Poreklo prezimena Šaponjić

25. mart 2012.

komentara: 361

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (361)

Odgovorite

361 komentara

  1. Branislav

    Čestitam rođače!!! Znači vezu između vaših i mojih predaka smo našli!!! Veliki dan za Šaponje! Još kad bismo našli pravu Saksonsku famliju i putanje migracija 🙂

  2. Branislav

    Interesantna istorija! Pratim šta pišeš po forumu 🙂 pogledaću poklapanje po markerima! Kad otprilike je živeo naš zajednički predak i kako se zvao? Je li Šćepan?

  3. Goran

    Jeste Šćepan Ignjatov,živeo je početkom 18veka u Komaranima.Njegov otac Ignjat i Stric Mijat išli su u Velikoj Seobi Srba 1690god u Srem pa su se posle 15 god vratili u Stari Vlah,u Komarane.

  4. peđa

    Gorane postoji li bilo kakav istorijski izvor kojim bi se potkrepila ova priča? Meni deluje, iskreno, da stoji, što bi se reklo, na vrlo tankim nogama.

  5. Goran

    Sa ovim Milišićima imamo potpuno poklapanje markera.Imamo istu slavu.Nisam siguran dal su oni išli za Skadar,al znam dasu iz Glavske kod Trebinja,i dasu išli u Bihor,Korita,Bjelo polje.Tu je bilo selo Šaponje.Milišiće u Dubravama su zvali Droce.Naši preci Mitar i Jovan,u Komarani a su ih zvali Droce.Šaponje su na Korita došli od Skadra.Oni su haplo grupa I2.Oni su otišli u Dalmaciju,Milišići su tu došli nekolko god.pred veliku seobu.

  6. momcilo

    Na Anđelića groblju u Belici kod Guče i danas postoji spomenik u obliku krsta Radovanu Šaponji umro 1831. godine. Njegovi potomci prezivaju se Radovanovići, nema ih više u Belici. Žive potomci u Loznici i Čačku.

  7. Goran

    Evo još jedno obaveštenje,posebno za Branislava.Naš dobri poznanik sa DNK projekta Nikola Aleksić izvršio je testiranje i mlađe podgrane naše grane Y13946,to je podgranaY51867 na koju je po rezultatu Nikola pozitivan.Samim i mi ostali iz Srbije smo takođe pozitivni na ovu podgranu u51867.Ova podgrana predstavlja etničku grupu Flamance iz Flandrije,Germanskog porekla,koji su u 13veku došli sa Saksoncima zajedno kao rudari u rudnike u Brskovo,Kopaonik,Osogovo,Bosnu i ostala mesta.U narodu su potomci Sasa i Flamanaca rudara bili poznati kao Kulize.Nama ostaje da uradimo i Big Y koji bi pokazao i još mlađe podgrane kako bi znali i konkretnije mesto predele gde su živeli i radili dir.preci

  8. Goran

    S obzirom daje naša podgrana Y51867 mnogo starija od perioda dolaska Sasa rudara a podgrana Y13946,od I1Z63,možemo naše poreklo povezati sa Ostrogotima koji su u 5.i 6veku živeli u Vizant.pokrajini Prevalis,odnosno Nikšićka Župa,Nikšićko polje,Onogošt,i Gacko.Veći broj testiranih sa našom haplogrupom I1Z63 Y13946potiče iz župe Onogošt,i Popovog polja gde su potomci Ostrogota selili iz Nikšićkog polja sjedinjeni sa Slovenskim Romanima i Nikšićima.Naša podgrana Y13946-51867 prisutna je i u Bugarskoj i kod Drača u Albaniji gde su boravili Goti.Ostrogoti su vladali u Hercegovini oko 45god,napravili tvrđavu Anagastum,Klobuk kod Trebinja,Gacko,gde su mnogi ostali iz planinama uz Ilire kao Vlasi,i u Župama utopljeni u Slovene,7,8vek.

  9. Goran

    Sa Slovenskim Riđanima i Nikšićima ispravka štamparske greške.

  10. Goran

    Inače je naša podgrana Y13946 pronađena u Italiji,Poljskoj,Albaniji,Španiji,Bugarskoj,gde su sve bile migracije Gota od 3.do 7veka,i na Balkanu,Crna Gora Hercegovina,Hrvatska.