Порекло презимена Шарац

26. марта 2012.

коментара: 27

Презиме Шарац среће се на доста широком терену – од Црне Горе, преко Босне и Херцеговине, до Далмације и Лике, а породица са овим презименом данас има доста и у целој Србији. Углавном су православни, мада, како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, има и муслимана и католика (католици су у Клепцима код Чапљине, Радишићима код Љубушког, Жовници код Широког Бријега и Ограђенику; муслимани Шарци су у Стоцу и Мостару).

Јака струја православних Шараца била је присутна у Далмацији, одакле се расељавала према Босни и Лици. Ових Шараца било је у Врлици, Цивљанима Горњим, Кричкама, Мирловићу. Славе Светог Николу и Светог Јована. Интересантно је да Шарци, који су одселили из Врлике у село Цимеше код Босанског Петровца, славе Благочасне Вериге.

Са друге стране, презиме Шарац у Лици среће се у Губавчевом Пољу (код Грачаца) и Доброселу (код Лапца). Ови Шарци славе Светог Николу.

Леп прилог о црногорским Шарцима послао нам је наш читалац Мирослав Шарац из Руме. Он каже да су његови Шарци из региона Пива-Дурмитор, село Недајно. Његов допис и питања која поставља преносимо у целости:

“Њастарији познат моменат у историји Шараца је прелазак мог аскурђела Станоја из села Стабна у село Недајно, око 1780. године. После тога је познато скоро све, захваљујући мом даљем рођаку Момиру Шарцу из Црне Горе који је 1990. саставио родослове и једну скрипту која је данас основа на основу које ја истражујем даље своје порекло у покушају да ове године саставим једну генеалошку студију о Шарцима. Надам се да ће та књига угледати светлост дана крајем године. Због тога покушавам на сваки начин да установим шта је било пре те 1780. године са Шарцима:

Да ли моји Шарци воде порекло од Шаранаца, тојест Мијаила Шарца Милошевића, из плане у Херцеговини, савременика и сарадника Херцег Стјепана?

Да ли се у неким изворима током осамнаестог века помињу Шарци као становници села Стабна, или је то био само надимак мог аскурђела Станоја?

Постоји ли неки дефтер, попис, акт, било шта, где се може видети ко је у осамнаестом веку живео у селу Стабна?

Коме да се јавим да истражујем даље?

Свака сугестија, савет, адреса, име је добродошло.

Имам у тим родословима око 300 људи. С њиховом децом сам успоставио контакт преко Фејсбука, прошло лето их и упознао у Црној Гори, био у Недајном, сад хоћу да то све проширим у дубину, у прошлост, а то није нимало лако”.

Захваљујемо се господину Мирославу.  Позивамо све који имају неке нове информације да се јаве у коментару испод или на наш мејл:

[email protected]

Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

  1. Dejan Sarac

    Zivim u Subotici,inace smo naseljni u selo Visnjevac nedaleko od Subotice. Deda mi se zvao Sava poreklom iz okoline Knina mesto Vrlika.Voleo bi da saznam nesto cise o poreklu prezimena Sarac i naravno o daljoj krvnoj rodbini.

  2. Uskok

    Sarci sa mataruga pljevlja slave lazarevu subotu po nekima staro sedelacko pleme po drugima gacani kazu dasu isto brastvo sa zimonjicima bijalicima babicima koi isto slave lazarevu subotu savremenici iz hercegovackog ustanka cuveni junaci pop bogdan zimonic i uskocki harambasa ristan sarac pripadaju istom bratstvu.