Poreklo prezimena Šarac

26. mart 2012.

komentara: 38

Prezime Šarac sreće se na dosta širokom terenu – od Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine, do Dalmacije i Like, a porodica sa ovim prezimenom danas ima dosta i u celoj Srbiji. Uglavnom su pravoslavni, mada, kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, ima i muslimana i katolika (katolici su u Klepcima kod Čapljine, Radišićima kod Ljubuškog, Žovnici kod Širokog Brijega i Ograđeniku; muslimani Šarci su u Stocu i Mostaru).

Jaka struja pravoslavnih Šaraca bila je prisutna u Dalmaciji, odakle se raseljavala prema Bosni i Lici. Ovih Šaraca bilo je u Vrlici, Civljanima Gornjim, Kričkama, Mirloviću. Slave Svetog Nikolu i Svetog Jovana. Interesantno je da Šarci, koji su odselili iz Vrlike u selo Cimeše kod Bosanskog Petrovca, slave Blagočasne Verige.

Sa druge strane, prezime Šarac u Lici sreće se u Gubavčevom Polju (kod Gračaca) i Dobroselu (kod Lapca). Ovi Šarci slave Svetog Nikolu.

Lep prilog o crnogorskim Šarcima poslao nam je naš čitalac Miroslav Šarac iz Rume. On kaže da su njegovi Šarci iz regiona Piva-Durmitor, selo Nedajno. Njegov dopis i pitanja koja postavlja prenosimo u celosti:

“Njastariji poznat momenat u istoriji Šaraca je prelazak mog askurđela Stanoja iz sela Stabna u selo Nedajno, oko 1780. godine. Posle toga je poznato skoro sve, zahvaljujući mom daljem rođaku Momiru Šarcu iz Crne Gore koji je 1990. sastavio rodoslove i jednu skriptu koja je danas osnova na osnovu koje ja istražujem dalje svoje poreklo u pokušaju da ove godine sastavim jednu genealošku studiju o Šarcima. Nadam se da će ta knjiga ugledati svetlost dana krajem godine. Zbog toga pokušavam na svaki način da ustanovim šta je bilo pre te 1780. godine sa Šarcima:

Da li moji Šarci vode poreklo od Šaranaca, tojest Mijaila Šarca Miloševića, iz plane u Hercegovini, savremenika i saradnika Herceg Stjepana?

Da li se u nekim izvorima tokom osamnaestog veka pominju Šarci kao stanovnici sela Stabna, ili je to bio samo nadimak mog askurđela Stanoja?

Postoji li neki defter, popis, akt, bilo šta, gde se može videti ko je u osamnaestom veku živeo u selu Stabna?

Kome da se javim da istražujem dalje?

Svaka sugestija, savet, adresa, ime je dobrodošlo.

Imam u tim rodoslovima oko 300 ljudi. S njihovom decom sam uspostavio kontakt preko Fejsbuka, prošlo leto ih i upoznao u Crnoj Gori, bio u Nedajnom, sad hoću da to sve proširim u dubinu, u prošlost, a to nije nimalo lako”.

Zahvaljujemo se gospodinu Miroslavu.  Pozivamo sve koji imaju neke nove informacije da se jave u komentaru ispod ili na naš mejl:

[email protected]

Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (38)

Odgovorite

38 komentara

  1. Gordana Manojlovic

    Poštovani “ŠARCI”, moje devojačko prezime je ŠARAC, pa bih htela nešto više da saznam o svom poreklu. Rođena sam u Zemunu, moj otac Vladimir je rođeni Batajničanin, njegov otac se zvao Gavrilo, a dedin otac Milovan. Svi su živeli u Batajnici, slavimo Svetog Nikolu, volela bih da saznam mnogo više o svom poreklu Šaraca.
    Puno pozdrava
    Gordana Manojlović rodjena Šarac

    • Milan Šarac

      Ja sam Milan Šarac rođen u Dobriselo Hrvatska .
      Moji su se doselili iz sela Kričke Dalmacija . Moja slava je
      Sv Nikola . Već sam u predhodnim komentarima objašnjavao da je većina Šaraca u Hrvatskoj bilo na granici Like i Dalmacije Sela Vrlike , Civljane , Mirlović polje, Kričke . Svi u tim selima imaju Slavu Sv.Nikolu , samo oni koji, su došli iz Crne Gore imaju slavu Sv Jovana . Šarci koji su se priženili i prešli u Bosnu po tadašnjem zakonu u Bosni kuća nije mogla da menja slavu a mladoženja je mogao da venča mladu na svoje prezime tako da bosanski Šarci pretežno imaju Blagočasne Verige jer je ta slava u bosni najčešća .

  2. bojana

    pa ima vas i u makedoniji ja sam udata u toj familiji sa prezimenom sarac 🙂

  3. Vladimir Šarac

    Moj deda se u Vojvodinu doselio 1952 godine iz sela Bjelaj iz opštine Bosanski Petrovac. Njegov otac je bio Mile, deda Špiro a pradeda Mihajlo. Pre dve godine sam posetio dedin zavičaj i saznao da ni na grobljima ni među preostalim rođacima niko nema saznanja o daljim korenima. Kao i što piše u ovom tekstu slavimo Časne Verige i naši preci su se doselili iz Vrlika. Voleo bih saznati nešto više o momentu i razlogu prelaska u Bosnu.

