Poreklo prezimena Šaponjić

25. mart 2012.

komentara: 361

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (361)

Odgovorite

361 komentara

  1. Goran

    Još bih dodao da postoji i podudaranje sa Moračaninom iz Mojkovca,koji ima istu slavu kao mi i podgranu u13946,i mišljenje daje poreklom Dulović iz Gornje Morače.Ali Dulovići su druga haplogrupa on nije rod sa njima,možda od nekog manjeg bratstva koje se probilo uz Duloviće,primio njihovu slavu.S Moračaninom smo izgleda isti rod,ili od istog bratstva.

    • Pedja

      Z63+ is a strongly Continental Germanic subclade, virtually absent from Nordic countries. It is most common in Central Germany, the Benelux, England, Lowland Scotland, as well as Poland. It has also been found in Russia, Ukraine, the Balkans, Italy, Spain and Portugal.

      BY351+ is a subclade found in Poland, Ukraine, Croatia, Italy (including Sardinia), France, Spain and Portugal. It was very probably spread by the Visigoths and Ostrogoths.

      izvor: https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I1_Y-DNA.shtml

  2. Goran

    Ispravka,Ignjatovi i Šćepanovi potomci,od Mitra u Komaranima,i Jovana u Dragačevu.Rodoslov je urađen za Mitrovdan 4 sina i njihove potomke.

  3. Goran

    Za Mitrova 4 sina.i njihove potomke.

  4. Stefan

    Da li znate nesto vise o Saponjicima koji su za vreme karadjordja dosli u Knic konkretno(Milivojevici, Nedici, Lazovici) 😁

  5. Stefan

    Da li znate nesto vise o Saponjicima koji su za vreme karadjordja dosli u Knic konkretno. Odakle su njihovi potomci(Milivojevici, Nedici, Lazovici) 😁

  6. Peđa

    Sve je ovo, još uvek, u domenu nagađanja. Lepo bi bilo videti izvore

  7. peđa

    Možda su Ignjat i Mijat došli, tj vratili se u mesto gde je njihov rod od ranije živeo. Što se tiče ovih ljudi u Kniću i po Šumadiji, malo je verovatno da su oni u vreme 1. ustanka došli iz hercegovine ili Crne Gore pa samo prošli kroz Šaponje i “pokupili” i slavui prezime pa se u vreme trajanja ustanka nastanili u Šumadiji. Morali su sigurno duže biti u Šaponjama da bi prihvatili prezme i slavu. Ja pre mislim da je u pitanju, ako je priča o Ignjatu i Mijatu i povratku iz Srema tačna, veći rod koji je kraj Uvca od pre 1700 god. sposoban i uticajan da i asimiluje pridošlice i da veći broj iseljenika.

  8. Stefan

    Moji preci su zasigurno dosli iz sjenice mesto vapa za vreme karadjordja😁

  9. Goran

    Oko 1730god.,u 18.veku zavladala je bila kuga u Starom Vlahu.Ova je boleština bila mnogo pogodila i selo Komarani,posebno zaseok Mješnik.Tu su živeli Šaponje Mijatovi.Neke su njegove kćeri pomrle od bolesti,kao i on,dok mu je nekoliko sinova pobeglo iz Mješnika prema Sjenici.Vi ste moguće od njih.Najbolje DNK test.