Порекло презимена Шабановић

25. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. зоран шабановић

    Ненадовићи са Бањана бјежећи пред Турцима, стигоше 1668. године на Грахово. Сакривши се у некаквој пећини, на излазу из Грахова према Драгаљу, која се и данданас зове Шабанова јама. Сачекали су да та турска потјера прође и неки су се вратили на Бањане и сви они бјеху погубљени. Видјевши то одлучише да бјеже за Србију. Водио их је Бранко Ненадовић и како рече прота Матија Ненадовић,у својим мемоарима, према причи своје бабе Манде, тамо гдје волови три пута зарикаше, рекоше: ово ваља и тако поста Ваљево, а насеобу назваше Бранковина.Други дио пођоше према Шапцу и тамо се презваше Бирчанин, према имену села Бирач, на Бањанима, одакле су иселили. Онај дио Ненадовића који оста на Грахово називаше шабанчад, шабани,те тако посташе Шабановићи и тако опсташе, сакривени под тим презименом. Послије се прво раселише на Вилусе, а затим по Америци и наравно по Србији и Црној Гори.

  2. Војислав Ананић

    ШАБАНОВИЋ (м), у Почитељу (Чапљина), Доњој Јабланици (Јабланица) и Трнчини (Попово). У Почитељ су доселили из Сливља код Метковића, а старином су из Јасача у Дубравама (Столац). У Доњој Јабланици их сматрају старосједиоцима. У овом мјесту су примили ислам. Куга их је “све осим једног поморила”. (59:251,336). Шабановићи у Трнчини су поријеклом од католика Јосиповића из Лисца у Далмацији. Фрањевци из самостана у Сланом, који су имали земљу у Трнчини, довели су за свог слугу неког католика Јосиповића из Лисца који је, послије 20 година рада, добио земљу у Параунићима – засеоку Трнчине. Ту се настанио и временом обогатио. Његови синови били су “хаси” (силни, непокорни). Алипаша је послао војнике да му их доведу. У сукобу са војницима двојица су погинула, а трећи, који је ухваћен, прешао је на ислам. Добио је име Шабан, а раније се звао Илија. Паша га је оставио у Трнчини. Шабанови насљедници узели су презиме Шабановићи (84:169). Има их настањених у Стоцу и Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.