Порекло Драгана Ђиласа

8. априла 2012.

коментара: 16

РОЂЕН: 22. фебруара 1967. у Земуну

РОДИТЕЉИ: Отац Душан, рођен у селу Очигрије, на сред пута између Дрвара и Бихаћа. Мајка Јованка (девојачко Грбић), рођена у Бачком Брестовцу, пореклом из Лике са Плитвичких језера. Обоје родитеља медицински радници. Отац завршио вишу медицинску школу, мајка била лаборант.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола (Ђиласи)

О ПРЕЦИМА: Деда по оцу је Драган, по којем сам ја и добио име, а баба је Ђука. Деда по мајци је Војин, а баба Анка. Мајчина фамилија је у колонизацији после Другог светског рата насељена у Бачку.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: По тврдњама старих, Ђиласи су у Босну дошли из Истре, да би у неком тренутку део њих отишао у Црну Гору. Занимљиво је да се место у Црној Гори, где су живели Ђиласи, зове Подбишће, а тако се зове и део око Бихаћа. Наравно, црногорски Ђиласи тврде да су сви Ђиласи потекли од њих, али сам сигуран да то није тачно. Ђиласа је било мало и на Косову, али их тамо одавно нема.

ПОРОДИЦА: Ожењен Ивом са којом има ћерку Ану и сина Вука. Из брака са Милицом Делевић има ћерке Софију и Јовану.

БИОГРАФИЈА: До 12 године живео у Земуну где је похађао основну школу “Петар Кочић”, а онда прешао на Нови Београд у ОШ “Владимир Илич Лењин”. Прве две године средње школе завршио у Земунској гимназији, а онда прешао у 9. београдску, математички смер. Диплому авиоинжењера стекао на Машинском факултету, а за време студија остао упамћен као један од студентских вођа који се супроставио Слободану Милошевићу.

Као авиоинжењер није никад радио већ се посветио новинарству на популарном Радију Б92, где је био уредник у информативној редакцији. По окончању новинарске каријере ушао је у маркетиншке воде, као медија директор у агенцији “Saatchi & Saatchi”. Потом одлази у Праг (Чешка) и тамо са неколицином пријатеља отвара фирму. У Београду започиње бизнис 1. јануара 1998., а “Мултиком груп” (Multicom group), у којем је сувласник, данас је једна од водећих маркетиншких фирми у региону. У политику је ушао 2004. када постаје члан Демократске странке, у којој је данас потпредседник и заменик председника. За градоначелника Београда је изабран 19. августа 2008. године.

 

ИЗВОР: Драган Ђилас, за портал Порекло

 

 

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Prof. dr Ljubica Rosić

    Moja baba po majci je iz porodice Đilas. njeno tumačenje prezimena čini mi se najbliže istini.
    Po njoj, Đilasi su živeli u okolini Višegrada (prezivali su se Kojići). Za vreme turske vladavine najstarili od petorice braće Stevan ženio se. Da bi izbegao tzv. pravo prve bračne noći, da ne bi dozvolio da njegova buduća supruga prespava najpre s Turčinom, dogovorio se sa braćom da imanje prodaju susedima i pobegnu u razne krajeve (moj čukundeda Aćin naselio se u Velikom Polju kod Obrenovc). Da bi ostali u vezi za novo prezime izabrali su Đilas (od “đilasnuti” pokr.- pobeći, jurnuti, poleteti, vid.Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika SANU). Izgleda da je Milovan Đilas znao za svoje daleke rođake, pa je jednome od njih pomogao da završi studije. O OVOME DOSAD NISAM PISALA NEMA SMISLA DA ME U TO UVERAVATE