Порекло презимена Шапоњић

25. март 2012.

коментара: 361

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (361)

Одговорите

361 коментара

  1. Бранислав

    Честитам рођаче!!! Значи везу између ваших и мојих предака смо нашли!!! Велики дан за Шапоње! Још кад бисмо нашли праву Саксонску фамлију и путање миграција 🙂

  2. Бранислав

    Интересантна историja! Пратим шта пишеш по форуму 🙂 погледаћу поклапање по маркерима! Кад отприлике је живео наш заједнички предак и како се звао? Је ли Шћепан?

  3. Goran

    Јесте Шћепан Игњатов,живео је почетком 18века у Комаранима.Његов отац Игњат и Стриц Мијат ишли су у Великој Сеоби Срба 1690год у Срем па су се после 15 год вратили у Стари Влах,у Комаране.

  4. пеђа

    Горане постоји ли било какав историјски извор којим би се поткрепила ова прича? Мени делује, искрено, да стоји, што би се рекло, на врло танким ногама.

  5. Goran

    Са овим Милишићима имамо потпуно поклапање маркера.Имамо исту славу.Нисам сигуран дал су они ишли за Скадар,ал знам дасу из Главске код Требиња,и дасу ишли у Бихор,Корита,Бјело поље.Ту је било село Шапоње.Милишиће у Дубравама су звали Дроце.Наши преци Митар и Јован,у Комарани а су их звали Дроце.Шапоње су на Корита дошли од Скадра.Они су хапло група И2.Они су отишли у Далмацију,Милишићи су ту дошли неколко год.пред велику сеобу.

  6. momcilo

    На Анђелића гробљу у Белици код Гуче и данас постоји споменик у облику крста Радовану Шапоњи умро 1831. године. Његови потомци презивају се Радовановићи, нема их више у Белици. Живе потомци у Лозници и Чачку.

  7. Goran

    Ево још једно обавештење,посебно за Бранислава.Наш добри познаник са ДНК пројекта Никола Алексић извршио је тестирање и млађе подгране наше гране Y13946,то је подгранаY51867 на коју је по резултату Никола позитиван.Самим и ми остали из Србије смо такође позитивни на ову подграну у51867.Ова подграна представља етничку групу Фламанце из Фландрије,Германског порекла,који су у 13веку дошли са Саксонцима заједно као рудари у руднике у Брсково,Копаоник,Осогово,Босну и остала места.У народу су потомци Саса и Фламанаца рудара били познати као Кулизе.Нама остаје да урадимо и Биг Y који би показао и још млађе подгране како би знали и конкретније место пределе где су живели и радили дир.преци

  8. Goran

    С обзиром даје наша подграна Y51867 много старија од периода доласка Саса рудара а подграна Y13946,од I1Z63,можемо наше порекло повезати са Остроготима који су у 5.и 6веку живели у Визант.покрајини Превалис,односно Никшићка Жупа,Никшићко поље,Оногошт,и Гацко.Већи број тестираних са нашом хаплогрупом I1Z63 Y13946потиче из жупе Оногошт,и Поповог поља где су потомци Острогота селили из Никшићког поља сједињени са Словенским Романима и Никшићима.Наша подграна Y13946-51867 присутна је и у Бугарској и код Драча у Албанији где су боравили Готи.Остроготи су владали у Херцеговини око 45год,направили тврђаву Анагастум,Клобук код Требиња,Гацко,где су многи остали из планинама уз Илире као Власи,и у Жупама утопљени у Словене,7,8век.

  9. Goran

    Са Словенским Риђанима и Никшићима исправка штампарске грешке.

  10. Goran

    Иначе је наша подграна Y13946 пронађена у Италији,Пољској,Албанији,Шпанији,Бугарској,где су све биле миграције Гота од 3.до 7века,и на Балкану,Црна Гора Херцеговина,Хрватска.