Prezimena, selo Trbosilje (Loznica)

3. maj 2012.

komentara: 3

Selo Trbosilje, opština Loznica, stanje iz 1906. godine.

Filipovići i Pavlovići (sv. Nikola), Đuknići, Milići i Pavlovići (sv. Luka), Simići (sv. Jovan), Radojčići i Petkovići (sv. Arhanđel), Milići (sv. Đorđe), Jeftići (sv. Arhanđeo), Pavlovići (sv. Stefan) i Jovanovići (sv. Đorđe) svi su starosedeoci.

U drugoj polovini 18. veka doseljeni su:

Miloševići (sv. Đorđe), Živanovići (sv. Jovan), doseljeni iz Hercegovine. Gavrilovići (sv. Arhanđeo), iz Hercegovine. Ima ih odseljenih u Dvorištu. Vidići (sv. Luka), doselili iz Tuzle-Bosna.

Jovići (sv. Luka), iz Latinske. Njihovi preci su se krili od Turaka. Đurići i Stanojevići (sv. Arhanđeo). Iz užičkog okruga. Njihovi preci su pobegli od Turaka. Petrovići (Lazareva Subota), doselili iz Vasojevića. Od njih ima odseljenih u Noćaju i u Noćajskom Salašu u okolini Šapca.

U početku 19 veka doseljeni su:

Petrovići (sv. Jovan), doselili iz Šljivove.

Matići (Mratindan), doselili iz Krivaje.

U prvoj polovini 19. veka doseljeni su:

Tomići (sv. Jovan), Njihov deda je ušao ženi u kuću.

U drugoj polovini 19. veka doseljeni su:

Mićanovići (sv. Đorđe), iz Tekeriša. I Danilovići (sv. Nikola), iz Gornje Badanje.

IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Jelena

    A niste napisali za ninkovice odakle su oni dosli

  2. Leposava Jović

    Moji preci Jovići su došli u prvoj polovini 18 veka, u Trbosilje, tačno je da su koreni iz Dalmacije selo Jovići, kod Zadra i račva se u dve grane prema Imotskom. Iz Imotskog, godine 1741 Ivan Jović dolazi u Zavalu sa 10 odrasle dece i 4. male. U Rakitenu su prodavali piće, poznata Jovića pećina tj. Jovića pivnica. Bili su Bogati, kuće su im gorele, gde je izbijao crven plamen tu je bilo zlato, bili plamen srebro. Prezime su dobili po pretku Jovi iz Dalmacije. Kako su bežali od Turaka početkom 1800 godine u Trbosilje dolaze dva brata Lazar i Jovan. Već 1840 godine u knjigama se pojavljuje rođenje njihove dece u Trbosilju. Moj navrđed Lazar je 1860 godine sahranjen u Trbosilju. Ne znam gde ste našli podatak da su iz Latinske, a i Latinska je kod Zadra.

  3. aleksa

    Da li neko zna nešto o milenku pavloviću iz ovog sela, učesnik prvog svetskog rata (4. puk) ?