Порекло презимена Шарац Reviewed by Momizat on . Презиме Шарац среће се на доста широком терену - од Црне Горе, преко Босне и Херцеговине, до Далмације и Лике, а породица са овим презименом данас има доста и у Презиме Шарац среће се на доста широком терену - од Црне Горе, преко Босне и Херцеговине, до Далмације и Лике, а породица са овим презименом данас има доста и у Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Шарац

Порекло презимена Шарац

Презиме Шарац среће се на доста широком терену – од Црне Горе, преко Босне и Херцеговине, до Далмације и Лике, а породица са овим презименом данас има доста и у целој Србији. Углавном су православни, мада, како пише Ристо Милићевић у „Херцеговачким презименима“, има и муслимана и католика (католици су у Клепцима код Чапљине, Радишићима код Љубушког, Жовници код Широког Бријега и Ограђенику; муслимани Шарци су у Стоцу и Мостару).

Јака струја православних Шараца била је присутна у Далмацији, одакле се расељавала према Босни и Лици. Ових Шараца било је у Врлици, Цивљанима Горњим, Кричкама, Мирловићу. Славе Светог Николу и Светог Јована. Интересантно је да Шарци, који су одселили из Врлике у село Цимеше код Босанског Петровца, славе Благочасне Вериге.

Са друге стране, презиме Шарац у Лици среће се у Губавчевом Пољу (код Грачаца) и Доброселу (код Лапца). Ови Шарци славе Светог Николу.

Леп прилог о црногорским Шарцима послао нам је наш читалац Мирослав Шарац из Руме. Он каже да су његови Шарци из региона Пива-Дурмитор, село Недајно. Његов допис и питања која поставља преносимо у целости:

„Њастарији познат моменат у историји Шараца је прелазак мог аскурђела Станоја из села Стабна у село Недајно, око 1780. године. После тога је познато скоро све, захваљујући мом даљем рођаку Момиру Шарцу из Црне Горе који је 1990. саставио родослове и једну скрипту која је данас основа на основу које ја истражујем даље своје порекло у покушају да ове године саставим једну генеалошку студију о Шарцима. Надам се да ће та књига угледати светлост дана крајем године. Због тога покушавам на сваки начин да установим шта је било пре те 1780. године са Шарцима:

Да ли моји Шарци воде порекло од Шаранаца, тојест Мијаила Шарца Милошевића, из плане у Херцеговини, савременика и сарадника Херцег Стјепана?

Да ли се у неким изворима током осамнаестог века помињу Шарци као становници села Стабна, или је то био само надимак мог аскурђела Станоја?

Постоји ли неки дефтер, попис, акт, било шта, где се може видети ко је у осамнаестом веку живео у селу Стабна?

Коме да се јавим да истражујем даље?

Свака сугестија, савет, адреса, име је добродошло.

Имам у тим родословима око 300 људи. С њиховом децом сам успоставио контакт преко Фејсбука, прошло лето их и упознао у Црној Гори, био у Недајном, сад хоћу да то све проширим у дубину, у прошлост, а то није нимало лако“.

Захваљујемо се господину Мирославу.  Позивамо све који имају неке нове информације да се јаве у коментару испод или на наш мејл:

[email protected]

Пишите нам


Коментари (24)

 • jakov sarcevic

  Sarci iz sela Mataruga kod Pljevalja vode porijeklo iz Hercegovine iz okoline Gacka. Rodonacelnik svih mataruskih Saraca je Cvijo od koga danas ima oko pedesetak porodica. Najpoznatiji Ristan saranski uskok i harambasa sin mu Jakov, isto uskok, poginuli 1874 g. u bici s Turcima na Krupicama je unuk cvijov. Ristanovi potomci dosli su posle Prvog balkanskog rata u Vranes, selo Grab. Ostali Sarci i dalje zive u Matarugama. Po prici mojih starih mi smo iz plemena Bijelica iz Hercegovine, najblizi rod sa bratstvima Zimonjic i Starcevic, slavimo Lazarevu subotu.

  Одговори
 • dejan kartal

  Zdravo Jakove.
  Preporucujem ti da procitas neka moja saznanja, ja sam to objavio kao komentar na ovom sajtu, to se nalazi u tekstu Sinise Jerkovica „U potrazi za starim Krasojevicima“. To je ujedno i poslednji komentar za ovaj tekst, bar za sada. Pozdrav.

