Порекло презимена Шарац

26. март 2012.

коментара: 38

Презиме Шарац среће се на доста широком терену – од Црне Горе, преко Босне и Херцеговине, до Далмације и Лике, а породица са овим презименом данас има доста и у целој Србији. Углавном су православни, мада, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, има и муслимана и католика (католици су у Клепцима код Чапљине, Радишићима код Љубушког, Жовници код Широког Бријега и Ограђенику; муслимани Шарци су у Стоцу и Мостару).

Јака струја православних Шараца била је присутна у Далмацији, одакле се расељавала према Босни и Лици. Ових Шараца било је у Врлици, Цивљанима Горњим, Кричкама, Мирловићу. Славе Светог Николу и Светог Јована. Интересантно је да Шарци, који су одселили из Врлике у село Цимеше код Босанског Петровца, славе Благочасне Вериге.

Са друге стране, презиме Шарац у Лици среће се у Губавчевом Пољу (код Грачаца) и Доброселу (код Лапца). Ови Шарци славе Светог Николу.

Леп прилог о црногорским Шарцима послао нам је наш читалац Мирослав Шарац из Руме. Он каже да су његови Шарци из региона Пива-Дурмитор, село Недајно. Његов допис и питања која поставља преносимо у целости:

“Њастарији познат моменат у историји Шараца је прелазак мог аскурђела Станоја из села Стабна у село Недајно, око 1780. године. После тога је познато скоро све, захваљујући мом даљем рођаку Момиру Шарцу из Црне Горе који је 1990. саставио родослове и једну скрипту која је данас основа на основу које ја истражујем даље своје порекло у покушају да ове године саставим једну генеалошку студију о Шарцима. Надам се да ће та књига угледати светлост дана крајем године. Због тога покушавам на сваки начин да установим шта је било пре те 1780. године са Шарцима:

Да ли моји Шарци воде порекло од Шаранаца, тојест Мијаила Шарца Милошевића, из плане у Херцеговини, савременика и сарадника Херцег Стјепана?

Да ли се у неким изворима током осамнаестог века помињу Шарци као становници села Стабна, или је то био само надимак мог аскурђела Станоја?

Постоји ли неки дефтер, попис, акт, било шта, где се може видети ко је у осамнаестом веку живео у селу Стабна?

Коме да се јавим да истражујем даље?

Свака сугестија, савет, адреса, име је добродошло.

Имам у тим родословима око 300 људи. С њиховом децом сам успоставио контакт преко Фејсбука, прошло лето их и упознао у Црној Гори, био у Недајном, сад хоћу да то све проширим у дубину, у прошлост, а то није нимало лако”.

Захваљујемо се господину Мирославу.  Позивамо све који имају неке нове информације да се јаве у коментару испод или на наш мејл:

[email protected]

Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

  1. Gordana Manojlovic

    Poštovani “ŠARCI”, moje devojačko prezime je ŠARAC, pa bih htela nešto više da saznam o svom poreklu. Rođena sam u Zemunu, moj otac Vladimir je rođeni Batajničanin, njegov otac se zvao Gavrilo, a dedin otac Milovan. Svi su živeli u Batajnici, slavimo Svetog Nikolu, volela bih da saznam mnogo više o svom poreklu Šaraca.
    Puno pozdrava
    Gordana Manojlović rodjena Šarac

    • Milan Šarac

      Ja sam Milan Šarac rođen u Dobriselo Hrvatska .
      Moji su se doselili iz sela Kričke Dalmacija . Moja slava je
      Sv Nikola . Već sam u predhodnim komentarima objašnjavao da je većina Šaraca u Hrvatskoj bilo na granici Like i Dalmacije Sela Vrlike , Civljane , Mirlović polje, Kričke . Svi u tim selima imaju Slavu Sv.Nikolu , samo oni koji, su došli iz Crne Gore imaju slavu Sv Jovana . Šarci koji su se priženili i prešli u Bosnu po tadašnjem zakonu u Bosni kuća nije mogla da menja slavu a mladoženja je mogao da venča mladu na svoje prezime tako da bosanski Šarci pretežno imaju Blagočasne Verige jer je ta slava u bosni najčešća .

  2. bojana

    pa ima vas i u makedoniji ja sam udata u toj familiji sa prezimenom sarac 🙂

  3. Vladimir Šarac

    Moj deda se u Vojvodinu doselio 1952 godine iz sela Bjelaj iz opštine Bosanski Petrovac. Njegov otac je bio Mile, deda Špiro a pradeda Mihajlo. Pre dve godine sam posetio dedin zavičaj i saznao da ni na grobljima ni među preostalim rođacima niko nema saznanja o daljim korenima. Kao i što piše u ovom tekstu slavimo Časne Verige i naši preci su se doselili iz Vrlika. Voleo bih saznati nešto više o momentu i razlogu prelaska u Bosnu.

