Презимена, село Трбосиље (Лозница)

3. маја 2012.

коментара: 2

Село Трбосиље, општина Лозница, стање из 1906. године.

Филиповићи и Павловићи (св. Никола), Ђукнићи, Милићи и Павловићи (св. Лука), Симићи (св. Јован), Радојчићи и Петковићи (св. Арханђел), Милићи (св. Ђорђе), Јефтићи (св. Арханђео), Павловићи (св. Стефан) и Јовановићи (св. Ђорђе) сви су староседеоци.

У другој половини 18. века досељени су:

Милошевићи (св. Ђорђе), Живановићи (св. Јован), досељени из Херцеговине. Гавриловићи (св. Арханђео), из Херцеговине. Има их одсељених у Дворишту. Видићи (св. Лука), доселили из Тузле-Босна.

Јовићи (св. Лука), из Латинске. Њихови преци су се крили од Турака. Ђурићи и Станојевићи (св. Арханђео). Из ужичког округа. Њихови преци су побегли од Турака. Петровићи (Лазарева Субота), доселили из Васојевића. Од њих има одсељених у Ноћају и у Ноћајском Салашу у околини Шапца.

У почетку 19 века досељени су:

Петровићи (св. Јован), доселили из Шљивове.

Матићи (Мратиндан), доселили из Криваје.

У првој половини 19. века досељени су:

Томићи (св. Јован), Њихов деда је ушао жени у кућу.

У другој половини 19. века досељени су:

Мићановићи (св. Ђорђе), из Текериша. И Даниловићи (св. Никола), из Горње Бадање.

ИЗВОР: Приредио Александар Аксић Шарко

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Jelena

    A niste napisali za ninkovice odakle su oni dosli

  2. Лепосава Јовић

    Моји преци Јовићи су дошли у првој половини 18 века, у Трбосиље, тачно је да су корени из Далмације село Јовићи, код Задра и рачва се у две гране према Имотском. Из Имотског, године 1741 Иван Јовић долази у Завалу са 10 одрасле деце и 4. мале. У Ракитену су продавали пиће, позната Јовића пећина тј. Јовића пивница. Били су Богати, куће су им гореле, где је избијао црвен пламен ту је било злато, били пламен сребро. Презиме су добили по претку Јови из Далмације. Како су бежали од Турака почетком 1800 године у Трбосиље долазе два брата Лазар и Јован. Већ 1840 године у књигама се појављује рођење њихове деце у Трбосиљу. Мој наврђед Лазар је 1860 године сахрањен у Трбосиљу. Не знам где сте нашли податак да су из Латинске, а и Латинска је код Задра.