Порекло презимена Поповић

22. март 2012.

коментара: 200

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПОПОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Поповић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Змињак, Шабац, Србија / огранак Дамњановића из Змињака, Шабац, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Поповић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Чанићи, Шековићи, Република Српска

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Поповић је веома често, присутно у готово у свим крајевима где је живео или живи српски народ. Настало је по свештеничком позиву родоначелниковом.

У књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена” помиње се у више крајева Херцеговине, са различитим крсним славама, и у различитим конфесијама.

Православни Поповићи у Херцеговини су у селима Самобору, Малој Грачаници, Дражљеву (Гацко), Бјелошеву Долу, Крушевици (Љубиње), Равном, Драчеву, Дријењанима (Попово), Мостару и другим местима.

У Самобору су пореклом из Пиве. Предање каже да су у роду са Стеваном Мусићем, јунаком из народних песама.  Славе Савиндан.

У Дражљеву су “од Кисића из Пријевора” код Билеће одакле је “дошао један Глоговцима у најам, загледао се у њихову дјевојку и оженили га”. Син овог најамника је постао поп, а иза њега је, кажу, било још десет попова из овог племена. Славе Никољдан.

У Малу Гарешницу су Поповићи доселили “послије окупације” из Дражљева. У Бјелошев До и Крушевице су дошли из Загоре (Требиње). Славе Ђурђевдан.

Поповића има у Жакову и Месарима (Подбрђе и Требиње) и у Требињу. Славе Јовањдан.

Поповићи католици у Херцеговини су у Домановићима (Чапљина). Потичу од Вратошића из Требимље у Попову, одакле су побегли од глади у Домановиће.

Поповићи муслимани су живели у Билећи, а за њих се зна да су “до турске окупације биле хришћанске породице”.

Поповића је било доста и у Лици у местима Бротња (Срб), Вребац, Врховине, Доњи Лапац, Доња Швица, Залужница, Мутилић (Удбина), Небљуси, Оточац, Плоча, Сењ, Томингај, Ваганац (Личко Петрово Село). У овим местима су православне вере и најчешће славе или Светог Јована или Светог Николу.

_____________________

Презиме Поповић среће се и у црногорском приморју, у бококоторском насељу Мојдеж (код Херцег Новог). Вредан прилог о овом братству Поповића послао је сарадник портала Порекло Зоран Ђуров Шабовић.

Његово истраживање о братству Поповић, објављено у књизи „Мојдеж – прилози за хронику села и родослове“, из 2007. године, преносимо у целини.

Текст је у ПДФ формату и можете га видети ако клинкете на следећи линк: Братство Поповић из Мојдежа.

_____________________

О дробњачким Поповићима писали су Стојан Караџић и Вук Шибалић у књизи „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ  ‘Стручна књига’:

ПОПОВИЋИ (живе у Тимару)

Они су огранак Србљановића од којих су се давно одвојили. Презиме су добили по неком попу, а како се звао, не зна се. Имали су стари надимак „Кокури”. Познато је да је ово била стара поповска породица и да је дала више попова, али се зна само за Луку, који је био и посљедњи поп из овог братства.

Браћа Вуксан и Вујош су се седамдесетих година 20. вијека одселили у Мојковац.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Пантелијевдан.

*  *  *

ПОПОВИЋИ (живе на Годијељима)

Они су од попа Арсенија, сина Маринка Пејанова Годијеља. Поп Арсеније био је позната личност свога доба. Нарочито се истакао за вријеме Карађорђевог устанка. Њега је Сулејман-паша Скопљак с осталим Дробњацима одвео у Травник као таоце, гдје је и умро. Арсеније је имао два сина – Јоксима и Милића, који се по попу Арсенију прозваше Поповићи. Јоксим је имао сина Бела, који је одселио у Србију. Милић Арсенијев био је познати и истакнути хајдук свога доба. Имао је сина Малишу, а овај Секула, Гаврила и Милића. Од Секула Малишина је Петар, а од Петра су: Секуле, Сава, Мијајло, Лазар, Рајко и Милић.

Секуле Петров је био жандарм, али се рано опредијелио за НОП. Ступио је у 7. црногорску омладинску бригаду на дан њеног оснивања, у којој је био командир чете. Секуле је рањаван.

Поповића има одсељених у Србију, гдје се одселио Беле Јоксимов.

Славе Томиндан.

