Порекло презимена Шапоњић

25. март 2012.

коментара: 361

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (361)

Одговорите

361 коментара

  1. Goran

    Rodjace Milivojevicu.Saponjici Iz sela Boguti I Krstac kao I on I u okolini Arilja I od Ivanjice,Vi Iz Knica,svi su rod,ista familija sa Saponjicima Iz sela Radijevici I Komarani,Vilovi,u ovim selima je izvoriste Saponjica u Srbiji I svi su rod.Jedan Saponja u Dalmaciji je testiran na Dnk projektu I utvrdjena je Haplogrupa Saponja u Dalmaciji Koji slave Sv Vasilija,I2APH908 koja se vezuje za nekoliko plemena u Crnoj Gori,Ozrinice,Niksice,Rovcane,Ridjane,Limske Niksice.Kako svi Saponje Iz Dalmacije I Bosanske Krajine tvrde da poticu Iz Starog Vlaha,Nove Varosi,to je onda gotovo sigurno Haplogrupa I Saponja u Novovaroskim selima.Ostalo je predanje da je starija Slava Sv Stefan od Saponja u Srbiji,a dasu on I Koji su iselili u Bosansko Grahovo,tamo preuzeli Sv Vasiliia Velikog.Dakle nase Poreklo nadalje mozemo istrazivati samo u okviru Haplo Grupe I2aPh908 I slave Stevanjdan.Jako je vazno dase Jos Neko od mnogobrojnih Saponjica u Srbiji testira dabi potvrdili povezanost sa Saponjama Iz Dalmacije.Nadam see Dace vrlo brzo biti testiran I Neki Saponja Iz Srbije dase ova Haplogrupa potvrdi.

  2. Goran

    Nazalost sve ostale price I ranija misljenja o nasem poreklu,ostaju nagadjanja I pretpostavke.Nadalje pleme Iz kog poticemo mozemo traziti samo u odredjenim plemenima nosiocima Hg I2Aph908,I nase stare slave Saponjica,Sv Stefan,mada je ova Slava dosta retka u plemenima nosiocima ove Hg.Ali pronacicemo srodnike plemena Saponja.

  3. Milivojevic

    Hvala Rodjace,verujem da su Moji Milivojevici nastali od tog Milivoja(jednog od brace milivoje paun…)Planiram u skorije vreme da obidjem Komarane i Vapu 🙂 Pozdrav

  4. Горан

    S obzirom na ovu Haplogrupu Saponja I2Aph908 I stanovanje Saponja u predelu Korita,izmedju Bjelog polja I Pestera,moze see reci da Saponje poticu od Tarskih Niksica,ogranka plemena Niksici Koji su u 16veku Iz Niksickog polja otisli na sever u Polimlje,Koritsku visoravan.Odavde su Niksici odlazili I na sever u Stari Vlah I na zapad,prema Dalmaciji.Inace od 12avgusta ove god.bice u prodaji knjiga Nedeljka Saponjica Istorija bratstva Saponjica Iz Starog Vlaha.Knjiga se moze naruciti I kupiti kod naseg rodjaka Vladana Iz Beograda.

  5. шкљ

    Шта вам дође гроф Алберт (Ш) Апоњи (Apponyi) ?

  6. Predrag

    Moze li mi neko reci gde se moze pronaci knjiga “Hronika roda Saponjica”

  7. Горан

    Knjigu Hronika roda Saponjica Moses da kupis od Vladana Saponjica Iz Beograda,porudzbinom.Medjutim,knjiga govori samo o Novovaroskim Saponjicima iz Sela Komarana,Mitrovim potomcima.O Saponjicima koji su iseljavali Iz Starog Vlaha,Iz Nove Varosi autor knjige nista nije znao pa o drugim Saponjicima van Starog Vlaha,nista nije ni napisao.Ni o samom poreklu Saponjica nista nije znao iako knjiga ima oko 800strana.Zato najpametnije I on sto moramo je dnk test.Sto se time knjige samo Saponjici Iz Nove Varosi se tu mogu pronaci.A nas Saponjica ima svuda po Srbiji.

  8. Pedja

    Evo jedne zanimljive knjige iz digitalne biblioteke portala
    https://drive.google.com/file/d/0B3ma9plMXxAEd0pDaXNQRHJGY28/view
    iz koje se vidi da je stariji oblik prezimena Saponjic bilo Saponja (najmanje do kraja 60-tih godina 19. veka)

    • Pedja

      Ovo otvara jednu zanimljivu mogucnost. Naime kad bi se, definitivno, recimo genetski, preko Y haplogrupe, utvrdila veza izmedju dalmatinskih Saponja i starovlaskih Saponja dobili bi potvrdu da je prezime Saponja(Saponjic) jedno od starijih prezimena u upotrebi na prostoru gde zivi Srpski narod, tj bio bi indikator starosti starovlaskig roda Saponja jer koliko se secam u Dalmaciji se pominju jos u 16. veku (ispravite ako gresim). Pozdrav.

  9. Goran

    Saponje iz Dalmacije imaju haplogrupu I2aPh908 i mogu se povezati sa plemenom Niksici,Niksickom zupom,ali i Tarskim Niksicima koji su ziveli u oblasti Korita kod Bjelog polja,gde postoji predeo Saponje.Neki Saponjici tvrde daje najstarija slava svih Saponja pre dolaska u Stari vlah bila Sv.luka,slava Niksica.

  10. Бранислав

    Поздрав свима! Већ сам писао на ову тему, ја сам Пауновић, пореклом из Дучаловића, слава Стевањдан. Теоретски би требали да смо Пеђа и ја рођаци и да потичемо од Шапоња који су у 18-19 веку дошли у Доње Драгачево (извор Ердељановић). Наиме, јуче сам добио резултате на хаплогрупу, I-M253!!! Надам се да ово може да помогне у даљем истраживању и да ли смо ми, Пауновићи, уопште повезани са Шапоњама.