    • Milan Šarac

      Ja sam Milan Šarac iz Dobrosela . Moji su se doselili iz Kričke (Dalmacija) u 16 veku . Imam slavu Sv Nikolu . Večina Šaraca koji su iz Hrvatske imaju slavu Sv Nikola , samo Šarci koji su došli iz Crne Gore imaju slavu Sv.Jovana. Šarci koji su se priženili u Bosnu po tadašnjim zakonima u Bosni slava kuće nije mogla da se menja a mladoženja je mogao da venča mladu na svoje prezime . Tako da Šarci u Bosni imaju pretežno Slavu Blagočasne Verige , jer ta je slava većinom u Bosni . Razlog zašto su se Šarci i ostali selili je taj prenaseljenost u tom krševitom kraju . U to vreme natalitet
      je bio velik u jednoj kući je bilo u proseku preko 14 članova . Bavili su se stočarstvom a za stoku je trebala velika površina bilo je tesno . To je najčešči razlog raseljavanja .

  4. Svetlana Šarac

    Poštovani Šarci,
    Moje poreklo je sa Korduna. Živimo u Pančevu i slavimo sv.Nikolu. Moj deka je imao četiri brata….Velika smo porodica….
    Volela bih da saznam odakle smo stigli…na Kordun?
    Srdačan pozz

  5. Sasa Milosavljevic

    Postovani,
    Iako sam Milosavljevic, poticem od Saraca koji su se 1882 godine, doselili i naselili deo sela Slatina kod Leposavica, severni deo KiM. O prezimenu svedoce Grobovi Saraca sa pocetka 20. og veka. Prezime su promenili sinovi prvog Sarca koji je tamo dosao. Voleo bih da sa nekim popricam i eventualno saznam tacno mesto iz kojeg su se moji preci doselili (Mataruge, Nedajno ili sl..) Slavimo Sv. Jovana Krstitelja, ali po prici starijih slavili smo ranije drugu slavu.

    Zahvalan sam za svaku informaciju..

  6. Vojislav Ananić

    ŠARAC, prezime ili nadimak u svim krajevima Jugoslavije: u Slavoniji, u Dobrom Selu kod Lapca u Lici, u Suvaji (Lika), u Istri. Šarci su pravoslavne porodice u selu Vlaškovcu (Visoko), starinom su iz Like. Ima i muslimana i katolika Šaraca oko Visokog. U Hercegovini živi mnogo Šaraca. Dosta pravoslavaca Šaraca živi u bihaćkom kraju. Narodne pjesme pjevaju o muslimanskom junaku Šarac Mahmut-agi. Šarac je i čovjek lukav, prepreden, podmuklica (25, XVII, 474). Šarci slave Jovanjdan (Čitluk).

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  7. Vojislav Ananić

    ŠARAC (k,m). Šarci (k), u Klepcima (Čapljina), Radišićima (Ljubuški), Žovnici (Široki Brijeg) i Ograđeniku (Broćno). U Klepce i Easišiće doselili su iz Broćna, a u Žovnicu iz Ilića kod Mostara. Godine 1768. u Ograđeniku se spominju dvije porodice Šaraca. 59 262,296:189:55). Ima ih i u Mostaru. Šarci (m) su stara stolačka porodica. Pominju se od polovine 18. vijeka. U Proboju, na sredokraći između Ljubuškog i Vitine, nalazilo se staro muslimansko groblje poznato pod imenom “Šarčev ili Šehitski harem”. Prema predanju, tu su sahranjeni svatovi koji su “iz Duvna vodili djevojku u Stolac za sina Mehmed-age Šarca i koje su hajduci ovdje dočekali i pobili” (97:67). Šaraca ima nastanjenih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  8. Miroslav Šarac

    Pozdrav svim Šarcima. Zivim u okolini Novog Sada. Moj pra deda Marko je sa Grmeca, selo Vojevac opstina Bosanska Krupa. Po predanjma njegov otac Veva je dosao iz Dobrosela kod Lapca. Slavimo Svetog Nikolu. U Vojvcu je zivelo jako puno Šaraca, uglavnom su imali musku decu sa malo kceri. Takodje sam proveravao i Dobroselo gde je isto bilo jako puno porodica Šarac. Neki su otisli i u pravcu Banata. Istrazujem dalje pa cu objaviti novosti. Pozdrav

  9. Aleksandar Šarac

    Poštovani,
    Da li neko ima bilo kakve informacije o porodici Šarac iz Mirlović polja? Krsna slava nam je Sveti Jovan Krstitelj.
    Hvala i svako dobro.

  10. Dalibor Sarac

    Postovani
    A se i ja javim povodom naseg porijekla familije Sarac.
    Moji po starini poticu iz Nedajna CG. A pradjed iz sela Krstac na granici Crne Gore i Bosne kod Cajnica. Slavimo Sv Nikolu i iz nafe familije trenutno dosata zivi u Cajnicu Republika Srpska Foci Novom Sadu I po cijelom svijetu.