*  *  *

ПОПОВИЋИ (у Тепцима, Подгори, Кочадолу и Жабљаку)

Њихова најдаља старина је од Поповића из Бара одакле су, падом Бара под Турке 1572. године, избјегли и привремено се населили у селу Дуби, у племену Бјелицама. Из Дуба су након дванаест година прешли у околину Невесиња и населили мјесто које се по њима назва Дубљевићи, по мјесту Дубу, одакле су се доселили. Ту су се намножили и израздвајали на братства Томиће, Прстојевиће и Рњезе. Учествовали су у хајдуцима Баја Пивљанина и вршили су зулуме Турцима у том крају. Турци ударе и разуре их, а два младића успију да побјегну и настане се у Пиви, у мјесту Отар, гдје заснују породице. Њих прозову Дубљевићима, а касније и мјесто по њима доби име Дубљевићи. Ово братство се брзо намножи и постаде бројно.

Од њих је, око 1775. године, поп Стеван Дубљевић са својом породицом кренуо пут Србије и заноћио у Тепцима. Пошто Тепци нијесу имали попа, успију убиједити Стевана да остане у Тепцима и да им буде парох. Он пристане под условом да му дају земљу на којој ће живјети, и да има право и у гору, и у воду, и у планину. Тепци му испуне услове које је тражио и он остане да живи са својом породицом у Тепцима и да им буде поп.

Поп Стеван је имао сина Милутина, који се нешто касније запопио и наслиједио оца. Милутин је имао седам синова: Гаврила, Мијаила, Луку, Павла, Петра, Лазара и Алексу. Најстарији Гаврило изучио је за попа у Морачком манастиру и био је поп у Тепцима. Имао је велику улогу у организовању народа у борби против Турака. Потомци попа Стевана Дубљевића се по њему прозваше Поповићи.

Поп Гаврило Милутинов имао је сина Милована; Милован Блага, Марка, Нела и Радована; Лука Илију и Ђоку; Павле Лала, Тока, Живка и Филипа; Петар Јакова; Лазар Обрада, Ивана, Милана, Милића и Драга; а Алекса Мирка и Милинка.

Ово бројно братсгво дало је доста изузетно добрих и виђених људи у крају у коме су живјели. Неке од њих ћемо истаћи.

Саво Новичин припада првим интелектуалцима који су завршили факултете послије Првог свјетског рата. Био је изврстан правник и стручњак из области права. Прије рата је припадао лијевом крилу Земљорадничке странке. За вријеме окупације 1941. године активно је радио за НОП у Алексинцу и Београду. Након ослобођења именован је за првог предсједника Окружног суда у Београду, а касније за секретара Врховног суда Србије. И други Новичин син Драгоје био је угледан и цијењен човјек у свом крају. Биран је тридесетих година 20. вијека и за предсједника општине Жабљак. У току НОР-а 1941-1945. године активно се укључује у НОП, у коме је имао значајну улогу у народној власти; био је командир Посадне чете и командант Команде мјеста у Жабљаку.

Драгојев син Костадин – Коћа учествовао је у НОП-у од првих устаничких дана, у почетку у Дурмиторском одреду, а од оснивања Четврте црногорске пролетерске бригаде био је у њеном строју, када прелази у строј 7. омладинске бригаде на положај замјеника комесара чете. На тој дужности јуначки гине у једном јуришу на Пештеру 30. октобра 1944. године. Слободан Радов, истакнути активиста и припадник НОП-а, био је омиљен међу борцима, а погинуо је на Загарчу 1944. године. Лазар О. Поповић из Тепаца погинуо је на Сутјесци 1943. године у јединицама НОВ-а. Радојица Исаков био је истакнути привредник у општини и предсједник општине Жабљак у два мандата.

Поповића има исељених у многим мјестима наше земље.

Славе Ђурђиц.

*   *   *

ПОПОВИЋИ

(на Стругу)

Поријекло им је од Поповића из села Заграда, из Никшићке жупе, одакле се око 1880. године доселио Радосав Миљков Поповић. Имао је два сина Луку и Неђељка. Лукини синови Војин и Владимир-Владо и кћерка Јулка, су били истински борци против тираније. Војин је стари члан КП и активиста из студентских дана и једини Дурмиторац који је активно учествовао у Шпанском грађанском рату. Један је од организатора устанка у свом крају, а налазио се на најодговорнијим руководећим дужностима у Ускочком батаљону. Непријатељ га је ухватио тешко болесног у селу Годијељи, спроведен је у Колашински затвор и стријељан 1942. године. Његов брат Владо је био активиста напредног студентског покрета; у НОП-у је од првих устаничких дана у Четвртој црногорској бригади је од њеног формирања, гдје је у Петом батаљону био замјеник комесара чете и батаљона; погинуо је на функцији замјеника комесара бригаде код Тузле у мјесту Петровићи 27. априла 1944. године. Њихова сестра Јулка је такође била у Петом батаљону четврте црногорске бригаде као болничарка.

Славе Лучиндан.

 *   *   *

ПОПОВИЋИ

(живе на Кршу и Градини)

Потичу од попа Вида, сина Гледа Џакова. Гледо је, осим попа Вида, имао још синове: Секула, Чуна и Мину.

