Порекло презимена Шаренац

26. март 2012.

коментара: 8

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ШАРЕНАЦ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Шаренац

Хаплогрупа: R1a Z280 CTS3402- Шаренаца кластер

Порекло: Кути, Билећа, Република Српска

Крсна слава: Лазаревдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Slobodan Sarenac

    Ja sam Slobodan Sarenac r.02.08.1945.g u selu Krstace,Bileca,vec 25.g.zivim u Bogradu penzioner,profesor po vokaciji. Verovatno da sam jedan od boljih poznavaoca porodice Sarenac u Hercegovini (KUTI, DAVIDOVICI,BIJELJANI,FATNICA,OSTREVICA,KRSTACE,VLAHOVICI,KIFINO SELO-NEVESINJE, STEPEN-GACKO, te porodica Sarenac koje zive u gradu Bileci i Trebinju)
    Moja krsna slava je Lazarevdan. Inace, svi Sarenci osim onih koji poticu iz Davidovica slave ovu slavu.
    Lazarevdan slave porodice iz Hercegovine BABICI, ZERAJICI,ZIMONJICI i PAREZANI i prema vise istoriskih podataka moze se zakljuciti da poticu od jednog predka.
    Toliko uz srdacan pozdrav,
    Slobodan Sarenac

    • Милош Шаренац

      Поздрав Слободане,
      замолио бих вас да напишете нешто више ако је могуће, или ако имате више информација о породичном стаблу и нашим прецима, како би смо могли да забележимо те информације за млађе генерације, у коју и сам спадам (1995 годиште) или ми пак пошаљите на и-мејл [email protected]
      Срдачан поздрав!

    • milinko

      Poštovani gospodine Slobodane,
      imate li kakvi zapisa o Šarencima koji žive na Borikama. Ja živim u Lazarevcu, slavim Lazarevu subotu.
      Srdačan popzdrav.

    • Dragan

      G. Sarenac da li mozemo da stupimo u kontakt ?

      Pozdrav
      Dragan

    • Nikola

      Ja sam Spasović. Vlada predanje da smo od familije Šarenac. Nekad živeli u Gornjoj Morači, a tu došli iz Ljubinja. U 19. veku su preseljeni u Erčege kod Ivanjice.
      Jel imate nekakva saznanja oko toga?

  2. Nemanja Šarenac

    Poštovano uredništvo,

    Ja sam mr Nemanja Šarenac rođen 1983. god. u Sarajevu (Centar).

    Očevi, djedovi, prandjedovi, čukundjetodvi i dalje su iz takođe iz Sarajeva, opština Hadžići, salo Ušivak (saselak Šarenci, nakada Ibrići).

    Imena oca, djeda itd: Nemanja / Braco / Strahinja / Neđeljko / Jovo / …

    Slavimo slavu odkad pamtimo Sv. Luku 31.oktobra.

    Da li smo u srodstvu sa ostalim Šarencima koji slave Lazarevdan ne znam.

    Postoji li neki način ili neki izvori iz istori da se utvrdi porijeklo ovih Šaranaca.

    Trenutno živim i radim na Palama.

    Srdačan pozdrav!

  3. stevanovicd

    Postovani Nemanja,

    Da bi saznao da li imas nekakve veze sa Sarencima koji slave Lazarevdan najbolje je uraditi ~DNK~ test. Ja sam Stevanovic i posle testa sam otkrio da sam haplo tip Sarenaca ( mozes videti na srpskom dnk projektu ). Cena je 13000 din a posto sam ja clan imam popust 50% tako da bi te kostalo manje.

    Pozz
    Dragan

  4. Војислав Ананић

    ШАРЕНАЦ (п), у Давидовићима, Фатници, Бијељанима (Билећа), Кифину Селу и Дрежњу (Невесиње), Степену (Гацко), Влаховићима (Љубиње), а живјели су и у гатачком селу Пржине. Најбројнији су у Давидовићима, одакле су се највише расељавали. Према Дедијеровим наводима, Шаренци су “убили агу у Давидовићима” и одселили у Црну Гору. Вратили су се “послије окупације” и настанили у Фатници. У Степен и Дрежањ дошли су, такође, из Давидовића. Из Пржина су одселили у Босну и настанили се код “манастира Папраће”. Славе Лазаревдан (59:185,198,199,223,287). По једној легенди потичу од Кнежевића који су били “намјесници” за Источну Херцеговину у доба државе Немањића са сједиштем у Гацку. Друга легенда каже да су Шаренци поријеклом од Кресојевића из села Шаранци у Црној Гори, одакле су дошли у Рудине (Билећа) „под драматичним околностима”. Неки је Кресојевић имао три сина и ћерку. Једног дана, док је отац био са синовима на раду ван села, наишли су Турци и у кући затекли мајку и ћерку, љепотцу. Турци су дјевојку отерали и повели са собом. Отац је са синовима одмах кренуо у потјеру, Из засједе су побили Турке и ослободили дјевојку. Том приликом отац је погинуо, а синови су (са сестром и мајком) побјегли из Шаранаца у Рудине, гдје су морали промијенити презиме. Један од браће Кресојевића био је “рошав по лицу”. па су га звали “Шарени”. Отуда презиме Шаренац. Послије Другог свјетског рата, многе породице Шаренаца одселиле су у Банат и настанили се у Сечњу (243:157). У Давидовићима је рођен народни херој Данило Шаренац (1913 – 1943). Био је храбар и неустрашив борац и способан војни руководилац. У априлу 1942. постављен је за команданта 2. ударног батаљона са којим је постизао бројне успјехе у борби против фашистичких окупатора. Јуришајући на непријатељске положаје на Мједеној глави код Кокорине (Гацко), смртно је рањен 1. септембра 1943. године (169:240-241).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.