Prezimena, selo Male Stjenjani (Bosanski Petrovac)

23. april 2012.

komentara: 0

Brdar, Vekić, Ciganović

Selo Male Stjenjani leži u podnožju planine Čave (1194 m.). Leđima je naslonjeno na padine ove planine, te njima zaklonjeno do severa, a Kosom (1035 m.) do zapada. Do istoka i juga otvoreno je. — Ovo je selce odsečeno, znatno udaljeno od svih okolnih sela. Nastalo je od malene planinske krčevine. Ova se vremenom sve više proširivala. I sada je svuda oko sela šuma. Iznad sela visoka šuma (Čava, Kosa), s donje strane grmlje. Kuće su sprva bile povrh njiva. Docnijim krčenjem iznad kuća („Blažića Torine“) prvašnja se slika izmenila. Jedan deo kuća došao je po sredi između donjih i gornjih njiva. — Preko slemena Kose na drugoj strani nalazi se selo Velike Stjenjani, koje je mnogo veće i starije. Dobilo je ime po svoj prilici zbog velikih stena, koje su iznad sela zasele. Kad su naseljene Male Stjenjani, dobile su ime toga najbližeg sela s oznakom „male”. — Do 1870. g. bile su ovde svega tri kuće. Svaka od današnjih triju porodica u selu živela je u jedaoj zadruzi (kući).

Privreda i saobraćaj. Njive: Poprekuše, Blažića Torine, Dočak. — Livade: Livadica leži visoko pod Čavom, Poljice pod Osječenicom. Pašnjaci: Prhovo, Šumice, Rustine, Tuk, Čava.

Drva i graća dovlače se iz Čave i Osječenice. Vode: Stublovi, Potok. Potok nekoliko otiče, pa ponire. Izbija opet u Busijama. Čim Potok otanji vodom i ne dopire do ponora, i vrelo u Busijama presane. Za vreme jakih kiša na Potoku melje mali mlinčić. Inače seljani melju, gde i susedna sela.

Putevi vode u okolna sela: Bjelaj, Busije, Velike Stjenjani (preko Kose).

Poreklo i jakost porodica.

Ciganović — sedam kuća. Slave Nikoljdan. Oni su najprvi stanovnici Malih Stjenjani. Naselili iz Srba pre 100—120 godina.

Brdar — šest kuća. Slave Alimpijevdan. Zvali se nekada Pilipović. Neki iz njihove porodice pravio brda za tkanje, pa se po njemu prozovu Brdari. Doselili nabrzo posle Ciganovića, moguće pre kojih 100 godina.

Vekić — osam kuća. Slave Sv. Stevana (27. dec.) Kao i Vekići u Jazbinama, doselili su i ovi pre kakvih 100 godina iz Srba. Kasnije su ovde naselili nego Ciganovići i Brdari.

IZVOR: Petar Rađenović, Bjelajsko Polje i Bravsko, Srpski etnografski zbornik 1925 XXXV,   www.zavicajnoudruzenjepetrovac.com/index.php/male-stjenjani

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.