Поп Вид је био добар човјек и истакнути јунак и по њему се његови потомци прозваше Поповићи.

Поп Вид је имао сина Филипа који је био стотинаш и учесник многих битака против Турака вођеним у његово вријеме. У њима се Филип истицао својим јунаштвом.

Поред Филипа, у ратовима су учествовали и у њима се истицали и поп Перо и брат му Павле.

Ово братство је увијек давало добре и паметне људе и истакнуте ратнике, који су имали значајну улогу у племену у времену у коме су живјели.

Братственици овог братства су у борбеним редовима јединица које су се бориле против непријатеља од привх устаничких дана.

Перо Вукосављев из Крша је погинуо у борбама за слободу у Србији 1944, године; исту судбину је доживио и Живко Радивојев који је погинуо 1942. године у свом родном мјесту. Павле Крстов, велики и непомирљиви борац против неприајтеља, због учешћа и припадности НОП-у од првих устаничких дана, бива ухваћен, затваран и мучен да би на крају био стријељан на Жабљаку 1942. године. И Гледо Поповић из Крша био је борац НОР-а од 1941. године, истакнути активиста током рата, а у поратном периоду налазио се на одговорним дужностима у општини и Дурмиторском срезу.

Поповићи су живјели на Подима до 1853. године, када су се преселили на Крш гдје и данас живе. Има их у Градини и Студенцима.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (200)

Одговорите

200 коментара

  1. popovic milinko

    pozdrav svim popovicima posebno popovic bojanu iz nove varosi ija slavim svetog jeliseja poticemo sa juga srbije tacnije selo vlasovo povis prolom banje imalo nas je nekoliko kuca sv smo se preselili ja sam ukaludericu pored begrada

    moli svakog ko zna nesto o mom prezimenu ikako smo se doselili na jugu srbije

  2. Владимир Поповић

    Помаже Бог! Село Азања, општина Смед. Паланка. Постоје две фамилије Поповића али се “узимамо” међусобно. Пре много година сам из приче сад већ давно покојног рођака сазнао (ако је тачно усмено предање) да смо дошли из неког села Сикољ код бугарске границе.. Славимо Ђурђиц.

  3. Поповић Небојша

    Помаже Бог браћо Срби ! Моје име је Небојша Поповић, пореклом сам из села Дучине подно Космаја. Крсна Слава Свети Никола. Неким површнијим истраживањем сам сазнао да смо се у Дучину населили 1820 а преко усменог предања знамо да смо ту дошли из Драгачева, пре Драгачева Чачак а старином смо из околине Новог Пазара. У Дучини хвала Богу има много кућа Поповића (и сви смо у сродству) иако смо доста страдали у прошлом и предпрошлом веку што од руку Турака и Аустроугара, што од комуниста. Волео бих ако би ми неко од вас помогао да дођем до још неких података о пореклу моје лозе и после а нарочито пре 1820-те године. Ако имате да препоручите неки линк, неку књигу или архиву био би вам јако захвалан. Нека вам Господ подари здравља и потомства и само храбро напред браћо Поповићи, Бог чува Србе !

  4. Ivana

    Ja imam podatak da je popovica bilo na Kilavcu (bosna i hercegovina) i baka je svojevremeno govorila da je u nasoj familiji bilo 12 popova. Moj pradeda se zvao Vaso Popovic od oca Luke i Majke Djurdje ili Djurdjije. A odakle su dosli nemam pojma. To je ono sto za sada znam.

  5. Milena Popovic

    Milinku Popoviću iz Kaludjerice koji je rodom iz sela Vlasova sa Radan planine:”Rodjo dodji da te odvedem na kućište odakle su otišli u Vlasovo Gvozdenovi sinovi Jovan,Ivan i Novica 1880. Bojan iz Varoši nam je prvi rodjak. Mi smo od Zimonjića. Znam ja za vas i Stevana Popovića pratioca vojvode Koste Vojinovića Kosovca!” javi se, mnogo smo velika familija. Milan iz Borača da se javi,znam mu rodjake u Bukoviku i Čačku. Boška Kopuna pozdravljam kao i urednike “POREKLA” ! Mirko Milunov Popović , selo Ravna Gora na Javor planini,opština Ivanjica. O66-632-00-11

