Prezimena, selo Koraćica (Mladenovac)

3. maj 2012.

komentara: 46

Selo Koraćica, opština Mladenovac, stanje iz 1930. godine.

Predanje veli da su najstariji rodovi došli od Sjenice i Pešteri. Najstariji je doseljenik pošao sa braćom i sa njoma se sporazumeo, da svaki ostane onde, gde mu pevac zapeva. Jednom je pevac zapevao u Trešnjevici, drugome u Lipoviću, trećem u Topoli, četvrtom u Kovačevcu, a petom u Koraćici.

Potomci su tijh najstarijih doseljenika od Sjenice i Pešteri: Čulići (Markovići, Lazarevići) ukupno 9 kuća. Đurčići (Živojinovići, Jankovići, Kuzmići, Stejići, Dakići) ukupno 31 kuća. Petkovići (Pavlovići, Petrovići, Ćerimovići, Ivanovići, Džudžići, Milenići, Đurići, Brankovići, Radosavljevići, Serdarovići, Bakalovići, Cokići, Živanovići, Milančevići, Milošićići ukupno 46 kuća, svi slave sv. Đurđic. Doseljeni u 17. veku.

Od Petrovića je bio Vićentije Petrović, knez i jedna od važnih ličnosti Prvog Ustanka. Godine 1815. bio je ober knez gorčanske nahije sa vlašću “da može udarati sa po pedeset batina”.

Jovićani (Mirjanići, Miličići, Radojevići, Nešići, Milićevići, Živojinovići, Đurkovići, Miloševići, Stankići) ukupno (55 kuća., slave sv. Đurđic). I oni se računaju u najstarije doseljenike. Njihovi su stari došli iz okoline Đakovice u Metohiji.

Simeunovići (Milovanovići, Milojevići, Radojičići, Radojkovići) ukupno (21 k., sv. Đurđic). Zajedničkog su porekla sa Jovićanima i starina kao kod Jovićana.

Davidovići (13 k., sv. Đurđic). Starinom iz Đakovice, rođaci su im Jovićani i Simeunovići.

Stari doseljenici nepoznatog porekla:

Maketići (Đušići, Maksimovići, Radojevići, Ilići, Bajići, Milovančevići) ukupno (18 k., sv. Vrtolomej).

Vilimanci (Stamenići, Dabići, Zarkovići, Lukičići, Đorđevići, Robovići, Janići, Popovići, Živkovići, Avramovići, Ivanovići, Brkići, Simići, Čkaljići, Vojinčevići, ukupno (50 k., sv. Nikola). Robovići su potomci rob Đorđa, koji je za vreme Ustanka kao dečko bio zarobljen u zbegu u Klještevici, i u ropstvu u Aziji proveo 19 godina. Kada se vratio, mati ga nije htela primiti (jer nije verovala da je to njen sin) sve dotle dok nije pokazao gde su bili zakopali i sakrili stvari od Turaka.

Mlađi su doseljenici:

Kajačari (Lukići, Živkovići, Stevanovići, Milojevići, Radojkovići, Gojkovići, Miletići, Radojkići) ukupno (29 k., sv. Stefan). Njihovi su stari došli iz Rajkovca (opština Mladenovac), a starinom su od Visokih Dečana u Metohiji. U Međulužje (opština Mladenovac) su im rođaci Blažići.

Nešići (Crnjčići, Ivanovići, Ivkovići) (ukupno 15 k., sv. Jovan), doselili se iz Banata.

Miloševići (Stepančevići, Markovići, Nikolići, Spasojevići, Milanovići) ukupno (37 k., slave Đurđevdan). Njihov je predak došao iz užičkog kraja.

Mijatovići (Milojkići, Milojevići, Nidžići, Butonići, Antonijevići, Škodrići) ukupno (11 k., sv. Jovan). Njihova su pretka Mijata, kao svog srodnika, doveli Ćulići od Sjenice-Pešter.

Eričevići (Mihajlovići, Šajinovići, Fišeklini) (6 k., sv. Jovan), Došli su iz Sibnice (opština Sopot).

Žujovići (4 k., sv. Arhanđeo). Rod su sa Žujovićima u Nemenikućama (opština Sopot). Starinom su iz Korita – Crna Gora.

Zubnjakovići (Lazići 4 k., sv. Nikola). Iz Crkvine (opština Mladenovac).