  Одговори
 • olivera šarac

  Moj djed je iz Kulen Vakufa i slavimo Blagocasne Verige,ali nazalost prerano je umro da bih saznala nesto vise.Moj otac ne zna nista o svome porijeklu,jer je djed dosao kao djecak u Sarajevo i tu i ostao,ako imate neke informacije vezane za Kulen Vakuf bilo bi mi drago da procitam.pozdrav

  Одговори
  • Милан М Јокић

   Поштована Оливера ја водим поријекло из села Островице изнад Кулен Вакуфа и први пут чујем да је било Шараца у К.Вакуфу.Међутим у шематизму Митрополије дабро-босанске за годину 1882 у парохији Куленвакуфској налазим презиме ШАРАЦ крсна слава – Часне Вериге .Према томе било би ми драго да размјеним коју поруку са вама ? па остављам вам мејл адресу на коју ми се можете јавити .. мејл : [email protected]

   Одговори
 • Синиша Јерковић

  Оливера, више о поријеклу ваше породице можете пронаћи у мом тексту http://www.poreklo.rs/2012/07/22/u-potrazi-za-starim-krasojevićima/.
  Ваши Шарци су у Кулен Вакуф дошли из Врлике у Далмацији, а даље им је поријекло у Херцеговини.
  Иначе сте истог племена као и ја. Поздрав.

  Одговори
  • Милан М Јокић

   Поздрав Синиша,мене интересује како би дошао до информација одакле су доселили моји Јокићи ( крсна слава Св.Јован ),у Кулен Вакуф( село Островицу ) ? Ту нас је само једна фамилија.Поред нас још су Бјелићи,Димићи,Мајсторовићи,Поткоњаци а остало су муслимани,такођер уз наше село Островицу налази се и српско село Калати.Молио би вас ако знате било кога ко би ми могао помоћи око овог,да ме контактирате на мој мејл или овде у коментар

   с,поштовањем МЕЛЈ : [email protected]

   Одговори
 • dejan kartal

  Pozdrav Sinisa
  Da li bi mogli procitati moj komntar, koji sam napisao u komentarima na vasem tekstu „U potrazi za starim Krasojevicima“
  Hvala unaprijed.

  Одговори
 • Nikola Sarac

  Moji preci sarci,poticu iz bosne,tacnije republike srpske,opstina sipovo. Najdalje znam za mog cukundjeda, jer deda nije znao nikoga pre njega,da li neko zna odakle su ti sarci dosli pre sipova? Hvala unapred!

  Одговори
 • Живојин Симић

  Имам и ја неке везе са Шарчевићима и презименом Шарац. А последње што сам нашао на интернету је:
  http://www.poreklo.rs/2012/12/18/poreklo-prezimena-selo-svinjare-kosovska-mitrovica/
  По причи Петар Шарац је кренуо из Шавника (крајем XVIII века), па затим преко пар генерација кроз Колашин, Спуж, Беране, Рожаје, Зупче и на крају Свињаре. Ту се презиме Шарчевић мења у Симић, Анђелковић и Васић. Славимо св. Петку.

  Ако неко има савет за даље истраживање нека се јави. Хвала унапред.

  Одговори
 • ŠARAC ROBERT

  Postovanje svim „ŠARCIMA“ a i ostalima na forumu. Samo da dodam da ŠARACA ima u većem broju u RS , mesto Čajniče, nedaleko od Goražda i Foče. Odakle i ja potičem.Takodje slave svetog NIkolu. Ćak se sada organizuje 2. avgusta sabor ŠARACA, ne znam tacno koja god. po redu.. . Ja nažalost neću moći da idem ovog puta, dolazi mi majka iz inostranstva , pa moram da je sačekam. Tako se pogodilo, pa ću u Bosnu koji dan kasnije.
  Evo mog br.tel. pa ako neko bude zainteresovan da možda ide na sabor ili nekad obidje Čajniče može pozvati. 0641199118ili mail. [email protected]

  Одговори
 • Mladen Sarac

  Sarci (slava casne verige) iz Bareva opstina Jajce su poreklom sa Sokolc-a dva brata Stevan i Marko sa majkom su dosli i nastanili se tu. Ako treba vise informacija o nasoj lozi mozete me kontaktirati na email [email protected]

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Младене, па било би добро да и овдје подарите та своја сазнања о Шарцима као и њиховим сродницима. Сви ми овдје радимо да и другима помогнемо, а не с неким другим намјерама.
   Ево, мене интересује када су та два брата дошла од Сокоца и коју су славу тамо славили, Часне вериге, чисто сумњам, јер од Сарајевског поља па горе до Гласинца Шарци славе Арх. Михајила.

   Одговори
 • Radojica

  Поштовани,
  Ја сам потомак чувеног арамбаше Јанка Шарца (писао А.П.Ровински)којег су убили Шабанагићи из Гисиња 1804 године испод Кома.Његов брат је отишао за Херцеговину у XVIII вијеку и вјероватно сте његови потомци.Васојевићи славе Арх.Михаила крсну славу.позз.