    • Milan Šarac

      Ja sam Milan Šarac iz Dobrosela . Moji su se doselili iz Kričke (Dalmacija) u 16 veku . Imam slavu Sv Nikolu . Večina Šaraca koji su iz Hrvatske imaju slavu Sv Nikola , samo Šarci koji su došli iz Crne Gore imaju slavu Sv.Jovana. Šarci koji su se priženili u Bosnu po tadašnjim zakonima u Bosni slava kuće nije mogla da se menja a mladoženja je mogao da venča mladu na svoje prezime . Tako da Šarci u Bosni imaju pretežno Slavu Blagočasne Verige , jer ta je slava većinom u Bosni . Razlog zašto su se Šarci i ostali selili je taj prenaseljenost u tom krševitom kraju . U to vreme natalitet
      je bio velik u jednoj kući je bilo u proseku preko 14 članova . Bavili su se stočarstvom a za stoku je trebala velika površina bilo je tesno . To je najčešči razlog raseljavanja .

  4. Svetlana Šarac

    Poštovani Šarci,
    Moje poreklo je sa Korduna. Živimo u Pančevu i slavimo sv.Nikolu. Moj deka je imao četiri brata….Velika smo porodica….
    Volela bih da saznam odakle smo stigli…na Kordun?
    Srdačan pozz

  5. Sasa Milosavljevic

    Postovani,
    Iako sam Milosavljevic, poticem od Saraca koji su se 1882 godine, doselili i naselili deo sela Slatina kod Leposavica, severni deo KiM. O prezimenu svedoce Grobovi Saraca sa pocetka 20. og veka. Prezime su promenili sinovi prvog Sarca koji je tamo dosao. Voleo bih da sa nekim popricam i eventualno saznam tacno mesto iz kojeg su se moji preci doselili (Mataruge, Nedajno ili sl..) Slavimo Sv. Jovana Krstitelja, ali po prici starijih slavili smo ranije drugu slavu.

    Zahvalan sam za svaku informaciju..

  6. Војислав Ананић

    ШАРАЦ, презиме или надимак у свим крајевима Југославије: у Славонији, у Добром Селу код Лапца у Лици, у Суваји (Лика), у Истри. Шарци су православне породице у селу Влашковцу (Високо), старином су из Лике. Има и муслимана и католика Шараца око Високог. У Херцеговини живи много Шараца. Доста православаца Шараца живи у бихаћком крају. Народне пјесме пјевају о муслиманском јунаку Шарац Махмут-аги. Шарац је и човјек лукав, препреден, подмуклица (25, XVII, 474). Шарци славе Јовањдан (Читлук).

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  7. Војислав Ананић

    ШАРАЦ (к,м). Шарци (к), у Клепцима (Чапљина), Радишићима (Љубушки), Жовници (Широки Бријег) и Ограђенику (Броћно). У Клепце и Еасишиће доселили су из Броћна, а у Жовницу из Илића код Мостара. Године 1768. у Ограђенику се спомињу двије породице Шараца. 59 262,296:189:55). Има их и у Мостару. Шарци (м) су стара столачка породица. Помињу се од половине 18. вијека. У Пробоју, на средокраћи између Љубушког и Витине, налазило се старо муслиманско гробље познато под именом “Шарчев или Шехитски харем”. Према предању, ту су сахрањени сватови који су “из Дувна водили дјевојку у Столац за сина Мехмед-аге Шарца и које су хајдуци овдје дочекали и побили” (97:67). Шараца има настањених и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  8. Miroslav Šarac

    Pozdrav svim Šarcima. Zivim u okolini Novog Sada. Moj pra deda Marko je sa Grmeca, selo Vojevac opstina Bosanska Krupa. Po predanjma njegov otac Veva je dosao iz Dobrosela kod Lapca. Slavimo Svetog Nikolu. U Vojvcu je zivelo jako puno Šaraca, uglavnom su imali musku decu sa malo kceri. Takodje sam proveravao i Dobroselo gde je isto bilo jako puno porodica Šarac. Neki su otisli i u pravcu Banata. Istrazujem dalje pa cu objaviti novosti. Pozdrav

  9. Александар Шарац

    Поштовани,
    Да ли неко има било какве информације о породици Шарац из Мирловић поља? Крсна слава нам је Свети Јован Крститељ.
    Хвала и свако добро.

  10. Dalibor Sarac

    Postovani
    A se i ja javim povodom naseg porijekla familije Sarac.
    Moji po starini poticu iz Nedajna CG. A pradjed iz sela Krstac na granici Crne Gore i Bosne kod Cajnica. Slavimo Sv Nikolu i iz nafe familije trenutno dosata zivi u Cajnicu Republika Srpska Foci Novom Sadu I po cijelom svijetu.