Порекло презимена Шапоњић

25. март 2012.

коментара: 361

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (361)

Одговорите

361 коментара

  1. Goran

    Иначе та хаплогрупе група има назив I1M253 и везује се за племе Дробњаци,али битан је пун резултат теста.Проблем је што у Дробњацима нигде није било презимена Шапоње,нити је било Дробњака са славом Св.Стефан.Ипак сад је видна разлика у односу на Далматинске Шапоње из села Добропољци,који су хаплогрупа И2аПх 908.Хапло група И1 М253 се везује за Дробњака Новљане,али има још родова са овом хаплогрупе групом.

  2. Бранислав

    На dnk.poreklo.rs су за моj резултат ставили следеће гране:
    I1 > I-DF29 > I-Z63 > I-BY151 > I-BY351 > I-Y7075 > I-Y13946 > , род А. Нас 10 су ставили у тај род.
    Админ jе предложио да се тестирам на Y13946.

  3. Goran

    Хвала Браниславе.Требало би да ако си ДНК тестирање урадио преко портала Порекло твој комплетан резултат ставе јавно и да буде истакнут под презименом Пауновић порекло.Такође се надам да стручни познаваоци коментатори форума ,Нови Тестирани на ДНК порекло,анализирају твој резултат.Имаш право да твој резултат буде Јавно објављен.Иначе у резултату невидим да се помиње П109,iz63 то је хаплогрупа Мацура али ово y13946 збуњујје.Нисам баш толико упућен незнан скоком братством племеном ово задње да повежемо.Пошто си И1 М253 али нема П109 значи да Шапоње нису Дробњаци Новљани.Надам се да још неко протумачи твој резултат,покушавам да пронађем везу са неким племеном у Црној гори али,можда старе Мацуре.Јако чудна Хаплогрупе група.

  4. Goran

    Подграна је I Z63 али ово y13946 јако збуњује.Нисам нашао родове са овим СНП ом.Зато су ти и дали препоруку да урадиш додатни тест на овај у 13946.

  5. Бранислав

    Да, резултат је већ објављен! Преносим коментар по харлогрупи од уредника за хаплогрупу И1:
    «Веома занимљив резултат. Може се закључити да су преци Шапоња из Поповог Поља у Херцеговини, вероватно из села Седлара. У Херцеговини постоји неколицина тестираних која припада овој хаплогрупи и сви славе Стевањдан. Такође, исељених генетских рођака имате по Србији и Црној Гори.

    Две су могуће опције за досељавање Шапоњића у нововарошки крај. Прва је да су доселили директно из Поповог Поља а друга да су из Поповог Поља досељени у Морачу (као Селаковићи), а касније прешли у нововаршки крај.

    Грана којој припадате је релативно млада. Процењује се да најстарији заједнички предак живео пре око 2400 година. Ова грана се можда може повезати са миграцијама германског племена Свева (Шваба), пошто је има по Португалији где су забележени.
    Не можемо знати док се не тестира још неко од Шапоња, али мислим да је извесно да јесте Шапоње. Све се лепо уклапа (слава, правац досељавања итд.).»

  6. Goran

    Хвала Браниславе Како могу да пронађем овај коментар,где си га прочитао.Да у Поповом пољу село Седлари родови потичу од Шћепановића,сви славе Св Стефана.Такође и Гавриловићи.Селаковићи су друга хаплогрупе група,нисмо род.

  7. Goran

    Браниславе молио бих те да ми кажеш где си прочитао коментар за твој резултат.Како да пронађем тај коментар мишљење од госп. Нинослава.

  8. Goran

    Не Пеђа то није тај коментар.Видео сам коментар од Клавдивса,ал Бранислав је навео коментар од Нинослава.Наведене су фамилије са могућим СНП И У13946и славом Св Стефан.Ово нам је јако важно јер је овај СНП у 13946 јако редак можда само две,три,фамилије у Поповом Пољу.Иначе Ваши Шапоње су највероватније од Шапоња из Волова,који су сви потомци Ђорђа Шапоње,Миловановог сина.Милован је мој директни предак,из Комарана.Али овако ретка Хаплогрупа невероватно.Мада један из Дучаловића наводи да је старо презиме Шапоња,Гавриловић,презиме које има у Седларима.

  9. Goran

    Село Вилови,код Нове Вароши,засеок Шапоње.Проклети мобилни,и тастатура.

  10. Бранислав

    Горане, то су све информације које сам добио од админа за групу И1. Ја се још нисам тестирао на маркер I-Y13946 па да будемо 100% сигурни! Дописивао сам се и са Николом Алексићем, пореклом из Славоније који је исто та група, резултати су на dnk.poreklo.rs. На ftdna калкулатору са њим имам 95% поклапања, значи да је заједнички предак живео пре око 300 год. Ја иначе живим у Русији 🙂 ако су интересантни подаци и мапе са ftdna, могу да их окачим! Поздрав!