Порекло презимена Шапоњић

25. март 2012.

коментара: 361

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (361)

Одговорите

361 коментара

  1. Goran

    Још бих додао да постоји и подударање са Морачанином из Мојковца,који има исту славу као ми и подграну у13946,и мишљење даје пореклом Дуловић из Горње Мораче.Али Дуловићи су друга хаплогрупа он није род са њима,можда од неког мањег братства које се пробило уз Дуловиће,примио њихову славу.С Морачанином смо изгледа исти род,или од истог братства.

    • Pedja

      Z63+ is a strongly Continental Germanic subclade, virtually absent from Nordic countries. It is most common in Central Germany, the Benelux, England, Lowland Scotland, as well as Poland. It has also been found in Russia, Ukraine, the Balkans, Italy, Spain and Portugal.

      BY351+ is a subclade found in Poland, Ukraine, Croatia, Italy (including Sardinia), France, Spain and Portugal. It was very probably spread by the Visigoths and Ostrogoths.

      izvor: https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I1_Y-DNA.shtml

  2. Goran

    Исправка,Игњатови и Шћепанови потомци,од Митра у Комаранима,и Јована у Драгачеву.Родослов је урађен за Митровдан 4 сина и њихове потомке.

  3. Goran

    За Митрова 4 сина.и њихове потомке.

  4. Stefan

    Da li znate nesto vise o Saponjicima koji su za vreme karadjordja dosli u Knic konkretno(Milivojevici, Nedici, Lazovici) 😁

  5. Stefan

    Da li znate nesto vise o Saponjicima koji su za vreme karadjordja dosli u Knic konkretno. Odakle su njihovi potomci(Milivojevici, Nedici, Lazovici) 😁

  6. Пеђа

    Све је ово, још увек, у домену нагађања. Лепо би било видети изворе

  7. пеђа

    Можда су Игњат и Мијат дошли, тј вратили се у место где је њихов род од раније живео. Што се тиче ових људи у Книћу и по Шумадији, мало је вероватно да су они у време 1. устанка дошли из херцеговине или Црне Горе па само прошли кроз Шапоње и “покупили” и славуи презиме па се у време трајања устанка настанили у Шумадији. Морали су сигурно дуже бити у Шапоњама да би прихватили презме и славу. Ја пре мислим да је у питању, ако је прича о Игњату и Мијату и повратку из Срема тачна, већи род који је крај Увца од пре 1700 год. способан и утицајан да и асимилује придошлице и да већи број исељеника.

  8. Stefan

    Moji preci su zasigurno dosli iz sjenice mesto vapa za vreme karadjordja😁

  9. Goran

    Око 1730год.,у 18.веку завладала је била куга у Старом Влаху.Ова је болештина била много погодила и село Комарани,посебно засеок Мјешник.Ту су живели Шапоње Мијатови.Неке су његове кћери помрле од болести,као и он,док му је неколико синова побегло из Мјешника према Сјеници.Ви сте могуће од њих.Најбоље ДНК тест.