Порекло Драгана Ђиласа

8. април 2012.

коментара: 22

РОЂЕН: 22. фебруара 1967. у Земуну

РОДИТЕЉИ: Отац Душан, рођен у селу Очигрије, на сред пута између Дрвара и Бихаћа. Мајка Јованка (девојачко Грбић), рођена у Бачком Брестовцу, пореклом из Лике са Плитвичких језера. Обоје родитеља медицински радници. Отац завршио вишу медицинску школу, мајка била лаборант.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола (Ђиласи)

О ПРЕЦИМА: Деда по оцу је Драган, по којем сам ја и добио име, а баба је Ђука. Деда по мајци је Војин, а баба Анка. Мајчина фамилија је у колонизацији после Другог светског рата насељена у Бачку.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: По тврдњама старих, Ђиласи су у Босну дошли из Истре, да би у неком тренутку део њих отишао у Црну Гору. Занимљиво је да се место у Црној Гори, где су живели Ђиласи, зове Подбишће, а тако се зове и део око Бихаћа. Наравно, црногорски Ђиласи тврде да су сви Ђиласи потекли од њих, али сам сигуран да то није тачно. Ђиласа је било мало и на Косову, али их тамо одавно нема.

ПОРОДИЦА: Ожењен Ивом са којом има ћерку Ану и сина Вука. Из брака са Милицом Делевић има ћерке Софију и Јовану.

БИОГРАФИЈА: До 12 године живео у Земуну где је похађао основну школу “Петар Кочић”, а онда прешао на Нови Београд у ОШ “Владимир Илич Лењин”. Прве две године средње школе завршио у Земунској гимназији, а онда прешао у 9. београдску, математички смер. Диплому авиоинжењера стекао на Машинском факултету, а за време студија остао упамћен као један од студентских вођа који се супроставио Слободану Милошевићу.

Као авиоинжењер није никад радио већ се посветио новинарству на популарном Радију Б92, где је био уредник у информативној редакцији. По окончању новинарске каријере ушао је у маркетиншке воде, као медија директор у агенцији “Saatchi & Saatchi”. Потом одлази у Праг (Чешка) и тамо са неколицином пријатеља отвара фирму. У Београду започиње бизнис 1. јануара 1998., а “Мултиком груп” (Multicom group), у којем је сувласник, данас је једна од водећих маркетиншких фирми у региону. У политику је ушао 2004. када постаје члан Демократске странке, у којој је данас потпредседник и заменик председника. За градоначелника Београда је изабран 19. августа 2008. године.

 

ИЗВОР: Драган Ђилас, за портал Порекло

 

 

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Игор Јарамаз

    Највероватније је да херцеговачки Ђиласи (у Подбишће су дошли из околине Никшића, од Војиновића) немају ама баш никакве везе с крајишким. Поред разлике у слави (и одсуства прислужбе која би означила промену славе) ту је и чињеница да презиме потиче од локализма “ђиласнути” или скочити (гл.)

    Највероватније је да су паралелно настала та два презимена баш као и Марковићи (од више а не једног Марка).

    • Boro

      Најстарија и најјача породица у селу Очигрије јесте ЂИЛАС. Доселили су се из околине Книна измђу 1680 – 1720 године. У почетку су имали само један млин у Мартин Броду. Узели су земље на Очигријама и паоридица је јако развила. Послије окупације (1878) одселио је Дако Ђилас у Јабучево, а Стеван у Обреновац. Један од браће населио се на Крчко Брдо (Беглуци) измедју Крке и Уне, а добар дио је колонизиран након 2.св.рата у Војводину. (Ово знам из предања мога дједа Митра Ђиласа – а исто је забилјежио и Петар Рађеновић у књизи “Унац” почетком 20.века.

      Презиме спада у групу родовских презимена поријеклом из Сатаре Србије (Црне Горе),Херцеговине, Далматинске Загоре. То је био правац насељавања.

  2. Miodrag Perišić

    O poreklu prezimena Đilas postoji više teorija. Jedna govori da su Đilasi poreklom sa Sicilije iz pokrajine Gelas severno od grada Gela na jugu Sicilije. Pokrajina se u grčko doba zvala Γηλλας i danas bi se izgovarala Gjilas.

  3. bio sam ubedjen da je šošon iz albanskog plemena Djilasi..

  4. bobas

    ja sam mislio da je Crnogorac po Milovanu Đilasu bivšem komunističkom književniku a potonjem itpadniku od režima

  5. Sekula

    Kakva spijunska biografija 🙂

  6. krivovirc

    Mozete samo da ga mrzite svi vi koji ruzno govorite o ovom krajnje pozitivnom liku!

  7. passenger

    Nije Očigrije, nego Očijevo.

  8. milko

    Danas imamo Đilase i na Korčuli.

  9. Moji Djilasi -deda Aleksa , pradeda Krsto gde culi i ne culi volim Vas – su iz stare CGore samog centra srpske drzave koju jesu osnovali Srbi a zove se i dan danji CGora Moj pradeda je bio perjanik i Srbin i da stvarao je drugu srpsku drzavu na Balkanu pod nazivom CGora. ZNACI KADA VAS NEKO PITA KO POLAZE PRAVO NA CGORU? ONAJ KO JE ISTU I STVORIO -SRBI!- E sad koliko vas Srba ima to je drugo pitanje. Dakle moji Djilasi su iz ZUPE NIKSICKE i ne slave svetog Nikolu vec SVETOG LUKU i dan danas tamo se nalazi crkva posvecena sv Luki. Ti isti Djilasi -sada mislim na pleme – su se pre II svetskog rata doselili na Kosmet kao i more Srba iz CGore. Djilasi su naselili deo oko aerodroma Slatina -Djilasi, Jaksici, Cvorovici itd i to je Kosovo a gotovo cela Metohija je bila naseljena iskljucivo Srbima iz CGore.

    • Aleksandar

      Ђиласи су пореклом из Никшићке Жупе од братства Војиновић, и од великог племена Никшићи. Према предању Ђиласи су од неког Војиновића који је ”ђиласнуо” (одскочио) од свог братства Војиновић које у то време није сматрано у племену и околин и за јуначко. Због тога што је тај Војиновић одскочио од свог братства и показао се као јунак прозван је Ђилас. По њему су названи Ђиласи у Никшићкој Жупи. Од њих су одсељени Ђиласи у Подбишћу код Мојковца, али и Ђиласи одсељени у околину Велике Кладуше, од којих сам и чуо за то да воде порекло из околине Никшића. Какво је било ”путешествије” Ђиласа који су насељени у Очигрије које се налази између Дрвара и Бихаћа не знам али претпостављам да је то иста породица јер је презиме толико ретко и специфично да би било просто невероватно да немају исти корен са овима који су насељени у околини Велике Кладуше. То што ови у Очигирју славе св. Николу не мора ништа да значи јер је време њиховог одсељења из Никшићке Жупе било доста давно, а промена славе уопште није била ретка појава код наших породица које су више пута мењале место боравка.

    • Mićun Đilas

      SVAKA ČAST, SESTRO! LEPO REČENO, SVAKA OD ZLATA!!!

  10. Једна од теорија

    Ја знам причу да су Ђиласи пореклом из Колашца у близини Книна. И прича је да су ту дошли након Косовског боја и то место у које су се настанили назвали Колашац(баш по Колашину у ЦГ из кога су и дошли). И слава им је Св. Архангел Михајло. А о овој теорији мислим да чак има и писаних трагова у манастиру Крка.