Презимена, село Мале Стјењани (Босански Петровац)

23. април 2012.

коментара: 0

Брдар, Векић, Цигановић

Село Мале Стјењани лежи у подножју планине Чаве (1194 м.). Леђима је наслоњено на падине ове планине, те њима заклоњено до севера, а Косом (1035 м.) до запада. До истока и југа отворено је. — Ово је селце одсечено, знатно удаљено од свих околних села. Настало је од малене планинске крчевине. Ова се временом све више проширивала. И сада је свуда око села шума. Изнад села висока шума (Чава, Коса), с доње стране грмље. Куће су спрва биле поврх њива. Доцнијим крчењем изнад кућа („Блажића Торине“) првашња се слика изменила. Један део кућа дошао је по среди између доњих и горњих њива. — Преко слемена Косе на другој страни налази се село Велике Стјењани, које је много веће и старије. Добило је име по свој прилици због великих стена, које су изнад села заселе. Кад су насељене Мале Стјењани, добиле су име тога најближег села с ознаком „мале”. — До 1870. г. биле су овде свега три куће. Свака од данашњих трију породица у селу живела је у једаој задрузи (кући).

Привреда и саобраћај. Њиве: Попрекуше, Блажића Торине, Дочак. — Ливаде: Ливадица лежи високо под Чавом, Пољице под Осјеченицом. Пашњаци: Прхово, Шумице, Рустине, Тук, Чава.

Дрва и граћа довлаче се из Чаве и Осјеченице. Воде: Стублови, Поток. Поток неколико отиче, па понире. Избија опет у Бусијама. Чим Поток отањи водом и не допире до понора, и врело у Бусијама пресане. За време јаких киша на Потоку меље мали млинчић. Иначе сељани мељу, где и суседна села.

Путеви воде у околна села: Бјелај, Бусије, Велике Стјењани (преко Косе).

Порекло и јакост породица.

Цигановић — седам кућа. Славе Никољдан. Они су најпрви становници Малих Стјењани. Населили из Срба пре 100—120 година.

Брдар — шест кућа. Славе Алимпијевдан. Звали се некада Пилиповић. Неки из њихове породице правио брда за ткање, па се по њему прозову Брдари. Доселили набрзо после Цигановића, могуће пре којих 100 година.

Векић — осам кућа. Славе Св. Стевана (27. дец.) Као и Векићи у Јазбинама, доселили су и ови пре каквих 100 година из Срба. Касније су овде населили него Цигановићи и Брдари.

ИЗВОР: Петар Рађеновић, Бјелајско Поље и Бравско, Српски етнографски зборник 1925 XXXV,   www.zavicajnoudruzenjepetrovac.com/index.php/male-stjenjani

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.