  6. Milena Popovic

    Posto vidim da mnogi spominju Stari Vlah, dacu neka objasnjenja. Stari Vlah nije planina nego oblast izmedju Golije, Tare i Zlatibora. Selo Ravna Gora, javorska, pripada mesnoj zajednici Kusici, opstina Ivanjica. U Ravnog Gori zive bratstva Popovici koji slave Sv. Proroka Jeliseja, koji su dosli 1809. Iz Komarana od Nove Varosi. Jedan deo njih se odselio oko 1880. U Goricane i Vlasovo na Radan planini. Krivokuci zive jos i na Bratljevu i Smiljevcu. Slave Sv. Jovana zimskog. Po nekim pricama stoji da su dosli iz Ljutog Doca od Gackog. Pomenut je Stojko Krivokuca. Pominje se 1804. Kao jedan od vodja ustanka. Kazu da je bio iz Adzibegovca iz Smederevske nahije. Imao je oko hiljadu ljudi pod svojom komandom, te je godine poginuo u Resavi, u borbi sa Turcima. Drugi izvori pominju Krivokucu u selu Markovac u Resavi, koji je poginuo od srpske puske. Austrijski izvori pominju Krivokucu kao Todora ili Pavla, kao ucesnika ustanka. Babici slave Sv. Nikolu. Deo njih otisao u Goricane, Vlasovo i gornje Dragacevo. Bradici slave Sv. Jeremiju. Kazu da su Pivljani poreklom, i oni su se odselili u Goricane i Vlasovo, inace kumuju Popovicima. Kovacevici slave Sv. Nikolu. Za Popovice kazu da su od Zimonjica. Zimonjici u Kraljevu i Arilju slave isto Sv. Jeliseja. Zimonjici u selu Gareva kod Gackog slave Lazarevu Subotu. Podatak iz knjige “Stara Hercegovina” Jevta Dedijera. Od ravnogorskih Krivokuca je Petar Krivokuca, nekadasnji fudbaler Crvene Zvezde. Molim sve koji znaju o ovim familijama da mi se jave!

  7. zorica popovic

    zdravo svima, da li je moguce da se ni jedan Popovic nije javio sto slavi sv.Marka?

  8. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Поповића има у Црној Трави (Милентије Поповић позната историска личност и његов брат Миодраг књижевник су пореклом Цинцари); у село Добро Поље (Црна Трава)-ПОПОВИћИ воде порекло од попа Цветковића; док у Власотинце их има три БРАТСТВА:једно је насељено из Дубраве(Крчимир-вероватно цинцари), друго од Поповића (из с. Борин Дол-погинуо у ратовима противу Турака) и трећи РОД ПОПОВИЋ (надимак “Дурко”) је насељен у Власотинце из Призрена. Његова Крсна слава је Св. Никола.
    Иначе у овом крају се махом презиме рода “изводило” из свештеничког назива ПОП и преносило се на наредна поколења у презимену РОДА..

  9. Nebojša

    Pozdrav svima! Imam pitanje odnosno molbu za pomoć. Po usmenom predanju, negde oko 1690. je Nikola Popović sa 4 sina došao iz Hercegovine u Srbobran u Vojvodini. Od ta četiri sina su nastale četiri familije: Mudrinski, Nikolić (džaver-srbogradski), Šarčev i Došić. Sve porodice slave svetog Stevana. Zanima me da li bi neko mogao da pomogne sa informacijom oko toga odakle tačno su mogli doći i eventualno sugestija po kojim knjigama dalje da kopam u potrazi za informacijama o precima. Hvala unapred!

  10. Stefan

    Postovani moja porodica Popovic se u 18 veku doselila u opstinu Gadzin Han tacnije selo Grkinja,po podacima koje imam negde sa Kosova i Metohije.Moj predak Djordje bio je svestenik koji je ubio turcina u starom kraju pa je morao da prebegne u Zaplanje(opstina Gadzin Han).Mi slavimo svi svetog Nikolu od kad se pamtimo…Voleo bih da dobijem jos neki podatak ako neko nesto zna o mojim Popovicima…Pozz za sve Popovice sirom sveta 🙂

    • Nikola Popovic

      Pozdrav Stefane,

      Moji Popovici su iz velikog Krcemira, isto opstina Gadzin Han(zaplanje). Koliko znam tu je bilo dve porodice Popovic koje nisu u rodbinskoj vezi. Ja sam iz linije Popovica poreklom od popa Koste Popovica(cukundeda valjda).

    • Dejan

      Dobar dan,
      Moja rodjena tetka {po ocu} Milica, bila je udata za svestenika Vasu Popovica u selu Grkinja i imali su troje dece::Andju,Stevana i Svetu.
      Stevan je mlad umro,Andja se bavila poljoprivredom a Sveta sa zenom Verom bio je ucitelj .u skoli u Grkinji, mislim do nekih osamdesetih godina.
      Ako imate neke blize informacije,voleo bih da mi javite.
      Da su zivi i zdravi svi Popovici ma gde se nalazili.
      Pozdrav.

      • Владан поповић

        Моји су пореклом из Глушаца општина Богатић славимо крсну славу Св.Трифун (14.фебруар) ако неко има да слави исту славу нека се јави на мејл [email protected]