  Одговори
 • Gordana Manojlovic

  Poštovani „ŠARCI“, moje devojačko prezime je ŠARAC, pa bih htela nešto više da saznam o svom poreklu. Rođena sam u Zemunu, moj otac Vladimir je rođeni Batajničanin, njegov otac se zvao Gavrilo, a dedin otac Milovan. Svi su živeli u Batajnici, slavimo Svetog Nikolu, volela bih da saznam mnogo više o svom poreklu Šaraca.
  Puno pozdrava
  Gordana Manojlović rodjena Šarac

  Одговори
 • bojana

  pa ima vas i u makedoniji ja sam udata u toj familiji sa prezimenom sarac 🙂

  Одговори
 • Vladimir Šarac

  Moj deda se u Vojvodinu doselio 1952 godine iz sela Bjelaj iz opštine Bosanski Petrovac. Njegov otac je bio Mile, deda Špiro a pradeda Mihajlo. Pre dve godine sam posetio dedin zavičaj i saznao da ni na grobljima ni među preostalim rođacima niko nema saznanja o daljim korenima. Kao i što piše u ovom tekstu slavimo Časne Verige i naši preci su se doselili iz Vrlika. Voleo bih saznati nešto više o momentu i razlogu prelaska u Bosnu.

  Одговори
 • Svetlana Šarac

  Poštovani Šarci,
  Moje poreklo je sa Korduna. Živimo u Pančevu i slavimo sv.Nikolu. Moj deka je imao četiri brata….Velika smo porodica….
  Volela bih da saznam odakle smo stigli…na Kordun?
  Srdačan pozz

  Одговори
 • Sasa Milosavljevic

  Postovani,
  Iako sam Milosavljevic, poticem od Saraca koji su se 1882 godine, doselili i naselili deo sela Slatina kod Leposavica, severni deo KiM. O prezimenu svedoce Grobovi Saraca sa pocetka 20. og veka. Prezime su promenili sinovi prvog Sarca koji je tamo dosao. Voleo bih da sa nekim popricam i eventualno saznam tacno mesto iz kojeg su se moji preci doselili (Mataruge, Nedajno ili sl..) Slavimo Sv. Jovana Krstitelja, ali po prici starijih slavili smo ranije drugu slavu.

  Zahvalan sam za svaku informaciju..

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ШАРАЦ, презиме или надимак у свим крајевима Југославије: у Славонији, у Добром Селу код Лапца у Лици, у Суваји (Лика), у Истри. Шарци су православне породице у селу Влашковцу (Високо), старином су из Лике. Има и муслимана и католика Шараца око Високог. У Херцеговини живи много Шараца. Доста православаца Шараца живи у бихаћком крају. Народне пјесме пјевају о муслиманском јунаку Шарац Махмут-аги. Шарац је и човјек лукав, препреден, подмуклица (25, XVII, 474). Шарци славе Јовањдан (Читлук).

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ШАРАЦ (к,м). Шарци (к), у Клепцима (Чапљина), Радишићима (Љубушки), Жовници (Широки Бријег) и Ограђенику (Броћно). У Клепце и Еасишиће доселили су из Броћна, а у Жовницу из Илића код Мостара. Године 1768. у Ограђенику се спомињу двије породице Шараца. 59 262,296:189:55). Има их и у Мостару. Шарци (м) су стара столачка породица. Помињу се од половине 18. вијека. У Пробоју, на средокраћи између Љубушког и Витине, налазило се старо муслиманско гробље познато под именом „Шарчев или Шехитски харем“. Према предању, ту су сахрањени сватови који су „из Дувна водили дјевојку у Столац за сина Мехмед-аге Шарца и које су хајдуци овдје дочекали и побили“ (97:67). Шараца има настањених и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Miroslav Šarac

  Pozdrav svim Šarcima. Zivim u okolini Novog Sada. Moj pra deda Marko je sa Grmeca, selo Vojevac opstina Bosanska Krupa. Po predanjma njegov otac Veva je dosao iz Dobrosela kod Lapca. Slavimo Svetog Nikolu. U Vojvcu je zivelo jako puno Šaraca, uglavnom su imali musku decu sa malo kceri. Takodje sam proveravao i Dobroselo gde je isto bilo jako puno porodica Šarac. Neki su otisli i u pravcu Banata. Istrazujem dalje pa cu objaviti novosti. Pozdrav

  Одговори
 • Александар Шарац

  Поштовани,
  Да ли неко има било какве информације о породици Шарац из Мирловић поља? Крсна слава нам је Свети Јован Крститељ.
  Хвала и свако добро.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top