Poreklo prezimena Šabanović

25. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. zoran šabanović

    Nenadovići sa Banjana bježeći pred Turcima, stigoše 1668. godine na Grahovo. Sakrivši se u nekakvoj pećini, na izlazu iz Grahova prema Dragalju, koja se i dandanas zove Šabanova jama. Sačekali su da ta turska potjera prođe i neki su se vratili na Banjane i svi oni bjehu pogubljeni. Vidjevši to odlučiše da bježe za Srbiju. Vodio ih je Branko Nenadović i kako reče prota Matija Nenadović,u svojim memoarima, prema priči svoje babe Mande, tamo gdje volovi tri puta zarikaše, rekoše: ovo valja i tako posta Valjevo, a naseobu nazvaše Brankovina.Drugi dio pođoše prema Šapcu i tamo se prezvaše Birčanin, prema imenu sela Birač, na Banjanima, odakle su iselili. Onaj dio Nenadovića koji osta na Grahovo nazivaše šabančad, šabani,te tako postaše Šabanovići i tako opstaše, sakriveni pod tim prezimenom. Poslije se prvo raseliše na Viluse, a zatim po Americi i naravno po Srbiji i Crnoj Gori.

  2. Vojislav Ananić

    ŠABANOVIĆ (m), u Počitelju (Čapljina), Donjoj Jablanici (Jablanica) i Trnčini (Popovo). U Počitelj su doselili iz Slivlja kod Metkovića, a starinom su iz Jasača u Dubravama (Stolac). U Donjoj Jablanici ih smatraju starosjediocima. U ovom mjestu su primili islam. Kuga ih je “sve osim jednog pomorila”. (59:251,336). Šabanovići u Trnčini su porijeklom od katolika Josipovića iz Lisca u Dalmaciji. Franjevci iz samostana u Slanom, koji su imali zemlju u Trnčini, doveli su za svog slugu nekog katolika Josipovića iz Lisca koji je, poslije 20 godina rada, dobio zemlju u Paraunićima – zaseoku Trnčine. Tu se nastanio i vremenom obogatio. Njegovi sinovi bili su “hasi” (silni, nepokorni). Alipaša je poslao vojnike da mu ih dovedu. U sukobu sa vojnicima dvojica su poginula, a treći, koji je uhvaćen, prešao je na islam. Dobio je ime Šaban, a ranije se zvao Ilija. Paša ga je ostavio u Trnčini. Šabanovi nasljednici uzeli su prezime Šabanovići (84:169). Ima ih nastanjenih u Stocu i Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.