Do 1912. godine u selu su živeli Jozići (1 kuća). Priča se da su njihovi stari primali na konak Belog Spahiju, čija je bila današnja Mala Vrbica (ranije Mala Azija). Kad Beli Spahija dođe u Koraćicu da kupi desetak, odsedao je kod Jozića. Ako neko nije imao da plati, Jozića ga je terao da obilazi oko njegove kuće i da laje, pa je onda on za njega plaćao. Danas od Jozića nema potomaka u ovom selu.

 IZVOR: Priredio Aleksandar Aksić Šarko

Komentari (46)

Odgovorite

46 komentara

  1. Sarko

    Mala ispravka Petar Petrovic etnograf koji je proucavao S. Kolubaru zabelezio je u lazarevackom Junkovcu porodicu Belacevici…

  2. DRAGAN PETROVIC

    SELO CELIJE KORACI SVETI NIKOLA

  3. U Lapovu žive Miličići koji slave sv.Đorđa, po monografiji Lapova doseljeni oko 1690.godine, ne zna se odakle. Jedino se u ovom tekstu pominju Miličići koji slave istu slavu, a i period doseljavanja je isti. Da li neko zna više podataka o njima, tj o rodu Jovićana koji su došli iz okoline Đakovice, da li se radi o istom poreklu? Molim za pomoć.

  4. DRAGAN PETROVIC

    BATA ZIVOJINOVIC JE OD JOVICANA.

  5. Snezana Vickovic

    Postovani,u ovim podacima o selu Koracica nema podataka o porodici Radovanovic krsna sl. Djurdjic. Znam da je moj cukundeda Aksentije Radovanovic rodjen u Koracici,Joviski kraj,1860 i neke godine,bilo bi mi drago ako ste u mogucnosti da mi pomognete,da saznam nesto vise i o njegovim precima..Nasu poodicu i dan danas zovu Milicici pa me interesuje da li je to bilo nase predjasnje prezime,jako malo mi je ostalo u secanju iz prica starijih,ali moja prabaka je uvek govorila da smo potomci tog 5,brata koji se naselio u ovom selu.Bicu Vam zahvalna na svakoj pomoci

    • Zorica

      Poštovana Snežana, molila bih Vas da napišete da li vaša porodica i dalje živi u Koraćici ili ako je bilo nekih selidbi da nešto više o tome ispričate. Svaki podatak bi bio dragocen u mom daljem istraživanju Miličića koji žive u Lapovu.

      • Snezana Vickovic

        Zorice,porodica Radovanovic i danas zivi u selu Koracica ,dobili su prezime po ,Radovanu Milicic … deo sela se i danas zove Jovijski kraj….Jovićani (Mirjanići, Miličići, Radojevići, Nešići, Milićevići, Živojinovići, Đurkovići, Miloševići, Stankići) ukupno (55 kuća., slave sv. Đurđic). I oni se računaju u najstarije doseljenike. Njihovi su stari došli iz okoline Đakovice u Metohiji….Na zalost to je jedino sto znam

  6. Vesna Pejčić

    Molila bih da me neko o izvorima porekla porodice Nešič- slava Đurđic, kako bih se informisala o migraciji sa Metohije i o poreklu potomaka Nešića- Jovićanina.
    Unapred zahvalna,
    Vesna Nešić Pejčić

  7. DRAGAN PETROVIC

    VESNA NESICI SPADAJU U GRUPU JOVICANA IZ KORACICE SLAVE DJURDIC.ZAJEDNICKI NAZIV OVAJ ROD DOBIJA PO JOVANUKOJI JE BIO NARODNI POSLANIK I VIDJEN COVEK .JOVANOV BRAT MILIJA OD KOGA POSTADOSE MILICICI KOJI SE SADA PREZIVAJU RADOVANOVICI.PREDPOSTAVLJA SE DA JE ON JOVANOV I MILIJIN OTAC .U TU GRUPU SPADAJU RADOJEVICI,NESICI,MILICEVICI,DJURKOVICI,DJAKOVICI,MILOSEVICI,STANKICI I ZIVOJINOVICI OD KOGA JE BATA ZIVOJINOVIC IZ TOG RODAZVANI ZOKICI .VASE PREZIME JE IZVEDENO OD DVA BRATA.ROD SU VAM SIMEUNOVICI I DAVIDOVICI.