
    Da li neko moze da mi pomogne oko Nikolica iz perioda 1890-1935,gde mogu da nadjem neki popis stanovnika,hvala unapred

    • Slavica Višnjić

      I mene zanimaju Nikolići (ako je to ista familija a ne neka druga) kao i Spasojevići. Ako nešto znate, javite mi se.